Pratite nas

BiH

Cjelovita u sastavnicama, nikako jedinstvo u cjelovitosti

Objavljeno

na

Zasigurno jedan od najvećih i najtvrđih temelja buduće Bosne i Hercegovine, kao zajednice konstitutivnih i suverenih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata, zajednice koja će biti jednako draga i koju će s jednakim domoljubljem braniti sva tri joj naroda, je konsenzualno čišćenje prošlosti, priznajući i imenujući tko je bio okupator i tko je od okupatora branio Bosnu i Hercegovinu.

Dakako koji je to narod u bosanskohercegovačkoj prošlosti najviše dao žrtava u obrani zemlje i obranio je pa makar i ne u onim dimenzijama državnosti i uređenosti prije okupacije. Samo na priznanju i grijeha prošlosti, bili oni i kao izdaja, prisilna ili slobodna kroz prihvaćanje okupatora, ili odricanje vlastitog identiteta, bez obzira na to što se tim činom spašavao i goli život. Jednako tako potrebno je priznanje grijeha izdaje i u sadašnjosti, što bi bilo snažno udaranje čvrsti temelja Bosne i Hercegovine, i zaustavljanje dvadesetogodišnjeg propadanja i nestajanja.

https://i0.wp.com/www.orbus.be/aktua/2009/images/bakir-alija-hasanein-001.jpg?w=740

Alija i Bakir Izetbegović predali su BiH Turskoj u amanet!

Svako poistovjećivanje kroz bilo koji oblik i način bilo kojeg bosanskohercegovačkog naroda s okupatorom i okupatorskim crnim vremenom, ne može biti ništa drugo po definiciji i življenju domoljublja osim izdaje. A ako se taj okupator još i poziva da se vrati, ili u amanet mu se Bosna ostavlja, a poziva se i Bosna mu je u amanet ostavljena, onda je to najstrožiji, u svim zemljama svijeta najkažnjiviji čin veleizdaje.

U slojevitim zemljama, a suvremena Bosna i Hercegovina je vrlo slojevita i zamršena, pozivanje okupatora i njegova crnog vremena je zapravo nastavak tog okupacionizma, kako Bosne i Hercegovine tako i onih drugih naroda koji tog okupatora ne mogu nikako drugačije zvati, bez obzira na vremenski odmak i doživjlavati ga osim okupatorom. Veleizdajnički prilaz prošlosti moguće je jedino u veleizdajničkoj sadašnjosti u kakvoj žive i djeluju oni koji se vežu i identificiraju s okupatorom i okupatorskim crnim vremenom. Nema veće opasnosti za opstanak neke zajednice naroda, napose one nacionalno vjerski šarene kakva je bosanskohercegovačka, od veleizdaje iste i onda kada je akter veleizdaje pojedinac, a poglavito kada je izdaje jedna njena nacionalna ili vjerska zajednica – narod.

Kao i u prošlosti i danas agresori i okupatori dijele Bosnu i Hercegovinu neprohodnijim zidovima i granicama nego li su podijeljene države u svijetu. I to je jedan znak kako je ta Bosna i Hercegovina ne samo „jugoslavija u malom“, već i svijet u malom. Stoga ju je nemoguće graditi jedinstveno cjelovitu, kako to pokušavaju suvremeni muslimani Bošnjaci. Jedinstveno cjelovita Bosna i Hercegovina podsjeća na ju „bratstvo i jedinstvo“ koje se ćuvalo željeznom rukom komunističkog totalitarizma, i velikosrpskog hegemonizma. A kako je završila ta jedinstvena cjelovitost koja nije uvažavala svoje sastavnice, osjetili su krvavo na svojim leđima, neki u nešto manjem neki u većem stradanju, svi ti prisilno držani bratstvo jedinstveni narodi.

https://i0.wp.com/www.hurriyetdailynews.com/images/news/201301/n_38347_4.jpg?w=740

I dok je svijet u cjelini, a napose sudionici Drugog svjetskog rata izvukli snažne pouke iz tog krvavog sukoba koji je bio u službi nacističko-fašističke ideologije „jedinstva u cjelovitosti“, iz rata komunističko-totalitarističke ideologije „bratstva u jedinstvu“ kao da se nisu naučile nikakve pouke za budućnost tih trajno nemirnih prostora. Jer da jesu onda ni jednom bosanskohercegovačkom narodu ne bi padalo na pamet, zazivanjem okupatora i njegova crnog vremena, graditi Bosnu i Hercegovinu jedinstveno cjelovitu, ne uvažavajući njenu suvremenost da je to zemlja suverenih i konstitutivnih naroda a to znači cjelovita od svojih sastavnica. Nikako nije isto Bosna i Hercegovina cjelovita u jedinstvu i cjelovita u sastavnicama. Prvo znači diktatura i apsolutizam brojnijeg naroda a drugo što joj jedino može jamčiti sigurnost, cjelovita od sastavnica, znači slobodna, demokratska, za sve svoje sastavnice jednaka i ravnopravna, zajednica.

Europa koja se gradi na poukama iz vremena rušilačko krvavog Drugog svjetskog rata, svoju budućnost uspješno usmjerava u cjelovitost svojih sastavnica, svojih zemalja, a nikako, ni u pomisli nema viđenje svoje budućnosti u jedinstvu cjelovitosti. Stoga, Bosna i Hercegovina bi morala graditi svoju budućnost na principima na kojima se gradi Europska unija, zajednica jednakih i ravnopravnih sastavnica, država, entiteta, županija, cjelovita u sastavnicama.

Bosnu i Hercegovinu sudionici svjetskog i vjerskog rata kojeg su vodili i vode u njoj, žestoko je kao i u ratu razbijaju upravo tom neodrživom ideologijom jedinstva u cjelovitosti. I umjesto da joj budućnost grade, a to je jedini garant njene opstojnosti kakvu joj ne može jamčiti niti jedan okupator iz prošlosti, pa i onaj kojeg Muslimani Bošnjaci pozivaju i kojem je ostavljaju u amanet, po uzoru Europske unije, brojniji narod zida je po jugoslavenskom propalom planu „bratstva i jedinstva“, jedinstvo u cjelovitosti bez sastavnica. Podsjeća to i na Staljinovo jedinstvo u cjelovitosti raspadnute Rusije. Ni tu jedinstvenost cjelovitosti, kao ni sve druge povijesne takve ideološke tvorevine brojnijih naroda nije ništa drugo razbilo, pocijepalo i bacilo u povijest kao smeće, nego upravo ta diktatura jedinstvenosti bez uvažavanja sastavnica cjelovitosti.

Povijesna je istina kako je igra brojem naroda, zapravo, pokazivanje snage, moći i nerijetko pripreme za osvajačke i okupatorske ratove, onog ko se tom lopticom igra. Rat, povijest nam također potvrđuje, poćima uvijek u miru. Rat nije zlo koje se neplanski pojavljuje i vodi. To je zlo kojeg zlikovci uvijek u detalje isplaniraju u miru, s jasnim namjerama i vrlo dobro označenim ciljevima. Do ti ciljeva, koji su obićno plan brojniji naroda, pokušava se doći kroz rat, budući da ti planeri ne priznaju prava i slobode drugi i drugaćiji, onih malobrojnijih i time slabijih.

Brojniji narod koji stalno pokazuje broj svoga naroda, koji uvijek vrše prebrojavanje nacionalnih i vjerskih krvnih zrnaca, što je slučaj Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, taj broj koriste kao centralističko unitarističko, diktatorsko, pravo vladavine nad malobrojnijim hrvatskim narodom. Svaki legitimni i legalni hrvatski otpor bošnjačkoj diktaturi broja označava se činom razbijanja jedinstva cjelovitosti Bosne. Na tome brojniji narod i ne staje, već legitimni i legalni hrvatski otpor zaštite vitalnih nacionalnih i vjerskih interesa, koristi kao povod za rat, koji se već dva desetljeća vodi u miru. A takav rat, rat u miru, jednako je rušilački, jednako je opasan i razbijački za Bosnu i Hercegovinu kao i onaj fizički u Daytonu zaustavljeni. Stoga se može reći kako u toj izmučenoj, ispregrađivanoj, nepravedno uređenoj, s genocidnim srpskim entitetom i federalnom tvorevinom, rat nikad i nije stao.

Brojniji bosanskohercegovački narod smatra da se taj rat može okončati jedino u jedinstvu cjelovite Bosne i Hercegovine, što je velika suprotnost, nigdje dodirljive onoj koju zagovara, a na kojoj se gradi i Europska unija i sve demokratske i slobodne zemlje svijeta, malobrojniji hrvatski narod cjelovitost u beha sastavnicama. A to pak znači sigurna i mirna budućnost Bosne i Hercegovine, zajednice triju konstitutivnih i suverenih naroda, cjelovita od tri dijela. A ako nekome, a zna se i kome, smeta da se ti dijelovi zovu bošnjački, srpski i hrvatski, ali i zbog činjenice kako je Bosna i Hercegovina ne samo „jugoslavija u malom“ već i svijet umalom, neka se zovu po politici koje njihovi narodi zagovaraju u tom trokutu, orijentalno-bošnjački, bizantsko-srpski i euro-hrvatski entiteti cjelovite Bosne i Hercegovine.

Vinko Đotlo

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Klub Hrvata u Domu naroda oštro osuđuje konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBIH su izabrani dužnosnici sa dvostrukim legitimitetom i kao takvi prvenstveno odgovaraju narodima i građanima koji su ih  birali. S obzirom na kompleksnu političku situaciju, smatramo krajnje neprimjerenom i neodgovornom ovu višemjesečnu medijsku hajku na ovaj Dom, prvenstveno hrvatske izaslanike ali i sve druge.

Kao Klub Hrvata, oštro osuđujemo konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika općenito, posebice izaslanika, predsjedateljice Bradara te članova njenog ureda.

Pojedini mediji su u posljednjih nekoliko mjeseci, više puta iznosili netočne, neprovjerene a posebice nedokazanetvrdnje koje krajnje diskriminiraju gore navedene osobe očito s ciljem krajnjeg narušavanja njihova integriteta.

Posebno zabrinjava korištenje informacija točnije navoda od „neimenovanih izvora“  koji dolaze iz Parlamenta FBIH ili konkretnije Doma naroda. Krajnje je neprimjereno, pa čak i nedozvoljeno iznošenje bilo kakvih osobnih podataka vezanih za izaslanike bez njihova dopuštenja pa čak i znanja a posebice namjerno puštanje određenih službenih akata u javnost.

S tim u vezi, glede posljednjih u nizu napada koji se dogodio prije nekoliko dana, odgovorno tvrdimo da ni jedan izaslanik iz Kluba Hrvata ne prima dupli paušal, nadalje, kako bi preduhitrili sve buduće napade kojih će ne sumnjamo biti jer je kampanja za pojedine očito počela, odgovorno tvrdimo da ni jedan član ovoga Kluba ne zloupotrebljava niti jedno od svojih, zakonom mu pripadajućih prava.

I na kraju, glede unitarističke koncepcije i želja određenih izaslanika da se Dom naroda ukine, pozivamo ih da vrate mandate u istom jer nije u redu da predstavljaju i sjede u instituciji za koju smatraju da nije potrebna. Klub Hrvata vrlo dobro zna koja je svrha ovog Doma, koga i zašto naši izaslanici predstavljaju i to će odgovorno činiti i dalje, stoji u priopćenju Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BIH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Parlament Federacije BiH: Jedinstveni registar branitelja dobio zakonski okvir

Objavljeno

na

Objavio

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji danas je dobio podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, čime je usvojen u oba doma ovog parlamenta.

Između ostalog, tim zakonom je data definicija jedinstvenog registra branitelja za koji federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević kaže da je neophodan kako bi se uredila ta oblast, a da ga traže i branitelji.

– Smatramo da je opravdan zahtjev branitelja i da javnost mora znati tko, šta i na osnovu čega prima. Želimo da znamo tko je šta dobio, stan, prostor, bespovratna sredstva da možemo pomoći onima koji nisu dobili pomoć, zato nam treba zakonski okvir uspostave registra – rekao je Bukvarević na sjednici Doma naroda.

Istaknuo je da će podaci iz registra biti dostupni svim institucijama da bi se došlo do branitelja koji su u stanju potrebe. Federalna vlada krajem travnja ove godine utvrdila je i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čime je omogućena i provedba presuda Ustavnog suda FBiH od 4. svibnja 2005. i 1.  listopada 2013. godine.

Ujedno, u objašnjenju stoji da je ovim izvršena preporuka Komiteta za ljudska prava UN-a koji je BiH naložio ukidanje obaveze članovima porodice da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Brisana je odredba prema kojoj su članovi porodice nestalog borca bili dužni da nestalog proglase umrlim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Izmjene i dopune definiraju ko se smatra braniteljem, organizatorom otpora, dobrovoljcem, veteranom Domovinskog rata, jer su ovi pojmovi presudom Ustavnog suda FBiH proglašeni neustavnim.

Propisani su uvjeti pod kojim se stiče status ratnog i mirnodopskog vojnog invalida.   Date su i definicije obitelji poginulog, umrlog ili nestalog branitelja i obitelji umrlog vojnog invalida.   S 15 na 30 dana je produžen rok za pokretanje postupka po nastaloj promjeni, a propisana je mogućnost dokazivanja činjenica okolnosti stradanja u upravnom postupku.   Dopunjen je član 44. Zakona tako da se, pored vojne dokumentacije, uvjerenje izdaje i na osnovu pravosnažnog rješenja donesenog u skladu sa članom 43. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.   Nova je i odredba da okolnosti nastanka ili pogoršanja oboljenja utvrđuje Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH dobio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji.   Izmjena je predložena jer je Ustavni sud Federacije BiH presudom od 7. studenog 2012. godine utvrdio da prvi član ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu ratnog priznanja ili odlikovanja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Prijedlogom zakona brisana je osporena odredba po kojoj je ostvarivanje prava bilo uvjetovano prihodovnim cenzusom, čija je primjena počela 1. svibnja 2010. godine. (Fena)

facebook komentari

Nastavi čitati