Čitana presuda Krunoslavu Pratesu za suučesništvo u ubojstvu

0

Najveći dio prvog dijela drugog ročišta u procesu koji se danas, pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu, nastavio protiv bivših pripadnika jugoslavenskih i hrvatskih službi sigurnosti Zdravka Mustača i Josipa Perkovića zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića protekao je u čitanju presude Krunoslavu Pratesu koji je 2008. osuđen zbog suučesništva u istom ubojstvu.

Nakon detaljnog uvida u Pratesov životopis, u presudi se navodi na koji je način došlo do susreta s Josipom Perkovićem koji je Pratesu, koji je bio aktivan na hrvatskoj emigrantskoj sceni, sedamdesetih godina pristupio s prijedlogom da za Službu državne sigurnosti izvješćuje o stanju na hrvatskoj emigrantskoj sceni, posebice okupljenoj oko Hrvatskog narodnog odbora. Prates je pred sudom naveo da mu je Perković prijetio ukoliko ne pristane na suradnju.

U presudi se spominju i motivi Đurekovićeva ubojstva. Oni, kako zaključuje presuda, dolaze iz tadašnjeg samog političkog vrha SFRJ točnije od člana Predsjedništva Mike Špiljka. Njegov sin Vanja je navodno bio uključen u malverzacije devizama u naftnoj kompaniji Ina, u što je bio upućen i Đureković, koji je kao i Vanja Šiljak obavljao visoke dužnosti u Ini početkom osamdesetih.

Nakon što su istražni organi iz Beograda pokrenuli istragu zbog sumnje u pronevjeru u Ini, Špiljak je shvatio da bi istraga protiv njegovog sina mogla naškoditi i njegovoj političkoj karijeri te se, kako se navodi u presudi, obratio tadašnjem visokom dužnosniku u Centralnom komitetu SKH Juri Biliću sa zahtjevom da se Đureković likvidira.

Bilić je to, prema navodima, odbio smatrajući da se Đurekovića ne može samo tako likvidirati u samoj zemlji nego da Đurekovića, koji je još od početka sedamdesetih slovio kao hrvatski nacionalist, treba prijetnjama otjerati u emigraciju gdje bi ga se, pod optužbom da radi protiv SFRJ, moglo lakše likvidirati. Bilić je s pripremom ubojstva obratio tadašnjem voditelju Hrvatskog SDS-a Zdravku Mustaču koji se opet obratio Josipu Perkoviću sa zadatkom organizacije i pripreme ubojstva.

Suđenje se nakon pauze nastavlja čitanjem zadnjeg dijela presude iz 2008. te još nekih dokumenata koje je sudu dostavila obrana Josipa Perkovića.

sinisa_pavlovic_04-580x386
Siniša Pavlović (foto: narod.hr)

Odvjetnik Pavlović: najavljeni dokazi o nevjerodostojnosti svjedoka – dva podneska o Sindičiću i Sekuli

Tijekom drugog dana suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred njemačkim sudom nastavilo se s čitanjem presude Krunoslavu Pratesu te su izneseni u petak najavljeni dokazi obrane o nevjerodostojnosti svjedoka, kazao je za narod.hr odvjetnik Gizele Đureković, Siniša Pavlović.

“Po njemačkom pravu postupak je strogo usmen te svi papiri koji su u spisu da bi bili dokaz moraju biti pročitani pred sudom”, kazao je Pavlović dodavši da je tako to ispunilo 95 posto vremena danas na sudu, a nastavit će se i u petak za kada je najavljen nastavak suđenja.

Pavlović je kazao kako su u petak najavljeni dokazi o nevjerodostojnosti svjedoka, jučer tijekom popodneva stigli faxom i to dva podneska-pisma.

“Jedan se odnosi na to da traže da Državno odvjetništvo Njemačke u spis dostavi dokumentaciju koja po obrani nedostaje, a radi se dokumentaciji sa suđenja Vinku Sindičiću u Zagrebu za ubojstvo Bruni Bušiću, a drugo je dokumentacija sa suđenja za otmicu Luke Sekule u Njemačkoj,” rekao je Pavlović te dodaje da ne može potvrditi da dokumentacija nedostaje jer je spis prevelik.

Drugim podneskom dostavili su dokaz da postoji nevjerodostojnost nekog od svjedoka- ponovno Vinka Sindičića i to dokumentom Službe državne sigurnosti centra Rijeka iz 1970. godine, prestari dokument, a ne kako su najavljivali da se radi o friškom dokumentu, rekao je Pavlović.

Pavlović je kazao kako su dokument vidjeli, no nisu ga spremni komentirati dok ne provjere njegovu vjerodostojnost.

“Dokument nije preveden na njemački, data je fotokopija u hrvatskoj verziji te djeluje necjelovito i na nekim mjestima nedostaju redovi”, rekao je Pavlović istaknuvši kako ne znaju radi li se o brisanju ili o lošoj kopiji.

Sadržaj dokumenta se svodi na to da je Sindičić radio, u to doba 1970. godina, kada je bio emigrant u Njemačkoj, za Službu državne sigurnosti i za neku od tajnih službi Njemačke. Također se spominje da je primio od obje strane neke relativno sitne novce, kazao je Pavlović dodavši kako se radi o par stotina maraka, za kako je rekao nekakve troškove preseljenja .

“Sve drugo ne mogu komentirati dok ne prouče vjerodostojnost i sadržaj dokumenta te dok ne ocijene ima li taj dokument nekakvog značaj ili ne te dok se ne prevede na njemački”, rekao je Pavlović.

“Na prvi pogled može se reći da se ne radi o ničemu od čega će se tresti brda”, naglasio je Pavlović.

Suđenje se dalje nastavlja u petak. U ovom času je najavljeno da će se nastaviti čitanjem presude Pratesu i da će se prijeći na čitanje liste svjedoka tko je živ, tko je mrtav, imamo li sve adrese i ostalo.

Sudac je u petak upozorio da su se hrvatski mediji na određen način malo i „sprdali“ s time da njemački sud traži dokumente, odnosno adrese mrtvih ljudi – Milke Planinc, Milutina Baltića i sl. za koje svi u Hrvatskoj znaju da su umrli, rekao je Pavlović dodavši kako je sudac tada i objasnio da se u Njemačkoj ne smije čitati nečiji iskaz bez da postoji u spisu dokaz da je on mrtav ili na drugi način nedostupan.

“Sudu je bilo bitno da bilo tko, tko se spominje u optužnici ili u spisu općenito kao potencijani svjedok, da sud ima informaciju je li taj čovjek živ ili nije i to informaciju u obliku službenog dokumenta”, pojasnio je Pavlović.

Pavlović je rekao kako su dokumenti pristigli iz Hrvatske, BiH, Sloveniji i nešto iz Srbije, i u petak će sud obavijestiti za koga je dobio službenu obavijest da je umro i da se njegov iskaz može pročitati na rasporedu.

Drugi dan suđenja obilježio je i nagli pad zanimanja javnosti i medija za proces. Pred kraj ročišta dio sudnice rezerviran za novinare ostao je gotovo prazan.

Prvi svjedoci dat će iskaz početkom studenog. Svjedočenje Krunoslava Pratesa očekuje se sredinom studenoga.

Zasad je predviđeno sazivanje 50 ročišta, a suđenje bi trebalo trajati do kraja travnja sljedeće godine. (Hina/Narod.hr)

facebook komentari