ĆIRILICA LETI U NEBO: U Vukovaru postavljene nove ploče, manje i na većoj visini

2

Visina je od jučer na cijeni u Vukovaru. Dvojezične ploče s latiničnim i ćiriličnim pismom naziva institucija postavljene su oko podneva na dvjema zgradama vukovarskog Županijskog i Općinskog suda te Županijskog državnog odvjetništva. Ploče su manjih dimenzija i postavljene su na većoj visini tako da se ne mogu skinuti bez ljestvi.

Prema informacijama glasnogovornika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Igora Gavrića, tijekom dana dvojezične ploče trebale bi biti postavljene na još dvije državne institucije u gradu. ‘To definitivno nije dobra poruka premijera Milanovića i mislim da će ove nove ploče odrediti i tijek naših sastanaka i bojimo se da bi oni mogli biti prekinuti ako Vlada ne pokaže malo više sluha’, izjavio je Gavrić Hini.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo izjavio je kako je na sastanku premijera i Stožera predložio da se od dvojezičnosti izuzmu gradske ustanove te nazivi ulica. ‘Ono što je iz područja primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina poštovali bi tako da se na državne institucije postave dvojezični natpisi, a na ustanovama kojima upravlja grad Vukovar i na pločama s nazivima ulicama te na ulazima i izlazima iz grada ostali bi latinični natpisi’, rekao je Sabo. Gavrić je izjavio kako Stožer ne podupire Sabinu inicijativu te kako smatraju da nijedna dvojezična ploča nije dobrodošla u Vukovaru.

 

Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara izvijestili su da su iz Vlade dobili poziv za novi sastanak koji bi se trebao održati 28. listopada u Vladi u Zagrebu, te kako će otići na taj sastanak.

Odazvat ćemo se tom pozivu i poslati zadnju poruku da ne idemo iz Zagreba dok se premijer ne očituje o tome namjerava li skinuti dvojezične ploče u Vukovaru ili ne. Ukoliko njegov odgovor bude negativan, smjesta ćemo prekinute pregovore i idemo na prikupljanje potpisa za referendum da se Vukovar proglasi mjestom od posebnog pijeteta, izjavio je večeras Hini, nakon sastanka Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, glasnogovornik Igor Gavrić.

Komentirao je i današnje novo postavljanje dvojezičnih ćiriličnih ploča u Vukovaru. Očekivali smo da će pregovori s Vladom, nakon što smo uspostavili kontakt i susreli se s premijerom Zoranom Milanovićem, ići u pozitivnom smjeru, međutim, današnje postavljanje novih dvojezičnih ploča u Vukovaru najbolje nam govori kamo ti pregovori vode, dodao je Gavrić. 

U Stožeru je postignut dogovor da će referendumska pitanja glasiti: podržavaju li građani inicijativu Stožera da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta, te jesu li za usklađivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina s europskim standardima, po kojima bi se taj zakon primjenjivao kada je zastupljenost jedne nacionalne manjine na određenom području veća od 50%.

Također u referendum bi se “ubacilo” i pitanje koje bi se odnosilo na stajalište građana o tome podržavaju li da se svakome onome koji je na bilo koji način nanio štetu ugledu Republike Hrvatske, zabrani rad u javnim službama i bavljenje politikom, rekao je glasnogovornik Stožera Gavrić.

facebook komentari

 • peppermintt

  Zoka vozi po svom uravan, skine jednu ploču da bi moga staviti pet novih.
  Zapeo ko …. može mu se hoće mu se sad tako, ali će mu se razbit o glavu

  Zar nije njemu jasno, a očito nije, i da cilu Hrvatsku oblijepi dvojezičnim naslovima ništa nije riješio.

 • peppermintt

  Zoka vozi po svom uravan, skine jednu ploču da bi moga staviti pet novih.
  Zapeo ko …. može mu se hoće mu se sad tako, ali će mu se razbit o glavu

  Zar nije njemu jasno, a očito nije, i da cilu Hrvatsku oblijepi dvojezičnim naslovima ništa nije riješio.