Pratite nas

BiH

Čik, čik, čik pogodi, šta mi treba, šta mi godi…

Objavljeno

na

[dropcap]U[/dropcap] opisima predapokaliptičnog vremena uobičajeno se, kako jedan od znakova velikog loma, navodi kako se stvari okrenu naopako. Odrasli podjetinje, a djeca se ponašaju kao starci, mudraci polude pa dojučerašnje lude ostaju jedini koji govore istinu, bogati se stisnu, a siromašni razmeću … Dvije snimke, koje se uklapaju u tu priču, ovog su tjedna iscurile u javnost. Obje prikazuju junake koji su se našli, kako bi rekla teorija književnosti, izvan svog uobičajenog značenjskog polja. Nije vijest da pravaš pjeva Thompsona ili da niški fudbaler raširenih ruku pada na koljena dok ga pevaljka refrenom baca u trans. Vijest je kad SDP-ov pravni mitraljezac Peđa Grbin pijan pjeva Čavoglave ili kad gomila ljudi u majicama s logomHDZ-a na proslavi izborne pobjede u Kninu pleše kolo dok vulgarna pjevačica promukla glasa zavija: “Čik, čik, čik pogodi, šta mi treba, šta mi godi…” pa dodaje: “da čujemo mladeeež!”

Peđe Grbina kao javne figure doticao sam se kao oličenja kadrovskog sunovrata vladajućih. Neiskusan, nekompetentan mladi pravnik lansiran je, kao poslušan partijski kadar, neslućeno visoko, na čelo saborskog Odbora za Ustav. Tu se proslavio izjavom da o promjeni Ustava unatoč referendumskoj odluci birača, na kraju ipak odlučuje Sabor tj. partijska većina, a pamte se i bahate “lekcije” koje je na sjednicama odbora davao prof. Branku Smerdelu, jednom od vodećih hrvatskih ustavnih stručnjaka.

Umjesto da ga se u medijima razvlačilo zbog tih stvari, zadnjih je dana Grbin zvijezda naslovnica i predmet oštrih kritika zbog, u osnovi, benigne snimke. Je li vijest da je tridesetogodišnji momak izašao subotom navečer s društvom, do četiri ujutro se prilično natankao pa s mukom održavajući ravnotežu stajao uza šank i pjevao? Grbin se nije tukao, nije razbijao, nije bježao policiji. Nije pijan stajao za šankom u saborskom kafiću niti je urlao pozivajući se na funkciju predsjednika saborskog Odbora za Ustav. Vijest je da je u Puli pjevao Čavoglave, domoljubni hit Marka Perkovića Thompsona, koji je u tom gradu i službeno zabranjen pjevač.

 [vsw id=”29WuoIH4Mjc” source=”youtube” width=”625″ height=”370″ autoplay=”no”]

Nakon što se Grbin u četiri ujutro “autao” kao Hrvatina, i njegovi prijašnji potezi mogu se promatrati u drugačijem svjetlu. Očito je htio istaknuti da je Hrvatska ponajprije nacionalna država hrvatskog naroda kada je lani obrazložio daje za raspisivanje referenduma potrebno ne 350.000, koliko iznosi deset posto punoljetnih stanovnika u RH, već čak 450.000 tj. desetina od ukupnog broja hrvatskih državljana. Nije on to učinio kako bi na sve načine spriječio raspisivanje referenduma, već je želio upozoriti na neraskidivo jedinstvo matice s izvan-domovinskom Hrvatskom. Nakon što je prikupljeno čak 750.000 tisuća potpisa, čemu je sigurno i sam pridonio, pokušao je izmudrovati kako oni isti koje je većina građana delegirala na četiri godine da ih predstavljaju u Saboru, trebaju odlučiti o tome hoće li izravna volja istih tih građana izražena na referendumu ući u Ustav.

Priznajem da sam bio u krivu pišući kako ga nakon cijele te bruke treba smijeniti. Danas razumijem da je nesporazum nastao zato što Grbin Hrvatski sabor, kao oličenje hrvatskog državnopravnog kontinuiteta, smatra tolikom svetinjom da se zbog tog domoljubnog žara malo proceduralno pogubio. Obično se smatra da se u pijanstvu pokazuje čovjekova bit, nj egovo dubinsko uvjerenje i identitet, pogotovo ako je dugo potiskivan. U ovom slučaju predmet zanimanja nije privatni Peđa Grbin, već dužnosnik Grbin, društvena uloga koju obnaša, koja se dijelom može objasniti privatnim Grbinom, ali puno više stranačkim miljeom i njegovim sustavom vrijednosti koj im je zaodjenut kao što stavi odijelo i kravatu kada nastupa u funkciji predsjednika Odbora za Ustav.

[quote]Dakle, nismo na snimci vidjeli predsjednika Odbora za Ustav, već osobu kojoj je to jedna od životnih uloga. [/quote]

Paradoksalno, nakon ove “afere” mnogima je postao simpatičan. Osim fanovima Čavoglava, nakon sutrašnje izjave kako ga brine što će to vidjeti mama i baka, Grbin je dirnuo je u žicu i ljubitelje likova kao što su štreberi iz Teorije velikog praska.

Od glomaznog, sirovog partijskog stroja, sovjetskog tipa, u javnoj percepciji postao je mješavina momčine iz birtije koja pred zoru voli zapjevati zabranjene pjesme i stereotipnog bakina unučeta. Druga pjevačko-politička snimka, koja prikazuje kako kninski HDZ-ovci slave pobjedu na lokalnim izborima, iako nastala lani, iscurila je u javnost tek sada, očito u sklopu nedavno započetog gombanja i niskih udaraca na desnom spektru. Kao problematična se ističe činjenica da stranka pobjedu slavi uz srpski turbofolk, unatoč tome što službeno ističe srednjoeuropsku i mediteransku kulturološku sastavnicu hrvatskog bića, negirajući bilo kakvu vezu s Balkanom.

Doživotni srpski predstavnik u Hrvatskoj Milorad Pupovac nedavno je oštro iznapadao splitskog gradonačelnika Baldasarajer je uskratio dozvolu za nastup romskog trubačkog orkestra na Rivi u sklopu Božićnog sajma. Štoviše, optužio gaje za “kulturalni rasizam”jer je Baldasar odluku pravdao tezom daje Božićni sajam na rivi “urbana manifestacija, a ne palanački vašar.” Budući da si daje za pravo biti urednik božićnog programa u Splitu i sveopći arbitar kulturalne otvorenosti i tolerancije, Pupovac bi, ako želi biti dosljedan, nakon objave snimke kninske proslave, trebao posjetiti tamošnji HDZ. Štoviše, bilo bi očekivano da, u skladu s pokazanim stremljenjem kulturnom povezivanju i prožimanju s orijentalnim melosom, sljedeću godišnju nagradu Srpskog narodnog vijeća uruči kninskom HDZ-u jer su upravo u trenutku proslave izborne pobjede pokazali širinu, slaveći trijumf uz pjevačicu iz Banja Luke i recentnu srbijansku glazbenu produkciju, čime su, za razliku od zatvorenog Baldasara, pokazali da postoje brojni (ne)kulturni mostovi koji povezuju dva naroda.

[vsw id=”z_DHQJBPlaw” source=”youtube” width=”625″ height=”370″ autoplay=”no”]

Od Peđe Grbina bi se, na isti način, sada kada je “izašao iz ormara”, moglo očekivati da pokrene kampanju za organiziranje Thompsonova koncerta u Puli. Žalosno je da lokalna vlast u sredini koja se diči tolerancijom i različitošću, u formalno de-mokratskom društvu zabra-njuje nastupe bilo kome tko se nije ogriješio o zakon, pokazujući time kako je spremna boriti se do kraja za to da imate pravo na svoje mišljenje i pjesmu, ali samo dok se slažu s njihovim mi-šljenjem i uhom. Stoga su pulski Thompsonovi fanovi, poput Grbina, potisnuti u katakombe i usude se zapjevati samo onda kad im je centar za ravnotežu pred otkazivanjem, u četiri ujutro za šankom, u trenucima kada bi se u totalitarnim režimima uglavnom i zapjevale zabranjene.

Dobili smo, zahvaljujući snimkama, dragocjen poticaj za nacionalnu pomirbu u trokutu Pupovac – pevaljka – HDZ, ali i ideološku na relaciji Pula – Grbin – Čavoglave. I to u vrijeme kad je malo kome do pjesme.

Nino Raspudić/VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Hercegovački proizvođači duhana traže od države da se ponovo otvore otkupne stanice

Objavljeno

na

Objavio

Zbog različitih trošarina na cigarete u pojedinim zemljama bivše države, sve se više obnavljaju stari duhanski putovi.

Razlika u cijeni kutije neke marke cigareta u dvije susjedne države zna iznositi četiri kune pa i više.

Govori se da se u pojedinim državama u okruženju svaka treća cigareta na tržištu našla nelegalno, na štetu državnih proračuna. Do pušača tajnim kanalima stižu izrezan duhan i cigarete iz „kućne radinosti“ po prihvatljivoj cijeni i za najsiromašnije. Policija i carinici na granicama love veće zvjerke, a poneki sitni švercer bude kolateralna žrtva, piše Večernji list

Postalo je nekako „in“ smotati cigaretu u „papirić“, jeftinije je, zabavnije, a mnogi vjeruju i – zdravije. Računa se da u EU svaki peti pušač sam savija cigaretu iz rezanog duhana na koji su, naravno, plaćene trošarine. Na crnom tržištu nađe se i duhana bez plaćenih trošarina, a najtraženiji je svakako onaj najbolji – hercegovački.

Kilogram lijepo izrezanog hercegovačkog duhana može se na crnom tržištu naći po cijeni od 20 do 40 konvertibilnih maraka (od 80 do 160 kuna). Duhan upakiran u „košuljice“ (kutije u kojima su se nalazile košulje) težine 30-ak dekagrama može se nabaviti po 50-ak kuna. Mogu se nabaviti i posebne naprave za  punjenje cigareta u „papiriće“ (prazni papirnati cilindri za cigarete) s filterima. Lijepo upakiran kvalitetan duhan tradicionalni je dar Hercegovaca prijateljima izvan Hercegovine.

Pojedini liječnici osobama koje se nikako ne mogu odreći duhanskog dima preporučuju hercegovačku „škiju“. „Zdravija“ je i kažu kako izaziva manju ovisnost. Podrijetlo riječi  „škija“ povezuje se s turskom riječi eškija, a znači i – hajduk! Dr. Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, ističe kako je hercegovački ravnjak poluorijentalni tip duhana s vlastitom aromom te dobrim organoleptičnim i pušačkim osobinama.

Dodaje kako se jedini može pušiti bez miješanja s drugim duhanima. Među hercegovačke sorte duhana spadaju i šeginovac, tanče, VH 32, visoki hercegovac (burmaz) i svijetli hercegovac (SH 2).

Mnogi koji dođu u Hercegovinu pitaju kako bi nabavili „škiju“. Nađe se tu i tamo. Neke su se estradne, filmske i televizijske zvijezde javno pohvale kako su „motale“ i pušile izvorni hercegovački duhan. Kad se spomene riječ duhan, odmah se pomisli na Hercegovinu. Više je medija u posljednje vrijeme objavilo „ekskluzivu“ o hercegovačkom  duhanu – o tome kako je Josif Visarionovič Staljin (koji je uglavnom pušio lulu) najradije pušio duhan iz cigareta „Hercegovina flor“ (flor je naziv  za fino izrezani hercegovački duhan) moskovske tvornice „Java“.

Do ovog saznanja mediji su došli zahvaljujući ulomku romana „Šum vremena“ Juliana Barnesa. Hercegovci bi radije da je njihov flor, „škiju“ pušio, primjerice Winston Churchill. Kažu da je hercegovački duhan do Rusije stigao zahvaljujući  zarobljenicima iz Hercegovine pa se počeo uzgajati i na Kavkazu. Mediji naglašavaju kako cigarete  marke „Hercegovina flor“  puši i Sergej Lavrov, aktualni šef ruske diplomacije. Književnik Mirko Kovač pisao je o velikoj važnosti proizvodnje duhana u Hercegovini.

U Hercegovini više ne postoji nijedna stanica za otkup duhana, uzgaja se za osobne potrebe i prijatelje, a ponešto i za crno tržište. Hercegovački proizvođači duhana traže od države da se ponovo otvore otkupne stanice, odredi „pristojna“ otkupna cijena koja bi jamčila koliku-toliku profitabilnost. Zadovoljni bi bili kad bi se kilogram prirodno oštavljene hercegovačke sorte duhana, ravnjaka, otkupljivao po cijeni barem deset posto trošarina na kilogram rezanog duhana, a ta trošarina iznosi oko 50 eura po kilogramu. Sve po zakonu, ne žele da se na vrijedne proizvođače hercegovačkog duhana gleda kao na krijumčare, švercere.

Odgovore na budućnost duhana u Hercegovini trebao bi dati znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Duhan u BiH – jučer, danas i sutra“, koji će se u organizaciji Duhanskog instituta Mostar održati 2. i 3. listopada u Mostaru. Ovaj bi skup trebao dati odgovore na mogućnost revitalizacije i obnove proizvodnje hercegovačkog tipa duhana, mogućnost nadzora nad primarnom proizvodnjom, preradom, proizvodnje gotovih duhanskih proizvoda.

Uzgajivači duhana sudjelovali bi u ukupnom lancu vrijednosti i na kraju godine sudjelovali u dobiti. Dva Hercegovca, Željko Keko Mrvelj, podrijetlom iz Posušja,  i Širokobriježanin Markan Pinjuh, osnovali su u Zagrebu tvrtku „Duhanka“, koja u Udbini ima tvornicu za proizvodnju i prodaju rezanog duhana na hrvatskom tržištu pa i šire. Ta tvornica koristila je i hercegovački duhan pa se hercegovački uzgajivači duhana pitaju kako se još nitko od poduzetnih Hercegovaca nije „dosjetio“ i u Hercegovini pokrenuo nešto slično.

Tegobna je povijest duhana u Hercegovini gdje se uzgaja još od 17. stoljeća. Kristofor Kolumbo u svojim zapisima spominje Indijance koji puše smotuljke duhana. Prvi u Europi duhan je u 16. stoljeću uzgojio francuski liječnik na službi u Portugalu Jean Nicot po kojem je duhan dobio botaničko ime. Francuska je prva u Europi uvela monopol na duhan u drugoj polovici 17. stoljeća, a potom su to učinile brojne europske države.

Postoje zapisi koji govore o tome da je duhan u 17. stoljeću  stigao i u Hercegovinu, a ima i zapisa koji potvrđuju da su Hercegovci Dubrovčanima prodavali  u  tom, 17. stoljeću. Hrvoje Mandić u širokobriješkom časopisu „Vitko“ navodi da se duhan na prostoru današnje BiH uzgaja od prve polovine 17. stoljeća i dodaje da je prometno opadanje levantske trgovine natjeralo Mletačku Republiku da 1670. potraži bliže veze s turskim zemljama u unutrašnjosti Balkana.

Smatra se da je dolinom Neretve duhan unijet u Hercegovinu. Mandić naglašava i to da su na brzi razvoj uzgajanja duhana utjecale pogodne klimatske prilike, obradivo tlo i niska nadmorska visina. Fra Ivan Franjo Jukić 1842. piše kako su osmanlijske vlasti poticale duhansku proizvodnju, a tek su 1871. godine uvele monopol na duhan. No, izbija hercegovački ustanak, a tri godine potom Berlinskim kongresom 1878. područja BiH padaju pod austrougarski protektorat i upravu. Austro-Ugarska 1880. uvodi svoj duhanski monopol.

Postoje zapisi o tome kako je svaka obitelj mogla otkupiti dio svoga duhana u količini ovisnoj od broja muških glava u obitelji starijih od 16 godina. Ubrzo se utemeljila samostalna Bosanskohercegovačka duhanska režija koja je u svom vlasništvu imala i svoju tvornicu duhana u – Berlinu! Austrougarski protektori nisu mogli spriječiti šverc hercegovačkim duhanom iako je znalo biti i pogibeljno. U godinama gladi u Hercegovini, 1916. i 1917. godine, kad je fra Didak Buntić odveo 17.000 gladne hercegovačke djece u Slavoniju, Srijem i Bačku, povećao se šverc duhanom.

Tada se za kilogram duhana moglo dobiti deset kilograma žita, što je značilo spas od smrti gladne djece u Hercegovini. Hercegovke su znale duhan skrivati u dijelove odjeće i švercale u Slavoniju.  Postoje svjedočenja o tome kako su se neke žene razboljele od upaljenog duhana, a bilo je i smrtnih slučajeva.

Duhan je u obje Jugoslavije podlijegao monopolu, a tako je i u današnjoj BiH. Mnogi su Hercegovci preživljavali i školovali djecu zahvaljujući proizvodnji duhana. Otkupne cijene uglavnom su bile toliko niske da su jedva pokrivale troškove proizvodnje pa su se Hercegovci dovijali na razne načine da njihovo „žuto zlato“ potpuno ne potamni. Mnoštvo Hercegovaca pod okriljem noći s ruksacima („vrićama“, „žakama“) na ramenima pješice bi došli do Bosne, kako  bi pušačima prodali svoj izrezan duhan, „škiju“, te tako prehranjivali obitelj.

Žandari i financi u Kraljevini Jugoslaviji bili su više nego okrutni prema onima koji su pokušali prodati svoj uzgojeni duhan kako bi prehranili obitelji. No, tadašnji hercegovački šverceri duhanom znali bi se organizirati pa pružiti i oružani otpor svojim  progoniteljima. Hercegovački proizvođači duhana tada nisu imali ni pravo na otkup vlastitog duhana za pušenje, a cigarete tadašnjih tvornica bile su zbog velikih trošarina preskupe za siromašne Hercegovce. Sudovi su znali osuditi Hercegovca ako bi mu našli i praznu duhansku kutiju.

Mnogi bi zapaljenu cigaretu smotanu od vlastitog duhana znali čak i progutati ako bi „slučajno“ naišao žandar ili financ. Tadašnje vlasti brojnim su švercerima donosili sudske zabrane uzgoja duhana na više godina, kao o onima koji nisu predali zadužene količine, a te količine određivali su financi. Monopolska uprava u Beogradu nastojala je obezvrijediti hercegovački duhan i u prvi plan stavljati južnosrbijanski i makedonski.

Tako bi čitav godišnji trud hercegovačkih proizvođača duhana bio uzalud. Naoružani financi imali su ovlasti i ubiti hercegovačkog švercera pa se sve veći broj mladih iseljavao. Hercegovački duhanari znatno su bolje prolazili u vrijeme Banovine Hrvatske. I u komunističkoj Jugoslaviji mnogi Hercegovci zbog niskih otkupnih cijena  bili su primorani na ilegalnu prodaju kako bi nekako preživjeli. S vrećama  na leđima tajnim putovima pješačili bi do Bosne i prodavali duhan sa svojih vrtova siromašnim pušačima.

No, 70-ih godina prošloga stoljeća šverc duhanom sve se više „modernizira“, duhan se automobilima i vlakovima dostavlja do pušača u Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Kosovu pa sve do Austrije, Njemačke… Otkupne stanice u Hercegovini 60-ih, 70-ih i dijelom 80-ih godina prošlog stoljeća  znale su otkupljivati i po tisuću i više tona duhana, sve zajedno blizu deset milijuna kilograma. Cigarete u bivšoj državi imale su znatan postotak hercegovačkog duhana zbog odličnog izgaranja i arome.

No, zbog sve većeg uvoza lošijeg i jeftinijeg duhana potamnio je sjaj onog hercegovačkog, ostalo mu je samo crno tržište. Krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća uzgoj duhana u Hercegovini doživljava krah. Tranzicijske vlasti nisu reagirale na pravi način. Još je poneka otkupna stanica otkupljivala duhan, ali po mizernoj cijeni, uz višegodišnje čekanje naplate. Sad više nema nijedne otkupne stanice. I mostarska tvornica duhana s velikom tradicijom doživjela je krah.

No, kvaliteta hercegovačkog duhana neupitna je, potencijalni investitor treba ga kvalitetno brendirati i plasirati na europsko i svjetsko tržište. Tada bi i šverc duhana ostao samo kao folklor i zanimljiva priča s elementima političkog trilera i krimića. Mnogi su se današnji uglednici školovali zahvaljujući duhanu, i oni bi mogli dati svoj doprinos perspektivi hercegovačkog duhana.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Kožul: Obavještajna agencija BiH se zloupotrebljava

Objavljeno

na

Objavio

Zatražena istraga o prisluškivanju hrvatskog državnog vrha: ‘Obavještajna agencija BiH se zloupotrebljava’

Tjednik Nacional objavio je dokumente o prisluškivanju hrvatskih gospodarstvenika i dužnosnika navodeći da je BiH agencija duže vremena nelegalno provodila mjere praćenja i prisluškivanja

Član povjerenstva za nadzor nad radom obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Predrag Kožul najavio je u subotu da će zatražiti istragu o radu agencije koja je navodno ilegalno prisluškivala hrvatske političare i gospodarstvenike iz BiH i Hrvatske.

“Tražit ću preciznu istragu ove novonastale situacije. Povjerenstvo ima široke nadležnosti u nadzoru rada OSA-e. Nastojat ćemo te nadležnosti iskoristiti do kraja i rasvijetliti činjenice”, rekao je Kožul novinarima u Mostaru.

Tjednik Nacional objavio je dokumente o prisluškivanju hrvatskih gospodarstvenika i dužnosnika navodeći da je OSA duže vremena nelegalno provodila mjere praćenja i prisluškivanja.

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić potvrdio je da je OSA provodila posebne mjere, no odbacio je tvrdnje da su prisluškivani dužnosnici iz Hrvatske.

Kožul, koji je i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH uvjeren je kako se OSA zloporabi.

“Sada imamo evidentnu zloporabu, ne samo OSA-e nego i ljudi, konkretno ministra sigurnosti. To je vrlo ozbiljna situacija i na tragu je svega onoga što se događa u BiH posljednjih mjeseci prema bosanskohercegovačkim Hrvatima i Hrvatskoj. A svaki takav potez reflektira se i na odnose prema EU i NATO-u”, dodao je Kožul.

Ocijenio je da je Mektić počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti te iznošenja tajnih podataka. “Svaka njegova (Mektićeva) reakcija predstavlja zloporabu položaja i agencije, a napose tajni u dijelu koje se odnose na, kako kažu, legalne i legitimne akcije agencije. A to su povjerljive ili tajne informacije”, dodao je.

Mektić je najavio da će uskoro u posjet BiH stići predstavnici Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) iz Hrvatske kako bi se afera rasvijetlila.

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

facebook komentari

Nastavi čitati