Pratite nas

Komentar

Cinizam na državnim jaslama

Objavljeno

na

F. M. Dostojevski kaže da je realizam koji ne vidi dalje od vlastitog nosa gori od fanatizma upravo zato jer je slijep. Kratkovidni ili slijepi realizam uvijek se trudi opravdati vlastitu logiku, čak i kad ona nema previše veze s realnim stanjem stvari. Kada takav navodni realist dobije moć odlučivanja o nekome ili nečemu, ona postaje besprizorni cinik koji na pitanje „Zašto to radiš?“ odgovara frazom „Zato što mogu.“

Cinizam na državnim jaslama…

Kad je u pitanju vladanje nad ljudima, nad društvom i nad novcem koji tim ljudima pripada, ili još više, nad zakonima, takvi ljudi postaju naročito opasni, pogotovo jer se u pravilu stavljaju iznad moralnih normi. Mijenjaju zakone kad im oni ne idu u prilog. Kad se od njih zahtijeva promjena zakona da bi se zaustavila neka loša praksa ili poboljšalo stanje određenoj skupini ljudi, tada se izjavljuje da su zakoni takvi i da se tu nitko ništa ne može pa čak ni – zakonodavac.

Kukuriku vlada puna je takvih cinika. Cinik svemu zna cijenu, ali ničemu vrijednost. Zna se cijena autocesta, ali se ne zna vrijednost. Zna se cijena troška pomoći za djecu invalide, ali se ne zna vrijednost. Zna se cijena studija za jednog studenta, ali se ne zna njegova vrijednost. Referendum košta, automobili ne.

Cinik je osoba koja zna što radi, zna zašto nešto radi i baš zato to radi. Za „naše“ cinike Dubrovnik je kokošinjac, Vukovar kasaba, silovane žene mogu u gay paradu, a svi skupa možemo spakirati kufere jer Hrvatska ionako nikad neće biti bogata država, osim eventualno kad počnemo bušiti naftu i tako se obogatimo.

…i slijepi realizam na Markovom trgu

Posljednji potez, kojim je u proračunu izglasano dodatnih 5 milijuna kuna za financiranje parlamentarnih stranaka iz državnog proračuna vrh je, ili bolje reći dno ove vrste cinizma, kojim je vladajuća garnitura sama sebi čestitala treću godišnjicu mandata i ocijenila sebe najvišim ocjenama. Valjda su se počastili, kao kad ovisnik o klađenju dobije neki sitan novac, pa ode u kafić i počasti sve goste, čak i one koji mu nisu dragi. Dodatno, odlučeno je da se visina sredstava dodijeli prema broju zastupnika u trenutku konstituiranja posljednjeg saziva Sabora. To znači da će SDP sebi prisvojiti novac i za Mirelu Holy, HNS za Nataliju Martinčević, a IDS za Damira Kajina.

Slijepi realizam može se vidjeti i na web stranici Kukuriku koalicije koja se za prošlu godišnjicu pohvalila: “Dvije godine poslije, Hrvatska je zemlja u kojoj se javni novac ne razbacuje na potkupljivanje različitih socijalnih grupacija i na javne investicije kao pokriće za korupcijske operacije. Dvije godine poslije, Hrvatska ima Vladu koja vodi odgovornu i razumnu politiku u interesu svih građana.“

Tri godine poslije, Hrvatska je šestu godinu u recesiji, s daljnjim realnim padom BDP-a za približno 0,6 posto na kraju 2014., rast nezaposlenosti na 17,7 posto, niži prihodi od PDV-a, Hrvatski javni dug 2014. mogao bi dosegnuti 81,7 posto BDP-a itd. Tri godine poslije, Hrvatska ima najlošije prognoze od svih država članica EU. Tri godine poslije, Hrvatska doživljava egzodus vitalne radne snage na Zapad. Prema neprovjerenoj informaciji, samo u studenom prošli mjesec i samo na biro u Münchenu stiglo je 30.000 zahtjeva za radnu dozvolu iz Hrvatske. Tri godine poslije, zatvoreno je 3.000 malih farmi. Tri godine poslije… Popis je beskrajan.

Barem populizam, ako ništa drugo

Netko će odmah reći kako bi bilo populistički uzeti 5 milijuna kuna strankama i dati ga nekom drugom. Ali budimo realni. Ako se može u kampanji populistički govoriti, mogu se vući i populistički potezi. Pa zato dajte, gospodo! Dajte nam populističkih poteza, njih ste i obećavali. Obećavali ste pomoći poduzetnicima. Zvuči populistički – napravite to. Obećavali ste pomoći 100-postotnim invalidima – pomozite im! Obećali ste koješta i zaista je zvučalo populistički. Dajte napravite barem nešto.
Napravite barem jedan populistički potez. Za strateške poteze i vizije ionako niste sposobni.

Izvor: Narod.hr

facebook komentari

Komentar

Račan-Lončarova smrtna presuda Hrvatskoj! Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Objavljeno

na

Dezintegracijski procesi SFRJ uzrokovani su mnoštvom povijesnih, kulturoloških, gospodarskih te inih uzročnika. Rasprave o tom procesu trajati će desetljećima..

Racionalnost, konstruktivnost i umjerenost hrvatskog suverenizma zrcali se iz dokumenta pod nazivom Model konfederacije u Jugoslaviji, koji predsjedništvu Jugoslavije u listopadu 1990., predlažu Hrvatska i Slovenija.  Prijedlog je odbijen.

Nažalost, kao puno puta u povijesti hrvatske pregovaračke i opće pozicije grubo su rušene i unutar Hrvatske.

1. Prvi višestranački izbori u Hrvatskoj nakon II svjetskog rata, održani su u prvom krugu 27.travnja 1990., te u drugom krugu 6.svibnja 1990.  Na izborima je uvjerljivo pobjedio HDZ. Dotadašnja, komunistička, Račanova, Vlada,SKH-SDP, je 23. svibnja 1990. – svega osam dana prije okupljanja prvog demokratskog, višestranačkog saziva Sabora sa HDZ-ovom većinom, predala cjelokupno naoružanje hrvatske Teritorijalne obrane neprijateljski nastrojenoj JNA. Takva vrsta odluke, tijekom prijelaznog, tehničkog mandata Vlade nije dopuštena i debelo vonja veleizdajom.  Zapovjednik teritorijalne obrane bio je Ivica Račan.

 Hrvatska je tako ostala bez mogućnosti naoružavanja 273000 vojnika, bez lakog topništva minobacača,lakih oklopnih vozila,….. 

Istovremeno, slovensko rukovodstvo,  donosi zdravorazumsku i zakonitu odluku te odbija predati oružje svoje TO u ruke JNA. 

U isti izdajnički kontekst može se svrstati odluka sborskih zastupnika SKH-SDP, koji demonstrativno napuštaju sabornicu tijekom glasovanja o Deklaraciji o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, sukladno volji građana izraženoj na referendumu 19.svibnja 1991.

2.Vijeće sigurnosti UN, 25. rujna 1991., donosi odluku o embargu na oružje za područje SFRJ. Argumentacija te odluke temelji se na “činjenici da je Jugoslavija pozdravila namjeru VS UN-a, u pismu upućenom od njezina predstavnika i “nakon što je saslušana izjava ministra vanjskih poslova Jugoslavije”.

U arhivu UN-a, dakle, ostalo je zapisano da je Budimir Lončar, tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, presudno utjecao da se uvede embargo na nabavu oružja, u trenutku kad je Hrvatska bila u najgoroj vojnoj situaciji.

“Svrgavanje hrvatskih neofašista” je počelo već 1. listopada. Srbija koristi embargo i šalje ultimatum RH i počinje granatirati Dubrovnik, JNA pokušava zatvoriti obruč smrti oko Vukovara. Žestoki napadi JNA i pobunjenih hrvatskih Srba te četničkih postrojbi iz Srbije istovremeno se odvijaju diljem Hrvatske. Kadijević izjavljuje “cilj JNA je svrgavanje neofašističkih hrvatskih vlasti”. Tuđman 5. listopada poziva sve građane RH na obranu. Alija izetbegović pak izjavljuje: “Zapamtite, ovo nije naš rat”. Dva zrakoplova JNA 7. listopada raketiraju Banske dvore. Sabor RH dan poslije proglašava JNA i Srbiju agresorima.

Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Ž.M. Zenga/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Akademik Davorin Rudolf: Premijeri mogu pitanje zaljeva riješiti uz kavu u pet minuta!

Objavljeno

na

Objavio

Slovenska  strana, točnije ministar vanjskih poslova Erjavec, svojedobno je izjavio kako se problemi s Hrvatskom ne mogu riješiti u idućih sto godina. Čini se kako se od te izjave do danas ništa nije promijenilo.

Hrvatska je izišla iz arbitraže, a nakon govora našeg premijera Plenkovića na zasjedanju Oće skupštine UN-a Slovenci su otkazali sastanak u Zagrebu.

Gostujući iz splitskog studija u Studiju 4, Davorin Rudolf naglasio je kako pitanje granica  nije stranačko pitanje . To je vitalno nacionalno pitanje.  Trebamo mogučnost opoziva političara koji strše s neodmjeenim i za Hrvatsku štetnim izjavama.

Potpuno je neshvatljiva pretenzija Slovenije da čak i nalaže našem predsjedniku Vlade što mora govoriti kad je na međunarodnim pozornicama.  U svojoj sam karijeri susretao mnoge ministre vanjskih poslova, ali ovakvog kao što je ovaj slovenski još nisam nikad, naglasio je Rudgolf. Više od oštre reakcije Ljubljane zanimljivije su mu oštre reakcije u zemlji. Nastup Vesne Pusić koja je govor Plenkovića prozvala štetnim, politički je nedopustiv, neutemeljen i diletantski. Ostao sam jako začuđen, naglasio je.

Granica na moru je crta sredine, jednako udaljena od obje obale. Sud je presudio da Sloveniji ide 4/5 zaljeva ili 80 posto, obrazlažući presudu na redikulozan način. Srećom ta presuda nije na snazi jer je naš Sabor donio odluku da napuštamo arbitražu, podsjetio je Rudolf. Zalaže se za model kondominij ili koimperij (zaljev Fonseca, Bodensko jezero..) kojim, kada nema teritorijalnih pretenzija, bi se Hrvatska i Slovenija složile da Savudrijski zaljev bude zajednički, da dijelimo suverenost, da nema granica, da ga zajednički koristimo – za ribolov, plovidbu i što je izuzetno za važno ekologiju. Spor koji traje već 27 godina, premijeri mogu dogovoriti uz kavu u pet minuta, poručio je!

Neka međunarodna zajednica uhvati Ljubljanu za uši i pita što oni to prijete, što oni hoće. Samo strpljenja, bit će sve u redu, zakljućio je Rudolf.

Akademik Davorin Rudolf: Predlažem kondominij – rješenje koje nije ni prohrvatsko ni antislovensko

facebook komentari

Nastavi čitati