Čičak: Vukovar treba biti izuzet iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina!

1

‘Kad su mogli uvesti Lex Perković, mogu mijenjati i zakon kojim se uvodi ćirilica u Vukovar!’

Uvođenje ćirilice u Vukovar više je nego složena tema i zaslužuje puno više pažnje nego li je bio slučaj prije nego su vlasti odlučile postaviti dvojezične ploče, govori nam predsjednik Hrvatskog helšinskog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak.

Nakon što su jučer članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara skinuli i razbili dvojezične ploče, danas je u Vukovaru situacija bila kudikamo mirnija. Iako je broj nezadovoljnih građana danas puno veći nego li je to bio slučaj jučer. No, danas se u Vukovaru nalazi i mnogo veći broj policijskih snaga.

 Predsjednik HHO-a Čičak kaže da živimo u zemlji u kojoj aktualna Vlada ne poštuje Zakon o Ustavnom sudu.

 – Vladajući sebi, primjerice, dopuštaju da govore o Ustavnom sudu kao da je smetlište. Kakav kredibilitet ima Vlada koja nastoji sprovesti Zakon o nacionalnim manjinama, a sama vrlo često kritizira zakone ove zemlje i Ustavni sud?!? kaže Čičak i dodaje da vladajući jednako lako znaju i promijeniti zakone koji im ne odgovaraju.

– Činjenica je da su Ustavni zakoni svetinja, ali oni se mogu i mijenjati. Vladajući su mijenjali Lex Perković, a ne pada im napamet mijenjati Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. A za to imaju puno više razloga nego li za mijenjanje Lex Perković. Vukovar treba biti izuzet iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, na kraju će Čičak.

 Glasnogovornik Europske komisije Dennis Abbott kazao je danas da Komisija nema komentara na događaje u Vukovaru, gdje su prosvjednici skinuli ploče s dvojezičnim natpisima, jer to pitanje spada u nacionalna zakonodavstva.

 “Poštovanje jezične i kulturne raznolikosti jedan je od kamenova temeljaca Europske unije, to je upisano u europske ugovore i zakone, ali jezična politika je u nadležnosti država članica i odluke o postavljanju dvojezičnih natpisa nisu regulirane europskima zakonima”, rekao je Abbott, glasnogovornik povjerenice Andrule Vasiliu, koja je zadužena za obrazovanje, kulturu i višejezičnost.

Na primjedbu novinara da bi Komisija u ovom slučaju uputila oštru izjavu da je Hrvatska zemlja kandidatkinja, a ne punopravna članica, glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkilde Hansen je rekla da je to hipotetsko pitanje na koje nema komentara.

 Glasnogovornik Abbott je dodao da Komisija potiče “poštovanje i toleranciju, ali kada govorimo o dvojezičbim natpisima, to je u nadležnosti država članica. Mi se u to ne možemo miješati”. 

Kazao je da Komisija razumije osjetljivost takvih pitanja i da poziva na toleranciju jer je poštovanje prema jezičnoj i kulturnoj raznolikosti jedno od temeljnih vrijednosti EU-a 

politika+

facebook komentari

  • meduza

    Opet ovaj tip s Perkovićevog popisa suradnika KOS-a mučki podvaljuje. Ne treba Vukovar biti izuzet od Ustavnog zakona, nego se Ustavni zakon u Vukovaru i svugdje drugdje treba dosljedno provoditi. To naravno vrijedi za članak 8. i dok god se ne ispune uvjeti iz toga članka ne može se ići ni u realizaciju članka 9. a kamoli članka 12. stavka 1. istog zakona. Osim toga, treba napraviti popis prebivališta. Kad se sve zbroji, ne treba nikog izuzimati od zakona, pogotovo ne od Ustavnog zakona, jer po ovom zakonu ćirilica ne može u Vukovar!!
    odi ti Čičak skupa s Pilselom i Puhovskim još jednom pobrojati mrtve Srbe nakon Oluje, jer ti je zadnji put broj ispao uvećan za 15 puta, a haški sud je odbacio te vaše HHO Čičak-Pusić- Puhovski-Pilsel-Mrkalj-Prodanović-Miljević pizdarije. Ti misliš da je nama svima centar za pamćenje u mozgu okljaštren? I kad češ se očitovati o pukovniku Milovanoviću zvanom Bane koji te po Perkovićevom popisu suradnika KOS-a vrbovao za vrijeme služenja vojnog roka i cijelo vrijeme držao na vezi?