CHP: Na izborima u BiH sudjeluju nekredibilne političke stranke i kandidati koji nemaju kapacitet da zastupaju javni interes.

0

Na ovogodišnjim izborima u BiH građani ponovo neće moći izabrati predstavnike u institucijama parlamentarne i izvršne vlasti koji će zastupati javni interes, jer za to, prema predizbornoj analizi Centra za humanu politiku, ne postoje sustavni i drugi uvjeti.

Centar za humanu politiku navodi kako je analiza izbornih programa relevantnih stranaka i vršenja vlasti u proteklom četverogodišnjem razdoblju pokazala kako
na listopadskim izborima u BiH sudjeluju nekredibilne političke stranke i kandidati koji nemaju kapacitet da zastupaju javni interes.

Kontrolirani i nedovoljno slobodni mediji ponovo neće demaskirati izborne prevarante

Ispunjeno samo 10 posto obećanja

”Izborni programi relevantnih stranaka nisu usklađeni s javnim interesom i nekvalitetniji su u odnosu na prethodne, a dio relevantnih stranaka nema javno objavljenje izborne programe”, navodi Momir Dejanović, predsjednik Centra.

Dodaje kako su vladajuće stranke u BiH potpuno su ispunile oko 10 posto obećanja iz svojih izbornih programa u razdoblju 2010-2014. godina, što potvrđuju i indikatori za reprezentativne oblasti, prema kojima je stanje u BiH, entitetima i županijama isto ili gore, nego prije četiri godine.

Vladajuće stranke iz BiH u izbornom ciklusu 2010-2014. godina djelomično su ispunile oko 20 posto obećanja, a nisu ispunile oko 70 posto obećanja iz svojih izbornih programa. Vladajuće stranke iz FBiH potpuno su ispunile oko osam posto, a vladajuće stranke iz RS oko 17 posto obećanja iz izbornih programa.

Manja razlika u ispunjavanju obećanja iz izbornih programa može se dovesti u vezu s težinom obećanog i krizom vlasti u FBiH, navodi se u istraživanju i dodaje kako rezultati realizacije izbornih programa u prethodna tri izborna ciklusa pokazuju približno istu neuspješnost i neodgovornost vladajućih stranaka u BiH.

SNSD s najviše ispunjenih obećanja

Uzrok, navodi se u istraživanju dobojskog Centra, treba tražiti u neodgovornim i nekredibilnim vodećim etnospartijama, djelomičnim promjenama vladajuće strukture u BiH nakon izbora i sličnosti ili nepostojanja potrebne konkurentnosti između etnopartija s istim nacionalnim biračkim tijelom.

Rezultati pokazuju manje razlike u realizaciji izbornih programa između vodećih vladajućih stranaka, po kojim SNSD ima najviše, a SDA najmanje ispunjenih programskih obećanja.

”Manje razlike u realizaciji izbornih programa su uglavnom posljedica težine obećanog, postojanja neispunjivih centralističkih obećanja kod bošnjačkih stranaka”, navodi se u istraživanju te dodaju primjeri neispunjenih obećanja.

”Ovogodišnji izbori u BiH ponovo neće biti pošteni, jer su organi za provođenje izbora stranački, korumpirani i pristrani, organizirano i masovno se trguje mjestima u biračkim odborima, nezakonito se koriste javna sredstva u kampanji, podmićuju se birači i na dan izbora, glasat će se u ime odsutnih, dopisivat će se izravni glasovi, činit će se glasački listići nevažećim i kontrolirat će se proces glasovanja”, navodi Dejanović.

Retardirani građani

Dodaje kako ni tužiteljstva i druge institucije neće spriječiti i sankcionirati odgovorne za zlouporabe i ugrožavanje izbornih prava.

”Kontrolirani i nedovoljno slobodni mediji ponovo neće demaskirati izborne prevarante i ukazati da umjesto zastupnika javnog, građani biraju samo zastupnike stranačkog, grupnog i osobnog interesa”, navodi Dejanović.

Centar za humanu politiku ističe kako organizacije civilnog društva i aktivisti ne bi trebali pozivati građane da izađu na izbore pod ovim uvjetima, jer je to ”pozivanje u funkciji očuvanja nedemokratskog sustava, nagovaranja građana da biraju vlast s kojom neće biti zadovoljni, vođenja kampanje koja bi mogla biti u interesu određenih političkih stranaka i tretiranja građana kao retardiranih”.

bljesak.info

facebook komentari