Pratite nas

Kultura

Četiri glazbeničke obitelji

Objavljeno

na

eva

U muzeju Mimara 17. siječnja održan je koncert u povodu Dana mirovnih inicijativa Grada Zagreba, kojim se prisjećamo razdoblja uoči Domovinskog rata kada su hrvatske žene i majke tražile mir za Hrvatsku i svoju djecu.

Katarina KutnarPod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba i u organizaciji udruge Žene u Domovinskom ratu, pred brojnom su publikom nastupile četiri obitelji glazbenika: Modrušan, Kutnar, Krpan i Bilić te je u dojmljivom ozračju koncerta do izražaja došla obitelj, kao temeljna ljudska zajednica a u ovom slučaju obitelji čiji su roditelji svoju ljubav prema glazbi prenijeli i na svoju djecu, te ih dugogodišnjim požrtvovnim i predanim zalaganjem i ulaganjem truda, vremena i ljubavi prema svojoj djeci. Ostvarili i oblikovali glazbom obogaćene mlade ljude.

Ovakav je koncert bio i čin zahvalnosti tih obitelji, onim obiteljima , očevima-braniteljima, njihovim suprugama i majkama, koji svojoj djeci mnogo toga nisu mogle omogućiti tih ratnih i poratnih zbivanja. Također su nastupili zborovi pučkih pjevača iz Tisnog i Jezera sa Murtera , koji su drevnim hrvatskim glazbenim pučkim izričajem, ispjevali najljepše hrvatske božićne napjeve, koji također veličaju obitelj:rođenje Djeteta Isusa i ljubav Njegove Majke i Oca, sv. Josipa zaštitnika Hrvatske Domovine. U toj zajedničkoj molitvi i zahvali nastupili su majkaklasja Klasja Modrušan, , sopranistica, sa suprugom violinistom Marijanom Modrušanom i sinom Antun Modrušan na klaviru, potom majka pijanistica Vesna Šepat-Kutnar s kćeri violinisticom Katarinom Kutnar i sinom Martinom Kutnar koji je svirao na violončelu i harmonici. Violinist Anđelko Krpan nastupio je sa sinom Martinom Krpanom na violini, dok su djeca Franjo i Luka Bilić nastupili zajedno s majkom Evom Kirchmayer –Bilić izmejnjujući se na klaviru četveroručno. Franjo Bilić na klaviru je pratio sestru Josipu Bilić koja je pjevala.

Izvedene su skladbe A.Dvoraka, M.Pozajića, J.Haydna, J.S.Bacha, A. Caccinija, J.Gotovca i dr. Također je nastupio i violinist Alberto Surina. Treba istaći da su izvođači mahom istaknuti hrvatski glazbeni umjetnici, a njihova djeca mositelji brojnih visokih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja. Ovakav jedinstveni koncert nazočni je biskup Valentin Pozaić najljepše opisao riječima: „Ovo je bilo slavlje obitelji „

Eva Kirchmayer-Bilić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kultura

NOSTALGIJA

Objavljeno

na

Objavio

Čovjek ode iz rodnoga mjesta
I gdje dođe živi u spokoju
Al nemože zaboravit nikad
Rodnu kuću i rodbinu svoju.

Kad odlazi iz svog rodnog mjesta
Da je tužan to niko ne krije
U principu svi idu za boljim
Ali opet nikom lako nije.

Kad mu neko rodni kraj spomene
Glas zadrhti a duša ga boli
Pedeseta prođe kako ode
Al ga srce i sad jako voli.

Svako mjesto od Boga je dano
I slično je drugima u biti
Rodno mjesto svima je posebno
Ne može ga ništa zamjeniti.

Nostalgija to je teška bolest
Tu lijekovi nikakvi ne vrijede
Rodni kraj se u grudima nosi
Do starosti i do kose sijede.

To je teško objasniti onom
Koji nikud odlazio nije
Kada dođeš svome rodnom kraju
Drugačije pjeva se i smije.

  Ivan Čuljak, Rovišće / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Predstavljanje knjige autorice Blanke Matković u Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio

Knjiga „Imotska krajina u dokumentima OZN-e, UDB-e i Narodne milicije (1944.-1957.) – Likvidacije i progoni“ autorice Blanke Matković bit će predstavljena 17.10. u Zagrebu.

Promocija knjige održat će se u prostorima Tribine Grada Zagreba, na adresi Kaptol 27.

Organizator je HDP “Dr. Rudolf Horvat”, a uz voditelja Damira Ljubičića, knjigu će predstaviti Ivan Kozlica, Stipo Pilić, Magdalena Vuković i autorica Blanka Matković.

Dokumenti objavljeni u knjizi prikupljeni su između 2006. i 2011. u fondu Sekretarijata za unutrašnje poslove (SUP) za Dalmaciju koji se čuva u Državnom arhivu u Splitu i u fondu Službe državne sigurnosti (SDS) RSUP-a SRH koji se čuva u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, a većina nikada ranije nije objavljena.

Okosnicu ove zbirke dokumenata, na preko tisuću stranica, čine elaborati Narodne milicije iz 1956. i 1957. godine i to za svako selo Imotske krajine zasebno te za tri stanična područja – Imotski, Zagvozd i Cista Provo.

U knjizi se nalaze popisi nestalih 1945., 1946. i 1947. te razni popisi kojima se i ne znaju točni autori obzirom da su neki od njih bez potpisa i pečata. Dokumenti u zbirci uključuju popise likvidiranih, nestalih, suđenih, zatočenih, „narodnih neprijatelja“, „ratnih zločinaca“, iseljenika u prijeratnoj i poslijeratnoj emigraciji, osoba na izdržavanju kazne i osoba kojima je bilo oduzimano državljanstvo.

Ova zbirka dokumenata predstavlja doprinos istraživanju suvremene povijesti Imotske krajine, a brojni dokumenti, objavljeni u ovoj knjizi, po prvi puta otkrivaju stvarnu sudbinu mnogih Imoćana koji su do objavljivanja ove zbirke bili tek „nestali na Križnom putu“.

Posjetitelji će ovu knjigu moći kupiti po promotivnoj cijeni od 200 kn, a ukratko će biti predstavljena i zbirka dokumenata „Split i srednja Dalmacija u dokumentima Ozne i Udbe (1944.-1962.), Zarobljenički logori i likvidacije“ autorice Blanke Matković

Glasnović: Moramo shvatit da smo svi sudionici u odlučnom boju za povijesnu istinu

facebook komentari

Nastavi čitati