Čović čestitao Trumpu i upozorio ga na reviziju Daytonskog sporazuma

2

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović čestitao je u srijedu novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu očekujući da će Sjedinjene Države nastaviti podupirati euroatlantski put BiH i pomoći u ispravljanju nejednakopravnosti položaja bosanskohercegovačkih Hrvata:

Vaša Ekscelencijo,

čast mi je i zadovoljstvo, kao hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te u osobno ime, uputiti Vam iskrene čestitke na ostvarenom izbornom rezultatu za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Uvjeren sam, Vaša Ekscelencijo, kako ćemo nastavkom suradnje još više produbiti i učvrstiti dugogodišnje i prijateljske veze i odnose naših dviju zemalja na dobrobit naših naroda, te otvoriti nove puteve još bolje suradnje na svim razinama koja će zasigurno doprinijeti euroatlantskoj budućnosti BiH, njezinoj trajnoj stabilizaciji i unutarnjoj konsolidaciji kroz rješavanje najtežih otvorenih pitanja koja opterećuju našu demokraciju. Jedno od takvih pitanja zasigurno je i neravnopravan položaj Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda, koji je rezultat dugogodišnjeg procesa dekonstituiranja Hrvata nametnutim ustavnim i zakonskim intervencijama kojima se značajno odstupilo od izvornih načela Daytonskog mirovnog sporazuma, kojem je i Vaša zemlja jamac. Danas se ta neravnopravnost prvenstveno očituje u nemogućnosti zajamčenog izbora legitimnih političkih predstavnika i ravnopravnog institucionalnog sudjelovanja u relevantnim procesima političkog odlučivanja na svim razinama u Bosni i Hercegovini.

Dozvolite mi izraziti nadu da će Bosna i Hercegovina i u budućnosti moći da računa na potporu prijateljskih Sjedinjenih Američkih Država, te uvjerenje kako dijeleći zajedničke vrijednosti demokracije, pravde i slobode možemo kao partneri ostvariti promjene koje će svijet učiniti boljim, pravednijim i sigurnijim.

Primite, Vaša Ekscelencijo, izraze mog osobitog poštovanja.

Dr. Dragan Čović

facebook komentari

  • Agromentum

    Trebao je poslat’ i jedan “duplicate ” Slovenki – i njeno se sad broji što misli i kaže. 🙂

  • milanU

    Hrvati u Herceg-Bosni i u BiH su stavljeni pred zid: ili opstati, ili nestati ili se pretopiti u nesto sto nije nase nego tudje. Zato nam preostaje nista drugo nego kucati i pokucavati na sva moguca medjunarodna vrata i kod otvorenih i zatvorenih vrata traziti pomoc i razumijevanje, prije nego nas nasa Matica Hrvatska pomogne -silom ili ne silom – osloboditi. Bit ce vrata koja ce nam se sirom otvoriti, pa i onih koja ce napola biti odskrnuta, a ponajvise onih koja ce nam se neprijateljskim prkosom zatvoriti.