Pratite nas

BiH

Čija je ruka?

Objavljeno

na

[dropcap]N[/dropcap]ema u medijima u hrvatskom puku, ali trudih se dok sam bio mlađi učiti i tuđe jezike pa pronađoh na drugom mjestu. Radi se o tome da su Saveznici, sada bi se to reklo Međunarodna zajednica, bombardirali skloništa što ih je uspostavio Papa Pio XII. Nalazili su se u Castel Gandolfu i, između ostaloga, čuvala su i Židove, što određene snage zanemariše pa optužiše papu zbog njihova stradanja. No, tako je to kad moraš biti kriv bez obzira što načinio. Papa su i njegovi predosjećali da bi se moglo dogoditi bombardiranje te su mnogo prije na to upozoravali Saveznike, odnosne one koji su to mogli spriječiti. Uzalud. Crkvena zdanja morala su biti bombardirana. Krv je pala.

Kao u Kaštelima, kao u Trogiru, kao duž cijele južne Hrvatske, Slavonije, Hercegovine, Bosne, Boke, Srijema… Nije se štedjelo na streljivu. To što su kasnije za ta svoja razaranja negdje platili odštetu, negdje sve ponovno sagradili ništa ne mijenja na stvari. Nečija ruka htjela je pogoditi baš Crkvu, ostalo joj je bilo nebitno. A rat je idealna prilika za to.

[dropcap]N[/dropcap]ečija ruka, čija, vodi i svu ovu igru oko ljudske spolnosti koja nam se neprestano nameće u posljednje vrijeme pa sam i ja prisiljen o svemu tome pisati iako mi se to ne radi. Barack Obama navalio napadati države u kojima je kažnjiva promidžba homoseksualnosti. Nisam uvjeren da će propustiti šibanje i streljivom, ne samo riječima, ako mu se pruži prilika za to. On marljivo odrađuje svoj posao. Izgleda da ga samo malo brine što mu djeca u medijima imaju krive uzore. Neki dan pobuni se protiv toga. S te točke gledišta možda će povući i ove svoje sadašnje riječi samo kad mu djeca još malo »poskoče«. Lako je za tuđu, ali kad tvoja dođu u pitanje… Ne znam, možda je nešto slično natjeralo i ljevičarski Der Spiegel da počne istraživati povezanost između ideologije ljevičarskog pokreta te zagovaranja i prakticiranja pedofilije. Ogavno sve izgleda. U ime čovjekove slobode nasrnuli su na one nezaštićene, djecu. »Bez rušenja seksualnih tabua nema stvarnog oslobođenja, ponavljali su teoretičari iz 1968.« Hm. »A zagovarano seksualno oslobođenje treba početi što ranije, odmah nakon rođenja.« I tako nastadoše ustanove Kinderladen gdje se to sprovodilo u djelo. Cvjetalo je ljevičarstvo, cvjetala je pedofilija. Sve dok »oslobođena« djeca ne poodrastoše. Počeše postavljati pitanja. Der Spiegel shvati što se iza brda valja pa stupi na pozornicu. Pratit ćemo, valjda, razvoj afere ili baš nas briga. Sekularizam mora ići dalje.

S ovim vjerojatno ništa nema Željko Vukelić i njegovi. Oni su žešći, macho tipovi. Bili su diverzanti u ona vremena kad se uspostavljala hrvatska država. Ma ne na njezinoj strani, nego na onoj drugoj. Počeli su s Vukovarom, a nastavili tamo gdje je trebalo. Kažu da su se borili za srpstvo. Ništa neobično, traje sve već stoljećima. Pohod na Zapad, svejedno, uz pomoć Turaka, Britanaca, bilo koga, samo neka se ide. I takvome jednome hrvatska država dopusti ulazak na svoje ozemlje. Kao da nikada nije ratovao protiv nje. Tzv. ministarstvo branitelja iščuđavaše se zbog čega hrvatski branitelji ustaše protiv toga. Ta sve su žrtve iste, rekoše. Zaboraviše samo nadodati da je razlika kad podneseš žrtvu kao onaj koji se brani ili kao onaj koji napada. Velika je to razlika, Predraže Matiću Fredu, što te sada ljevičari postaviše za ministra hrvatskih branitelja.

Ljevičari još nešto navališe činiti hrvatskom puku. Nakon ukidanja zvuka zvona u podne na hrvatskom radiju, nakon ukidanja pojedinih emisija, sada smisliše ukinuti čitavo uredništvo religijskog programa. Zapravo, pripojit će ga kulturi i umjetnosti. Nema veze što potpisani sporazumi govore drukčije. Bilo je tako i u slučaju osumnjičenog komunističkog revolveraša Josipa Perkovića, pa opet drugovi postupiše drukčije. Ako nije po njihovu, oni nemaju skrupula mijenjati što mijenjati treba. Uzalud i što se preko 80%, kako oni kažu građanki i građana, zapravo Hrvatica i Hrvata, izjasni religioznima. Nisu zaslužili da se to uvaži i u medijima. Zna Partija bolje što im treba, kad već sami nisu sposobni to dokučiti. Nadam se da ćemo pratiti što će se i s ovim zbiti. Možda se naučimo buniti, kao što su se naučili oni iz pokreta Occupy. Stali su pred bahate bankare i rekli dosta. Ovih dana osnivaju i svoju vlastitu banku, jer bez toga se danas jednostavno ne može, da bi pomogli ugroženom puku. Hoćemo li mi konačno shvatiti da trebamo osnivati i svoje vlastite medije, a ne moljakati se drugima da nam nešto dadnu? Istina, HRT je javne prirode i morala bi služiti društvu, ali kad to već nije tako prisilimo je što određenim djelatnostima što drugima medijima, pa bili to tek portali, da se drukčije ponaša.

Meni nešto u zadnje vrijeme palo na pamet kritički gledati na događaje oko sebe pa se umalo ne provedoh kao bos po trnju, zapravo tako su htjeli, ali… Ipak, dirnulo me to pa sam odlučio do daljnjega više kritički ne govoriti, makar potpuno blago, o tome što se u mojoj blizini događa, radije ću na takav način govoriti o udaljenijim događajima, kao do sada u ovoj kolumni, a događaje oko sebe ću hvaliti. I evo počinjem.

Za svaku pohvalu su djelatnosti Vijeća mladih na Širokom Brijegu tijekom Devetnice Velikoj Gospi. Obogatili su ponudu ove godine, a dogodine bi to moglo biti još bolje, barem prema njihovim najavama. Stvarno je bilo dosadno. Fratri sazovu narod, mnoštvo naroda, pa im onda ispiru mozak. Prodaju im i nešto tiskovina i to je to. Da nema okolnih kafića koji rade punom parom te prodavača balona i drugih drangulija, sve bi bilo kao u kakvoj zabiti. I onda uskoči omladina. Pa se šetalo u središtu grada (nije bilo stisnuto kao gore na Širokom Brijegu zbog onih vozila na sred ceste), tamo blizu onoga velikog križa, Franje Tuđmana i Gojka Šuška, pa se pjevalo i plesalo, a bit će i žešće svirke, rokeri će prašiti na samu uočnicu Velike Gospe. Pogledajte taj prizor: hodočasnici idu bosi gore na Široki Brijeg, a dolje iz »čaršije« ih prati rock and roll. Čisti nadrealizam. I Goran Bregović bi zapljeskao, onaj čija je glazba bila jugoslavenska pastorala, kako rekoše znalci. Bravo omladino! Zlobnici rekoše da sve plaća Međunarodna zajednica. Pa da i jest, što ima veze? Stalo joj je da prosvijetli ove naše krajeve. Recimo kao na primjeru bankarstva. Mi navalili samo imati jednu banku, Hercegovačku, a ona nam je onda razbi i ponudi nam više njih. Pravo demokratsko dostignuće sa Zapada. Dosta s tim nacionalizmom i vjerskom zatucanošću, sada se nosi multi-kulti, Hercegovina mora zagristi u blagodati sekularizma, pečenog na zapadni način.

Eto, odradih i pohvalu pa sada mogu polako sve ovo zaključivati. Moram požuriti jer bi u goste mogli doći kakvi političari, poglavito oni slijeva. Nešto im navada da navrate za vrijeme sv. mise, onako nekonvencionalno obučeni, da se malo rashlade i poslušaju koju, uz zijevanje, o povijesti mjesta i njegovu značenju. Oni desniji se pokupe još tamo za vrijeme krunice, ako ne i prije.

Potpuno je nevažno o kom se ovo mjestu radi. Svugdje je isto, i ne samo za blagdan Velike Gospe.

Ruka iz sjene maše. Koliko dugo, ovisi od nas.

fra Miljenko Stojić

facebook komentari

BiH

Bakir Izetbegović naložio prisluškivanje i praćenje hrvatskih političara i gospodarstvenika!?

Objavljeno

na

Objavio

Tjednik Nacional u novom broju donosi dokumente koji, kako tvrdi, potvrđuju da agenti Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BiH) prisluškuju, prate i tajno nadziru hrvatske političare i poduzetnike.

Nacional u svom tekstu navodi da su dobili pravo na uvid u više tajnih izvještaja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), koji pokazuju da tajna služba vodi “specijalni rat protiv Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića, vanjske politike hrvatske vlade i hrvatskog naroda u BiH”.

U autorskom tekstu Berislava Jelinića stoji da se Bakir Izetbegović sve češće spominje u hrvatskoj javnosti, a izvještaji OSA-e, na koje se Nacional poziva, rasvjetljavaju određene nepoznate procese i metode u provođenju, “bošnjačke politike koju Bakir Izetbegović javno afirmira”.

Nacional tvrdi da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zloupotrebljava OSA-u, te da njegov politički angažman, iz Hrvatske perspektive, treba gledati šire od tema islamske radikalizacije i pokušaja proizvodnje napetosti uoči najavljenog početka gradnje Pelješkog mosta.

List tvrdi da OSA špijunira hrvatske tvrtke, prisluškuju telefonske razgovore određenih ljudi iz poslovnog svijeta, a sve zbog interesa za više gospodarkih događanja u Hrvatskoj, posebno za ona koja mogu utjecati na ekonomski i gospodarski život unutar BiH.

Nacional tvrdi da se OSA ima ogromno zanimanje i za HEP, i njegovo moguće širenje na BiH.

Jedan od temeljnih ciljeva Bakira Izetbegovića, sudeći prema tvrdnjama Nacionala, je i želja za podijelom Hrvata u BiH.

– Stvaranjem klime opće korumpiranosti hrvatskih političkih predstavnika na svim razinama vlasti u BiH pokuša se diskreditirati rješavanje hrvatskog pitanja u BiH – tvrdi Nacional pozivajući se na svoje izvore.

Hrvate u BiH ocijenjuje se jedinim zainteresiranim narodom za euroatlantsku integraciju i prozapadnu orijentaciju BiH.

-Postaje sve očitije da su Hrvati u BiH jedini iskreno zainteresirani za euroatlantsku integraciju i prozapadnu orijentaciju BiH. Republika Srpska u potpunosti se vezala uz Rusiju, dok je politika Bakira Izetbegovića naglašeno ovisna o politici Saudijske Arabije, Katara, Reccepa Tayyipa Erdogana i Turske koja se sve više odmiče od EU i NATO-a – navodi autor teksta.

Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije, naznačen je kao ključni širitelj teza o korumpiranosti hrvatskih političara u BiH.

-Stvaranje klime opće korumpiranosti među Hrvatima u BiH se pripisuje Draganu Lukaču, direktoru Federalne uprave policije koji u medijima stalno potencira da je Hercegovina dio BiH s najviše kriminala – stoji u tekstu.

Prema Nacionalu, postoje i “ciljevi specijalnog obavještajnog rata kojeg je OSA usmjerila protiv hrvatskog političkog vodstva”.

-Više izvora Nacionalu je ispričalo da Bakir Izetbegović pokušava pronaći osobu koja bi preuzela političko vodstvo Hrvata u BiH, a koju bi mogao kontrolirati i preko koje bi zadovoljio potrebnu kvotu Hrvata za formiranje federalne i državne vlasti – navodi Nacional.

Nacional također podsjeća da bi OSA nominalno trebala štititi državne interese BiH-a, uključujući sva tri konstitutivna naroda u toj zemlji.

-Međutim, izvješća te službe bude ozbiljnu sumnju u to da nije uvijek tako, već se OSA zloupotrebljava za afirmaciju političkih interesa i agende Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH-a. OSA nije jedina državna institucija u BiH-u kojoj se pripisuje da se, u najmanju ruku povremeno, zloupotrebljava za političke interese jedne stranke i jednog naroda – ocijenjuje Nacional.

M.J/Hrsvijet

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Na Mosoru obilježena 71. obljetnica smrti „Škripara“

Objavljeno

na

Objavio

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na Mosoru (široki Brijeg) je u nedjelju, 17. rujna, obilježena 71. obljetnica smrti  „Škripara“ koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih “Škripara”, za čije ubojstvo nitko nikada nije procesuiran.

Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih “Škripara”.

Na grob stradalih Škripara vijenac je položilo izaslanstvo Grada Širokog Brijega, Gradski vijećnici Stjepan Marić i Vlado Ćorić, zastupnik u Skupštini ŽZH Ivan Damjanović i Marko Ćavar.

Vijenac su također položili članovi navijačke skupine “Škripari” koji ponosno nose njihove ime.

Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti uživali su u prigodnome druženju.

facebook komentari

Nastavi čitati