Pratite nas

Centralističke težnje pretvaraju se u centaršuteve za separatističke centarfore

Objavljeno

na

Postoji crnohumorna fora koja kaže da 70 posto građana Bosne i Hercegovine živi u stresu, a 30 posto u – inozemstvu!

Politička cirkusijada na svjetskoj turneji svako malo navrati i u BiH. Kad u običnom cirkusu izbije požar, vlasnik cirkusa obrati se publici:
– Ne brinite, imamo gutača plamena!

U političkom cirkusu organizatori često sami potpale vatru, a gutači su njihova slijepa publika. Netko je duhovito kazao da će ljudi i narodi postupati razumno onda kad iscrpe sve druge mogućnosti. Nadamo da će se konačno početi postupati po pravdi i razumu jer su iscrpljene sve druge mogućnosti te da će se učiniti sve da BiH konačno postane država jednakopravnih konstitutivnih naroda i građana. Inače, ode mast u propast. Činovnici razjedinjene međunarodne zajednice nisu učinili ono što su mogli kako bi pomogli stvaranju održive državne triju konstitutivnih naroda, onakve kakvu znaju teorija države i prava te praksa uspješnih država u Europi i svijetu. Često su razjedinjeni međunarodni činovnici bili vinovnici razjedinjenosti naroda u BiH. Jedan od činovnika u jednoj zemlji, nije važno kojoj, ulovio je zlatnu ribicu koja mu je za slobodu ponudila dvije želje.

– Prva mi je želja da se provodim na Havajima uz koktele, glazbu i ples – reče činovnik i u istom trenu nađe se na Havajima među plesačicama, sviračima i koktelima.

– E, sada da čujem drugu želju – reče zlatna ribica.

– Želim da više ništa ne moram raditi – zaželi činovnik.

Zlatna ribica ispuni činovniku i tu želju: vrati ga u njegov – ured! Dokle će to tako, pitanje je SAD i Njemačke. Možda se ipak dogodi čudo i stvari u BiH budu konačno postavljene na pravo mjesto. Naime, Sjedinjene Američke države i Njemačka započele su razgovore o novoj inicijativi za rješavanje ključnih pitanja vezanih za BiH, izvještava novinska agencija Patria (NAP), pozivajući se na pouzdane diplomatske izvore. Ova inicijativa koja uključuje ustavne promjene u BiH intenzivirana je nakon nedavnog posjeta Baracka Obame Bruxellesu. Iskazana je spremnost SAD-i a Njemačke da se pomogne BiH kako bi bila bliže europskim i euroatlantskim strukturama, a realizacija te inicijative trebala bi kulminirati na proljeće sljedeće godine.

Dakle, s novom vlašću u BiH. Navodi se kako bi polazni dokument mogao biti „travanjski paket“ koji je već jednom bio gurnut u stranu od strane Parlamenta BiH. Gurani su u stranu i brojni drugi dokumenti, a još više toga gurano je pod tepih, pa i pod onaj crveni. SAD očekuje da Njemačka, do čijeg se glasa najviše drži u Bruxellesu, snažnije podvikne kad je BiH u pitanju. Očekuje se da se Sarajevo i Banjaluka više ne oglušuju na apele iz Bruxellesa. Nepodnošljivo lako prešućuje se rezolucija Europskog parlamenta, u kojoj je jasno iskazana pogubnost separatističkih težnji u RS-u i unitarističkih nastojanja u Sarajevu. I vrapci na bh. granama i krovovima znaju da je BiH bez korjenitih promjena neodrživa.

Centralističke težnje pretvaraju se u centaršuteve za separatističke centarfore. Takve centaršuteve poželio bi i Džeko na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu. Ako se u skoroj budućnosti nešto korjenito ne promijeni, u BiH i disolucija je solucija. Ne samo RS-a, već i disolucija običnih građana od BiH. Postoji crnohumorna fora koja kaže da 70 posto građana BiH živi u stresu, a 30 posto u – inozemstvu! No, postoji i opasnost da se postotak onih u bh. stresu počne rapidno smanjivati u odnosu na one u inozemstvu. BiH valja promatrati u kontekstu sve zamršenije situacije u svijetu, pogotovo zbog toga što se geopolitički nalazi na razmeđu svjetova.

A rečeno je kako je inteligencija svijeta konstanta, a broj stanovnika stalno raste. Valja požuriti s političkim zbrinjavanjem BiH, dok još ima dovoljno pameti. U BiH pješčani sat ide nekoliko zrnaca unatrag, rušeći tako zakone gravitacije, a jedno tijelo u državi dvaju entiteta i triju etniciteta može biti na dva mjesta. U ovakvoj BiH ruše se svi zakoni, zašto ne bi i oni Newtonovi.

Mnogo od toga bilo bi više nego smiješno da nije više nego tužno. Mujo nazove Hitnu pomoć:

– Joj, gled’o sam utakmicu na televiziji, Bosna primi glup gol, a ja bosom nogom udarim u stolicu i sve zvijezde prebrojim!

– I zbog toga zovete Hitnu pomoć – čudi se djelatnik Hitne.

– Ma, jok zbog togo, nego zbog Fate. Nije se smjela smijati – pojasni Mujo.

 

FranoVukoja/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš

Objavljeno

na

Objavio

JESI LI SLOBODAN? (PRIJAVI SE!)

Kad je rat započeo; kad je postalo opasno; kad se tražio netko tko je spreman preuzeti odgovornost, isplivala je prikrivena vrijendost duše.

Najednom je postalo vidljivo kako nisu svi isti, i kako su, među privodno jednakima, velike razlike. Iskrsnuli su oni koji su imali vlastiti stav, istinsku spremnost, crtu samopouzdanja; oni koji su se vlastitom idejom i mišlju davno otrgnuli od majčinih skuta; oni koji su duhom bili slobodni i svoji – i već odavna nisu morali polagati račune nekim tutorima.

Isplivali su slobodni duhom, i koji su se već odavno bili lišili toga da za stvari srca moraju pitati tatu i mamu. Takvu su već dugo, i prije rata, slobodarskom spremnošću za žrvu živo disali punim plućima.
Isplivao je Blago Zadro.

Bilo je onih koji su od ovih slobodnih, izgledali bolji i plemenitiji. Onih koji su poznavali više domoljubnih pjesama, povjesnih tragedija; bilo je puno onih koji su više lili suze za domovinom Hrvatskom; koji su imali više načelnog suosjećana; više blagosti i nježnosti… Ali, samo zato jer nisu bili svoji, i jer nisu bili slobodni, ostali su na dnu, i zarobljeni, i neslobodni, mogli su samo gledati kako im povijesni trenutak krade šansu za herojstvo, i kako život pored njih prolazi. A on uvijek prolazi.

Rijetki to, kao Bruno Bušić, znaju prepoznati, i koji su slobodni krenuti za srcem.

Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš, za nju se sam odgojiš. Životna šansa i poziv stalno su u Tvojoj svagdašnjici. I prigoda da slobodu pronađeš.

Na današnji dan za Domovinu i za ljudskost, život su dali dva heroja. Blago Zadro i Bruno Bušić! Naizgled, posve različiti. A u jednom posve isti: posve slobodni da, žive ili umiru, za ono za što sami žele.

Puno je dobrih i “svetih”, ali neslobodnih toliko da se ni za Kristom ne usude krenuti bez dopuštenja drugih. Šteta, šteta za takve! Oni ni sveti nikad postati neće, ako prije toga ne postanu slobodni.

Danas te pozivam u školu slobode. Dečki, Vas posebno!
Prijavi se, čekam te!

PRIJAVI SE!

>> Prijava ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati