Cijeli listopad miholjsko ljeto – temperature do 27 stupnjeva!

  0

  Sunčano vrijeme, kakvo je bilo posljednjih dana, zadržat će se do kraja ovog mjeseca, dok se već polovinom studenoga može očekivati prvi snijeg, prognoziraju meteorolozi.

  “Pretežno sunčano i toplo vrijeme sa maksimalnom dnevnom temperaturom do 27 stupnjeva Celzijevih, koja je znatno iznad prosjeka za ovo doba godine, prevladavat će do kraja tjedna”, potvrdio je Igor Kovačić, dežurni sinoptičar u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS.

  Kako je kazao, u ponedjeljak će doći do blagog zahlađenja pa će maksimalna temperatura biti do 20 stupnjeva.

  Tople i ugodne dane najavljuje i Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koji je kazao da nas očekuju visoke temperature za ovo doba godine.

  “Radi se o produženom, ili po narodnoj meteorologiji, miholjskom ljetu, koje će trajati do kraja listopada”, rekao je on.

  Početkom studenoga, dodaje on, možemo očekivati jednu frontu koja bi mogla donijeti padaline i pad temperatura.

  Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Savjeta za klimatske promjene BiH, potvrđuje da je pred nama miholjsko ljeto, kada su dani sunčani i topli, a jutra relativno svježa i s čestim maglama.

  Minimalne temperature se, navodi Kuštrinović, tada najčešće kreću od osam do 14, a maksimalne od 21 do 26 stupnjeva Celzijevih.

  Kako je kazao, studeni će biti prilično topao i vlažan, a srednja minimalna temperatura zraka imat će vrijednosti u granici prosjeka.

  Prema njegovim riječima, hladniju jesen možemo očekivati u drugoj dekadi studenoga, kada bi mogao i našu zemlju prekriti prvi snježni prekrivač.

  “Svake četvrte godine u listopadu padne prvi snijeg, ali ove neće sigurno. Prije nekoliko dana pao je snijeg na Bjelašnici i Vlašiću što je i uobičajeno, jer su to planine koje su prekrivene bijelim prekrivačem i u kolovozu”, istakao je Kuštrinović.

  Dodao je da će 5. studenoga na planinama padati mala količina snijega, a prave padaline na visinama preko 1.000 metara možemo očekivati od 12. do 15. studenoga.

  Inače, tople dane građani koriste za šetnju, pa se tako, iako je listopad pri kraju, u baštama kafića u većim gradovima traži mjesto više. Dani jesu prijatni, ali se već predvečer, kada se temperature spuste, pića ispijaju u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

  facebook komentari