Pratite nas

Članovi iz Širokog Brijega napustili Županijski odbor ‘Devedesetke’

Objavljeno

na

Nakon što je Županijski odbor HDZ 1990 donio odluku o prekidu koalicije s HDZ BiH te izlasku iz Vlade ŽZH, članovi ŽO HDZ 1990 iz Širokog Brijega napustili su u utorak navečer Županijski odbor te time dali do znanja da ne podupiru odluku o izlasku iz Vlade.

Kako Bljesak.info doznaje od izvora bliskog širokobriješkoj ‘Devedesetki’, najveći zagovornici prekida koalicije s HDZ BiH bili su Ivica Gašpar i Vjekoslav Bakula. Dvojac je vršio pritisak na članove Županijskog odbora te su bili ustrajni u tome da iziđu iz Vlade, no članovi ŽO iz Širokog Brijega nisu htjeli prekid koalicije, i to iz osobnih razloga, a ne političkih jer nisu željeli rušiti zajedničku listu HNS-a na sljedećim izborima na područje ove Županije.

Članovi Županijskog odbora HDZ 1990 iz Širokog Brijega poslali su priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Mi, članovi Županijskog odbora HDZ 1990 ŽZH iz Širokog Brijega, radi pravilnog informiranja javnosti, a u vezi s Odlukom Županijskog odbora HDZ 1990 ŽZH o izlasku iz Vlade u Županiji Zapadnohercegovačkoj, očitujemo se na slijedeći način.

Na sjednici Županijskog odbora HDZ 1990 koja je održana u Grudama dana 13. siječnja 2014. godine, s 13 glasova od ukupno 25 članova Županijskog odbora, donesena je gore navedena Odluka.

Mi, članovi Županijskog odbora HDZ 1990 ŽZH iz Širokog Brijega, nismo pristupili glasovanju iz sljedećih razloga:

Na 2. sjednici Središnjeg odbora HDZ 1990, održanoj dana 12. prosinca 2013. godine u Grabovici, između ostalog, jednoglasno je usvojen zaključak po kojem HDZ1990 dalje nastavlja samostalno boriti se za svoj program i ciljeve koji su jednoglasno usvojeni na Saboru stranke i to na svim razinama vlasti u BiH. Kao navedeni zaključak ne razdvaja razine vlasti niti po hijerarhiji (državna, entitetska, županijska), niti po kapacitetu (zakonodavna, izvršna) podrazumijeva se da HDZ 1990 nastavlja djelovati na svim razinama i u pripadajućim kapacitetima“

Ovakvim postupanjem prekršen je članak 23. Statuta Stranke kojim su propisane nadležnosti i zadaće županijske organizacije, koja nema ovlast donositi odluke ovakve vrste,

Na 9. sjednici Predsjedništva HDZ 1990 koja je održana 8. siječnja 2014. godine u Mostaru, zaključeno je kako svaki županijski odbor treba procijeniti i preuzeti odgovornost za eventualno donošenje odluke o istupanju iz vlasti, te se ova pitanja mogu problematizirati na sjednici Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ1990, što je u skladu s ovlastima i zadaćama navedenih tijela sukladno Statutu Stranke.

Zbog svega gore navedenog, mi članovi Županijskog odbora HDZ 1990 ŽZH iz Širokog Brijega smatramo Odluku Županijskog odbora HDZ 1990 ŽZH o izlasku iz Vlade u Županiji Zapadnohercegovačkoj, neutemeljenom i neobvezujućom, te zbog toga nećemo dalje sudjelovati u radu ovakvog Županijskog odbora.

Bljesak.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

VLADIKA GRIGORIJE OTVARA RESTORAN U PROSTORIJAMA SPC U DUBROVNIKU?

Objavljeno

na

Objavio

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, prema pisanju srbijanskog portala Alo, deložirao je u Dubrovniku Vijeće srpske manjine toga grada, što je, kako se navodi, izazvalo gnjev kod oko 3.500 dubrovačkih Srba.

Oni sada navodno peticijom traže od patrijarha Ireneja da ih ukazom makne iz zone nadležnosti.

Grigorije je tvrdio da će proširivati galeriju ikona u prostorima Crkve u Dubrovniku, te je zbog toga naložio SNV-u da napusti ured od pukih 15 kvadrata za koji im je SNV plaćao 2.000 kuna mjesečno najma, piše Krugoval Domovina

Dubrovački Srbi u pismu upućenom patrijarhu Irineju i Sinodi SPC-a smatraju da vladika namjerava crkveni prostor dodatno komercijalizirati otvaranjem restorana, naveli su u javnom pismu ljudi iz dubrovačkog SNV-a.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Miro Kovač: Ne vjerujem da je riječ o političkom progonu Ivice Todorića

Objavljeno

na

Objavio

U Studiju 4 gostovao je Miro Kovač, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskih poslova.

Komentirajući akciju Agrokor, istaknuo je da se zalaže za utvrđivanje političke odgovornosti. To je naša dužnost i prema građanima koje zastupamo, i prema državi. Osobno se zalažem za rasvjetljavanje svega onoga što se događalo kad je riječ o Agrokoru, rekao je Kovač. Istaknuo je kako vjeruje da u Hrvatskoj pravosuđe funkcionira neovisno i ne vjeruje da je riječ o političkom progonu Ivice Todorića.

Osvrnuo se i na posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji. Rekao je da očekuje pomak u odnosima između Hrvatske i Rusije.

Očekujem da ćemo najviše jačati dijalog na području gospodarstva jer postoje sankcije Europske Unije prema Rusiji, ali i Rusije prema Europskoj uniji i zbog toga je Hrvatska trpjela štetu na planu gospodarstva. Ali Rusija ima pravo diskrecije i može propustiti neke tvrtke na svoje tržište.

Da bi se to dogodilo važno je imati dobre prijateljske odnose sa Rusijom i mi to želimo, istaknuo je Kovač.

 

facebook komentari

Nastavi čitati