Pratite nas

Vijesti

Čestitka ministru znanosti na izboru: Branitelji i matematičke konferencije

Objavljeno

na

Čini se da ljudi prepoznaju kako su glavni interes u mojim tekstovima branitelji. To je vidljivo i u nedavnom pozivu koji sam dobio iz Krapine:

Na sjednici Župnog pastoralnog vijeća župe svetog Nikole biskupa u Krapini iskazana je želja da Vas ugostimo u našoj vjeronaučnoj dvorani kao lučonošu, zauzetog za istinu o nasrtajima zla na hrvatski narod, domovinu  Hrvatsku, a osobito na Domovinski rat. U lucidnosti Vaših prosudbi, snazi argumenata i brzini reakcija, kao i u Vašem profesionalnom radu, iskazuje se snaga Duha Svetoga, te Vas, usprkos ignoriranju i zatajivanju ne mogu sakriti ni pred stručnom akademskom javnošću, niti  pred onima koji dijele Vašu čežnju za Istinom i ljubav prema domovini.

Zahvalni Bogu za dar Vaše osobe molimo Vas da, ako je moguće, nađete termin za Vaše predstavljanje u Krapini.

Sjajnu propovijed imao je biskup Košić na Danu branitelja Sisačko-moslavačke županije 18.10.2016. Nitko u RH ne govori tako nadahnuto o našim braniteljima kao naš HRVATSKI biskup. Zato treba pročitati tu propovijed u cijelosti:

http://www.biskupija-sisak.hr/index.php/biskup/homilije/3681-dani-branitelja-sisako-moslavake-upanije-18102016

Ono što je važno za ovaj tekst je slijedeće:

Želio bih reći danas i jednu riječ o braniteljima koje se bez osnove javno odbacuje i žigoše nazivajući ih pogrdnim imenima, dapače i hrvatske ih se vlasti i mediji odriču, a oni su ginuli za Domovinu i bili najhrabriji borci za slobodu svoga naroda. Oni su išli u boj za narod svoj i ginuli za Domovinu, a danas ih se neki stide i proglašavaju ih fašistima, što je nepravda i neistina. Upravo prema poginulim mladićima, kao što je bio Francuz Jean Michel Nicolier, dragovoljac, koji je branio Vukovar i Hrvatsku i zato bio mučki ubijen na Ovčari. Zar se mi trebamo odreći takvih junaka i zar smijemo prezreti krv koju su oni prolili za našu slobodu? O tome trebaju razmišljati oni koji osporavaju pozdrave i znakovlje naših hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Svi znamo da se danas najviše osporava ZA DOM SPREMNI pozdrav naših HOS-ovaca kojima je i pripadao Jean Michel Nicolier. Kada su prošle godine poslije veličanstvenog koncerta Marka Perkovića Thompsona napadnuti i on i simbol Domovinskog rata pjesma „Bojna Čavoglave“ pokrenuli smo Peticiju ZDS braneći ih. Odmah su napadnuti biskupi potpisnici Košić i Pozaić i mnogi drugi pa i ja. Crveni fašisti tj. „antifašist“ s Katedre za povijest s FF-a tražili su da se svi povjesničari koji su potpisali tu peticiju isključe iz strukovnih udruženja, a probleme su imali i mnogi drugi. Nedavno i voditelj Hrvatskih studija prof. dr. Mario Grčević. Zato što mi ne osporavamo pozdrave i znakovlje hrvatskih branitelja!

Krenuo je napad na mene i moje suradnike i u struci pod dirigentskom palicom HRZZ-a. Napadnut je moj projekt s argumentacijom dostojnog nekog zavoda za psihijatriju. Prvo je napadnuta prva matematička konferencija na hrvatskom sveučilištu u Mostaru. Prijatelj mi veli da sam sam kriv kad konferenciju nisam odrzao na Otvorenome sveučilistu Prokuplje. Valjda je konferencija u Mostaru trebala biti prva velika žrtva Peticije ZDS. Naime, pravila ugovora s HRZZ mjenjana su u hodu (znamo kako naknadno mijenjanje pravila krši pravnu sigurnost, temeljno pravilo pravne države) pa tako sredstva koja su nam odobrena i koja su trebala biti iskorištena i za tu konferencije više nisu mogla biti utrošena. Ipak uspjeli smo održati tu konferenciju i bez tih sredstava i po mišljenju sudionika bila je to najbolja konferencija koju smo organizirali do sada (dvije u Trogiru i po jedna u Pakistanu i Južnoj Koreji).

Napad je bio cjelovit. Pravila su promjenjena tako da se sve ono što smo planirali uraditi i što nam je bilo odobreno to više nije bilo moguće. A ako smo nešto od toga odobrenog uradili tražili su da vratimo sredstva koja su nam za to bila odobrena.

Najgore od svega bio je odnos prema časopisima koje smo stvorili i koji su ušli u liste najboljih svjetskih časopisa: Mathematical Inequalities and applications (MIA), Journal of mathematical inequalities (JMI) i Operators and Matrices (OAM). Prva dva su sa Springerovim Joural of inequalities and applications (JIA) jedini časopisi iz te oblasti koji su ušli na te svjetske liste. Ove godine je naš JMI s najvećim impact factorom među njima. Ali po HRZZ-u su to bili časopisi koji nisu dobri časopisi.

Već dvije vlade nisu uspjele odgonetnuti je li to normalno ili nije. (Da li bi bilo bolje da počnemo časopis izdavati u dva pisma (latinica – ćirlilica), ili pak samo na ćirilici, možda u Vukovaru? Ili da se prebacimo u region, pa da nas financira HAVC kao velikosrpske filmove?)

Hoće li ova nova u kojoj ste Vi ministar?

Kada sam u HAZU govorio o nečemu takovom nije bilo razumijevanja. Jedino je na to, kao i na neke druge pritiske kojima sam izložen, reagirao akademik Davorin Rudolf. Tako on konstatira u pismima Predsjedniku HAZU i Rektoru Zagrebačkog sveučilišta:

Otežava se, onemogućuje i diskvalificira njegov (moj, JP) znanstveni rad, ostvarivanje znanstvenih projekata, pripremanje i objavljivanje znanstvenih časopisa koje uređuje, premda su visoko rangirani prema objektivnim mjerilima.

Poslao je pisma i mom razredu (Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti). Oni su to razmotrili na sjednici razreda i konstatirali (s jednim izuzetkom) da ne trebaju podržati kolegu Rudolfa jer to od njih nije traženo. Vjerovali ili ne? Valjda misle da Matematika, Fizika i Kemija nisu znanosti, pa ne trebaju reagirati kada se nekome tko se bavi tim disciplinama i još je član njihovog razreda dogodi ovo o čemu govori akademik Rudolf.

Da, ako netko bude od njih tražio takvu neku glupost proglašivši za znanost nešto što to nije – reagirat će.

Kada sam to javio kolegi Rudolfu ohrabrio me je:

Hajde da Vas barem malko umirim: ova naša reagiranja kazuju da ipak ne vlada duboka hrvatska šutnja.

Ali, počelo je s konferencijom pa da i završimo s jednom drugom konferencijom.

Dobio sam poziv da budem glavni predavač na jednoj međunarodnoj konferenciji:

Naslov: Conference “Recent Trends in Pure and Applied Mathematics”
Datum: Mon, 17 Oct 2016 07:53:10 +0000
Šalje: Recent Trends in Pure and Applied Mathematics <[email protected]>
Prima: Josip Pecaric
CC: [email protected] <[email protected]>

 

Dear Professor Josip Pecaric,

Following the suggestion of professor Ravi P. Agarwal,

We are delighted to invite you to participate as a main speaker at the conference

“Recent Trends in Pure and Applied Mathematics”.

The conference will be hosted by the “1 Decembrie 1918” University of Alba Iulia, Romania,

between 31 July – 4 August 2017.

More information will follow on the conference website:

http://trepam.uab.ro/

Best Regards,

Ioan-Lucian Popa

On behalf of the TREPAM’17 organizing committee

Upitao sam one koji su po mom uvjerenju trebali biti glavni za znanost u RH trebam li prihvatiti poziv ili ne:

Naslov: Fwd: Conference “Recent Trends in Pure and Applied Mathematics”
Datum: Mon, 17 Oct 2016 10:23:48 +0200
Šalje: Josip Pecaric
Prima: [email protected], ministar <[email protected]>
CC: Andrej Dujella, Kabinet Predsjednika, Dario Vretenar

 

Postovani,

Da odgovorim da je to u suprotnosti sa znanstvenom politikom u RH gdje se smatra da je ono što ja i moja grupa radilmo loše i zato ne mogu prihvatiti poziv.

Pozz

akademik Josip Pečarić

P.S.1 Pardon, preciznosti radi umjesto termina “loš” treba koristiti ono što je prihvatila HRZZ: nije dobro!

P.S.2 Naravno dat ću više pojašnjenja oko časopisa. Uostalom Agarwal je glavni urednik časopisa JIA koji je također na udaru HRZZ-a jer sam ja u tom časopisu u EB. I red je da se to zna među kolegama u svijetu.

Ponavljam samo su tri časopisa iz nejednakosti s impact faktorima: dva naša i JIA! S tim da je na zadnjoj listi nas JMI ispred Springerovog JIA!

JP

Potpuna nezainteresiranost i u Ministarstvu i u Akademiji i u HRZZ-u. Tako je i završila priča o braniteljima i matematičkim konferencijama. Poslao sam organizatoru odgovor:

Poštovani Professor Popa,

Zahvaljujem se na pozivu da budem glavni predavač na konferenciji “Recent Trends in Pure and Applied Mathematics”.

Kao što znate oblast moga istraživanja su matematičke nejednakosti. Na žalost danas u Hrvatskoj imamo čudnu situaciju po kojoj se smatra da ta oblast matematike nije važna. Tako se za časopise koji su jedini na CC i/ili SCIE listama iz te problematike (JMI, JIA and MIA) smatra da nisu dobri časopisi (dva se tiskaju u RH a treći kojemu je Editor-in-Chief prof. Agarwal, a u EB tog časopisa koji tiska Springer Verlag sam ja)..

To je toliko smiješno jer im nije argument ni to što po Scopusu od 50 najboljih hrvatskih znanstvenih časopisa upravo MIA, JMI i treći časopis koji sam ja osnovao OAM zauzimaju drugo, četvrto i šesto mjesto.

Tražio sam očitovanje o takovom nakaradnom pogledu, ali od dvije vlade koje su činile najveće stranke u RH, tj. od njihovih ministarstava znanosti nisam dobio nikakav odgovor. Jasno je stoga da je teško očekivati neki napredak u Hrvatskoj po tom pitanju.

U takovoj situaciju smatram da ne trebam sudjelovati na Vašoj, kao ni na drugim sličnim konferencijama.

Profesor Josip Pečarić

Redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Ne prođe dan a da naši vodeći političari ne obećaju kako će poduzeti sve da zaustave iseljavanje, pogotovo mladih i obrazovanih ljudi. Jedan prijatelj, koji je prije više od 30 gofina pobjegao pred neimaštinom i udbom, pa u Njemačkoj postigao značajnu karijeru, kaže mi da sam ja zapravo jedan vrlo negativan primjer: “Imenjace, svaki onaj mladi čovjek, koji doživi tu bizantsku podlost u postupanju prema Tebi, mora nužno doći do zaključka da za njega nema života u ovoj zemlji. Kad tako prema Tebi postupaju, onda nitko ne može biti siguran da se njemu jednog dana ne će dogoditi to isto.”

Akademik Josip Pečarić

Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati