Pratite nas

Vijesti

‘Ćirilica samo na ulazu u Vukovar i Vrginmost? Treba je uvesti u sva mjesta gdje su 91. Srbi bili većina!’

Objavljeno

na

Prema mišljenju predsjednika SDF-a, barem 50-ak hrvatskih gradova trebalo bi dobiti ćirilične ploče. On smatra kako bi se dvojezičnost trebala uvesti u sve gradove i općine koji su još 1991. imali više od trećine srpskog stanovništva.

Ulaz u dvadeset jednu općinu i dva grada u kojima je Statutom utvrđeno pravo korištenja ćiriličnim pismom na pločama uskoro će krasiti dvojezični natpisi. S postavljanjem ploča krenut će se kroz šest mjeseci nakon što se se kroz provjeru Statuta točno utvrdi imaju li sve te jedinice i odredbu koja bi im to omogućila. Unatoč silnim neslaganjima većine hrvatskog naroda o ćirilici na hrvatskim auto-cestama, Srpski Demokratski forum nije sasvim zadovoljan.

– Smatramo ovo samo dobrim početkom. Naš cilj je da poput Talijana u Istri ostvarimo stečeno pravo korištenja svog pisma po cijeloj Hrvatskoj bez obzira na našu brojčanost ovog momenta. Talijanske table su po cijeloj Istri, neovisno o tome koliko ih tamo živi-, rekao je predsjednik Veljko Džakula, predsjednik SDF-a.

– Iako bi se srpski jezik i ćirilično pismo, sudeći prema popisu stanovništva, trebali zakonski primjenjivati u 21 općini i dva grada, pitanje dvojezičnosti se u posljednje vrijeme sve više opstruira i derogira – rekao je Džakula.

On smatra kako bi se dvojezičnost trebala uvesti u sve gradove i općine koji su još 1991. imali više od trećine srpskog stanovništva.

– Bude li se pitanje odugovlačilo, za desetak godina više neće postojati zakonska obveza za uvođenje dvojezičnosti jer je srpskog stanovništva sve manje u Hrvatskoj-, rekao je Džakula, referirajući se na podatke zadnjeg popisa stanovništva.

Po mišljenju predsjednika SDF-a, barem 50-tak hrvatskih gradova trebalo bi dobiti ćirilične ploče.

– Ćirilicom se bespotrebno zastrašuje. Malo tko zna da smo se mi izborili i za dvojezično glasovanje. Naši su aktivisti poslali zahtjev koji je odobren i bez ikakvog incidenta na ćirilici se glasovalo u Kistanjama, Biskupiji, Plaškom, Krnjaku, Vojniću, Vrginmostu i Dvoru. Znači, sve se može kad se hoće – rekao je Džakula koji je pri usporedbi s Talijanima zaboravio na jednu malu sitnicu: Srbija je protiv Hrvatske započela najkrvaviji rat u modernijoj povijesti Europe čije će se štete sanirati još godinama. Teško da će ćirilica s kojom će se svakodnevno suočavati izbjegli, ranjeni i oni koji su ostali bez sinova u ratu, pomoći u sanaciji.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati