Pratite nas

Vijesti

Cijeli Knin zdušno skandira: Ante, Ante!!! Milanoviću zviđždali

Objavljeno

na

11.20 sati

Za razliku od generala Gotovine koji je zaslužio pljesak i skandiranje, građani Knina i njhovi gosti počeli su zviždati kada se na pozornicu popeo premijer Zoran Milanović.

Milanoviću ne daju govoriti, no on kaže da ga to samo inspirira i dodaje: Hrvatski je put bio opravdan.

11.00 sati

Kada su poimence pozdravljeni generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak kninskim Trgom Ante Starčevića prolomio se dugotrajan  pljesak i ponovno skandiranje generalu Gotovini.

Simboličnim puštanjem 18 golubica obilježena je 18 godišnjica Oluje i oslobođenja Knina i Hrvatske.

10.40 sati

Tijekom polaganja vijenaca na prepunom trgu u Kninu zaorilo se skanidarnje Ante, Ante generalu Gotovini koji je došao položiti vijence za pale suborce.

9.30 sati

Na Kninskoj tvrđavi zavijorio se hrvatski stijeg

9.10 sati

Na Kninskoj tvrđavi okupili su se mnogi sudionici proslave večičanstvenih događaja otprije 18 godina. Među njima su i Mario Bilač, Edvard Baltić i Jasmin Hadžić pripadnici 7. gardijske brigade koji su skidali srpsku zastavu s Kninske tvrđave

– Penjali smo se pet metara na jarbol i nije nam bilo teško, a njihova je zastava bila vezana lancem. Naravno da smo je uspjeli skinuti. Veliku hrvatsku zastavu donijeli smo u podnožje na tvrđavu, rekli su nam pripadnici Puma.

Pripadnik 9. gardijske brigade Ante Došen odabran je da ove godine podigne stijeg na kninski jarbol.

– Za mene je to čast i podizanje zastave koja je simbol državnosti znači zahvalu svima koji su položili živote za opstojnost naše domovine, rekao nam je Došen.

8.30 sati

U osam sati ujutro začula se u Kninu budnica i označila početak velike proslave Dana pobjede. Knin danas postaje središte Hrvatske koja obilježava 18. obljetnicu vojno-redarstvene akcije, Oluje.

Oko 8.30 sati na Kninsku tvrđavu uz ovacije okupljenih prvi put nakon oslobađajuće presude došli su i genrali Ante Gotovina i Mladen Markač.

Na proslavi su i predsjednici države, Vlade i Sabora, Ivo Josipović, Zoran Milanović i Josip Leko….

Za 9.30 sati predviđeno je podizanje hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi, a slijedi svečani mimohod državnog vrha, oružanih snaga, policije i braniteljskih udruga.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja čestitao je i premijer Zoran Milanović:

– Prije osamnaest godina, hrvatski je stijeg na kninskoj tvrđavi označio pobjedu hrvatske vojske i oslobađanje okupiranih područja. Danas se on s ponosom vijori i u Bruxellesu i u Strasbourgu. Širom svijeta prati naše vojnike u mirovnim misijama, postavši simbol spremnosti za očuvanje vrijednosti za koje smo se opredijelili– za slobodu, mir, demokraciju i vladavinu ljudskih prava.

Prošli smo otada dug i zahtjevan put. S brojnim smo teškoćama suočeni i danas, kad te vrijednosti dijelimo s ostalim članicama Europske unije i s njima, ravnopravno, odlučujemo za zajedničkim stolom.

Tog su dalekog kolovoza, u samo 84 sata vojno redarstvene operacije Oluja, hrvatski branitelji oslobodili više od 10.000 četvornih kilometara. Zahvalni smo im na hrabrosti i odlučnosti, zahvalni smo njihovim obiteljima. Mnogi od njih utkali su svoje živote u temelje hrvatske države. Hvala i svim hrvatskim građanima koji su podupirali i pomagali ovu opravdanu, oslobodilačku borbu. Jer, kao što je jednom rekao Vlado Gotovac, pobjedu u Domovinskome ratu ostvarila je naoružana i nenaoružana, muška i ženska Hrvatska.

Mi, pobjednici, zato danas imamo snage i možemo osuditi svako počinjeno zlo, žaliti za svakom nevinom žrtvom, svakim izgubljenim životom u ovome nametnutom ratu. Učinimo sve da budemo dostojni tih žrtava i izgradimo Hrvatsku kakvu su njezini branitelji sanjali. Bolju Hrvatsku.

Hrvatskim braniteljima čestitam njihov dan, Dan hrvatskih branitelja, a svim hrvatskim građankama i građanima, u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, poručio je Milanović.

Večernji List

facebook komentari

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Sebastian Kurz pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji

Objavljeno

na

Objavio

U Austriji su održani prijevremeni parlamentarni izbori. Izlazne ankete govore da je najveći postotak glasova pripao konzervativnoj, Narodnoj stranci kojoj je na čelu Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz lider i kancelarski kandidat Austrijske narodne stranke pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji i to sa 31,5 posto glasova birača.

 

Predsjednik SPÖ-a i kancelar Christian Kern će prema sadašnjim rezultatima kancelarsku poziciju morati prepustiti predsjedniku ÖVP-a i aktualnom ministru vanjskih poslova Sebastianu Kurzu.

Prema sadašnjim rezultatima najvjerojatnija je koalicija između narodnjaka i slobodnjaka s obzirom na to da je Sebastian Kurz u svibnju raspustio koaliciju između socijaldemokrata i narodnjaka, a i neprijateljski odnosi obje stranke tijekom predizborne kampanja ne daje povoda za špekulacije o obnavljanju dosadašnje velike koalicije.

Gubitnik izbora je stranka Zeleni koja je s 4,7% prešla izborni prag ali je u usporedbi sa zadnjim izborima izgubila 7,7% glasova. Ulazak u parlament osigurala je i liberalno orijentirana stranka Neos s 5,3% te lista bivšeg političara Zelenih Petera Pilza s 4,3%.

Već sada se zna da je Sebastian Kurz najmlađi politički lider na svijetu. – Oduševljen sam rezultatima ovih izbora, a Austrijancima obećavam da ću u našu zemlju uvesti novu političku kulturu koja se zasniva na zajedništvu, kazao je sinoć Kurz.

On je stranku preuzeo u svibnju ove godine i povukao čitav niz poteza koji su stranku, čiji je rejting bio daleko ispod socijaldemokrata i slobodnjaka, uspjeli izdići na sam vrh. Njegov predizborni moto bio je “Austrijanci na prvome mjestu”, a u stranku je uspio privući mlade kandidate koji se nikada prije nisu bavili politikom.  Kurzu je uspjelo ono što mnogim političarima u sličnim situacijama teško uspijeva – uspio se odvojiti od dosadašnje koalicijske vlade sa socijaldemokratima i prikazati kao potpuno nova ličnost na političkoj sceni, sve to usprkos činjenici da je u toj istoj vladi bio ministar vanjskih poslova.  Antimigrantska kampanja  To u velikoj mjeri može zahvaliti tome što je procijenio da austrijska javnost cijeni činjenicu da je upravo on jedan od najzaslužnijih političara za zatvaranje tzv. balkanske migrantske rute. Tijekom kampanje obećavao je dosta žestoku antimigrantsku politiku i smanjenje prava i povlastica koje koriste migranti koji se već nalaze u Austriji. Uz to je obećao i smanjivanje poreza, a upravo tim obećanjima ušao je u prostor izrazito desne Slobodarske stranke i zasigurno joj oduzeo dio biračkih glasova.

facebook komentari

Nastavi čitati