Pratite nas

Četiri ministra traže da se odobri prijem ‘novih ljudi’

Objavljeno

na

Iako se zaklinje u reformu javne uprave i racionalizaciju administracije, aktualna vlast u Federaciji BiH požurila je prije izbora upravo u entitetskoj administraciji ‘uhljebiti’ što više svojih kadrova.

Samo na posljednjoj sjednici Vlade čak četiri entitetska ministarstva i jedan zavod zatražili su suglasnost za nova zapošljavanja. Naravno, formalno su u pitanju javni natječaji na kojima bi, u normalnim zemljama bili izabrani najbolji kandidati za određene pozicije. Ovdje je to samo pokriće za stalno angažiranje “podobnih”.

Kraj dnevnog reda
Pri kraju obimnog dnevnog reda Vlade našao se prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za raspisivanje javnog natječaja za popunu upražnjenog radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika u Ministarstvu pravosuđa Federacije BiH. Slični zahtjevi upućeni su i iz Ministarstva financija, Ministarstva prometa i veza, koje planira zaposliti dva nova djelatnika, te Ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo zatražio je suglasnost za popunu pet radnih mjesta državnih službenika i jednog namještenika. Ovo je tek najava za znatno veći broj sličnih zahtjeva prema Vladi, a u kojima će se tražiti suglasnost za zapošljavanje novih državnih službenika i namještenika u entitetskim ministarstvima i drugim institucijama. Kako “ruka ruku mije”, za očekivati je da svi ti zahtjevi glatko prođu proceduru i da dan izbora federalna administracija dočeka s desecima novih “platformaških” kadrova.

Mnoga ministarstva i institucije su još ranije, u prve tri godine mandata ove vlasti, popunile brojna mjesta u administraciji. Takav priljev zaposlenih u entitetskoj upravi viđen je još samo za vrijeme vladavine Alijanse za promjene.

Zatvoreni natječaji
Nedavno je zatvoren i javni natječaj za direktora Ureda Vlade Federacije BiH za europske integracije, kao i natječaj za tri radna mjesta u Ministarstvu zdravstva, odnosno Centru za transplantacijsku medicinu. Riječ je o potpuno novim organizacijskim jedinicama koje su i uspostavljene za vrijeme aktualne vlasti.

Kako to biva, nakon što se izaberu rukovoditelji takvih tijela, slijedi popuna svih predviđenih pozicija u njima, što je više nego dobra prilika da se ‘uhljebi’ još stranačkih kadrova. “Večernjak” je pisao o zapošljavanju nove tajnice Ministarstva za pitanja branitelja gdje je također stranačka pripadnost ključni kriterij. Na natječaju je prošla kandidatkinja koja je već bila angažirana na toj poziciji.

(Vecernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati