Pratite nas

Vijesti

Cilj se ne mjenja: BiH je zemlja samo Bošnjaka, a nemuslimani pripadaju drugim zemljama

Objavljeno

na

Cilj bosanskohercegovačkih muslimana je uvijek isti – Bosna i Hercegovina njihova zemlja, zemlja Bošnjaka – muslimana. Nemuslimani, po automatizmu, pripadaju onim zemljama po kojima se i nazivaju.

Vjerski analitičar Mehmedalija Nuhić upozorava kako je cilj bosanskohercegovačkih muslimana, bez obzira kojem pravcu pripadaju i kako ispoljavaju islam, uvijek isti – BiH njihova zemlja, zemlja Bošnjaka – muslimana. “Nemuslimani, po tom automatizmu, pripadaju onim zemljama po kojima se i nazivaju”, objašnjava Nuhić.

On ističe kako ne postoji sukob unutar bosanskih muslimana na relacijama – klasični islam, socijalistički islam, Titov islam, sa današnjim tzv. narodnim, izvornim islamom, šiitskim ili vehabijskim – već je to samo zavaravanje javnosti.

“Nema sukoba u islamu s islamom. Oni, bez obzira kako ga ispoljavaju, žarište problema vide u onome što ne pripada islamu”, ocjenjuje Nuhić.

Prema njegovim riječima, “različiti stavovi muslimana kako se riješiti tog žarišta nameću neslaganja o rješenju onog što su planirali kao problem, pa je u tom smislu i sukob unutar Islamske zajednice BiH i Rijaseta”.

Nuhić smatra kako “bosanski muslimani lažu sebe i cijeli svijet” i “nikako ne žele shvatiti kako su dio južnoslovenskog bića i životnog prostora”. Tvrdi kako bh. muslimani “bježe od složene problematike koja potresa južnoslovensko područje od dana kada su pristali biti sluge tuđim interesima na slavenskom Balkanu”.

“Muslimani sukobom, koji permanentno i intenzivno potiču još iz vremena srpskih, a i hrvatskih buna i ustanaka protiv osmanlijskog okupatora, usmjeravaju žarište krivice na ustanike, ističući ih kao glavne vinovnike nestabilnosti balkanske regije”, navodi Nuhić i pojašnjava:

“Oni, u stvari, žele stalnim pritiscima držati intenzitet svjetske pažnje na balkanskoj regiji.”

Prema njegovoj ocjeni, “bosanski muslimani na više načina žele držati pozornost krugova utjecaja nad balkansko-slavenskom problematikom, koju su oni i te kako proizveli svojim tvrdokornim stavovima”.

Podloga svih tih stavova, kako trenutno tako i kroz povijest, je njihova religija, navodi Nuhić i ocjenjuje kako se “bosanskim muslimanima oko islama okreće cijeli svijet”.

“Oni taj svijet varaju islamom i uz pomoć njega. Oni tim istim ideološkim i dogmatskim odnosom varaju i sami sebe već duže vrijeme”, navodi ovaj vjerski analitičar.

Prema njegovim riječima, “kada osjete da dolazi kraj varanju, kada shvate kako nema obećanih zlatnih kašika bez rada i muke, sve više posežu za raznim djelima kako bi zadržali pozornost javnosti nad radnjama koje su sami izazvali i kojim su vlastiti vinovnici”.

“Kako bi se vratili na put istine, na jedini put koji vodi stanju normalnog života, muslimani trebaju priznati sebi tko su oni, u stvari, i gdje su kao takvi u životnom prostoru smješteni”, ocjenjuje Nuhić u intrevjuu Srni.

Nuhić zaključuje kako cijeli slavenski narod postepeno strada zbog “bosansko-muslimanskog usuda”.

Srna

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati