Pratite nas

BiH

Čović i Dodik potvrdili savezništvo

Objavljeno

na

Kao pobjednici u srpskom i hrvatskim narodu cilj nam je što prije uspostaviti vlast. Naše partnerstvo koje smo njegovali godinama i rezultati izbora su takvi da nastavimo s tim projektom, rekao je Čović nakon ovoga sastanka

Izborni pobjednici unutar hrvatskog i srpskog biračkog tijela na posljednjim izborima HDZ BiH i SNSD činit će okosnicu vlasti na svim razinama, rekli su u četvrtak nakon sastanka u Mostaru predsjednici Dragan Čović i Milorad Dodik ističući kako se nastavlja partnerski odnos ovih stranaka i snažno zauzimanje za provedbom reformi i europskim putom zemlje.
– Kao pobjednici u srpskom i hrvatskim narodu cilj nam je što prije uspostaviti vlast. Naše partnerstvo koje smo njegovali godinama i rezultati izbora su takvi da nastavimo s tim projektom, rekao je Čović nakon ovoga sastanka. Pri tome je Čović naveo kako je sinoć razgovarao i s čelnikom SDA Bakirom Izetbegovićem čiju stranku vidi kao osnovicu za uspostavu vlasti na državnoj razini, Federaciji BiH i županijama.

U Mostaru je pak Dodik pojasnio kako je HDZ BiH za SNSD jedini sugovornik oko uspostave vlasti budući se radi o izbornom pobjedeniku među Hrvatima, te da očekuje brzu uspostavu vlasti u zemlji, objavio je Vecernji.ba. “Osovina vlasti je na razini BiH je uspostavljena ovdje u Mostaru”, rekao je Dodik. Pri tome je izrazio uvjerenje da će se među bošnjačkim političkim strankama uskoro iskristalizirati tko će biti u vlasti kako bi se napravile koalicije koje imaju stabilnu većinu.

>>Dodik: ‘Proglasit ću koaliciju s Čovićem’

Lideri HDZ BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik potvrdili su danas u Mostaru kako nastavljaju dugogodišnju suradnju i partnerstvo, te da će ove dvije stranke, kao pobjedničke unutar hrvatskog i srpskog naroda biti nezaobilzne u vladajućoj koaliciji prije svega na razini BiH, a onda i na razini entiteta i HercegBosanske županije, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Uz Dodika na sastanak održanom u Mostaru bili su visoki dužnosnici SNSD-a Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, Željka Cvijanović premijerka RS, dok su u izaslanstvu HDZ BiH koje je prevodio Čović bili predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, dopredsjednici stranke Marinko Čavara i Borjana Krišto, kao i ministar za raseljene i izbjegle u Vladi RS Davor Čordaš.

Čović je na konferenciji za novinare potvrdio i da se sinoć u Konjicu susreo s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegović te da je njihov sastanak trajao oko sat i pol.
Dvojica čelnika kazali su kako sada očekuje da se na bošnjačkoj političkoj sceni pofilira, kako su rekli politički subjekt koji će s SNSD-om i HDZ BiH činiti vladajuću koaliciju na razini BiH.

-Važno je da imamo isto struktuiranu koaliciju na svim razinama, kazao je Čović te dodao kako je već za utorak i srijedu dogovoren sastanak s Izetbegovićem, kada bi se trebala znati nova vladajuća koalicija u BiH.

Podsjetimo, lider SDA Bakir Izetbegović jučer je izjavio kako uz HDZ BiH partner u Federaciji BiH može biti samo DF Željka Komšića.

Na upit o Izetbegovićevoj izjavi BHRT-u kako bi on u vlasti na razini BiH volio vidjeti Savez za promijene , Čović je kazao kako je taj intervju snimljen ranije prije njegovog jučerašnjeg sastanaka s Izetbegovićem, dodavši kako je s liderom SDA i prije jučerašnjeg sastanka imao na desetke razgovora.

BakirIzetbegovic15Čović je izrazio uvjerenje kako će se do kraja 11. mjeseca formirati vlast u Republici Srpskoj, kako će do tada biti formirana vladajuća koalicija u županijama s hrvatskom većinom i izabrani delegati u Dom naroda Federalnog parlamenta iz tih županija, te kako vjeruje da će „naši partneri iz Sarajeva to isto učiniti u kantonima s bošnjačkom većinom“.

– Tako da ja očekujem da imamo kompaletnu vlast u BiH do Nove godine, kazao je Čović.

Dodik je potvrdio kako će skupštinska većina od 42 zastupnika u republici Srpskoj biti potvrđena na njegovom sutrašnjem sastanaku s čelnicima koalicijskih partnera SNSD-a Markom Pavićem ( DNS) i Petrom Đokićem ( SP) u Zvorniku. Pri tom je nazvao lažima tvrdnje iz Savezza promijene kako ta koalicija ima većinu od 43 ili 44 zastupnika, te da će oni formirati vlast u RS-u.-Te njihove tvrdnje kako oni pregovaraju s nekim prebjezima iz naše koalicije su čista laž, kazao je Dodik.

Rekao je i kako su izaslanstva dviju stranaka postigli dogovor o recipročnoj zastupljenosti u entitetskim vladama; HDZ BiH u Vladi RS, a SNSD-a u Vladi Federacije.

Govoreći o prioritetima HDZ BiH u budućoj vladajućoj koaliciji Čović je rakao kako je to riješevanje presude u predmetu Sejdić- Finci, kroz izmjene Izbornog zakona, na način da se osigura da „nikada više jedan narod drugom ne može birati predstavnike“.

– Tu imamo tri četiri modela i uvjeravam vas da ćemo mi brzo nakon formiranja vlasti riješiti to pitanje, kako se ne bi ponovilo i ovo što smo imali na ovim izborima gdje sam ja kao kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva dobio 128.000 glasova, ili tri četvrtine glasova hrvatskih birača, a da onda netko može usmjeriti 60.000 nehrvatskih glasova mom protukandidatu kako bi se Hrvate ponovo majoriziralo.

Čović je kazao kako je u programu HDZ BiH ipitanje federalizacije BiH, rjševanje pitanje mehanizma kordinacije s EU, kako bi se u ovom mandatu, ukolonile glavne prepreke na europskom putu i podnijela aplikacija za članstvo BiH u EU..- Zlagat ćemo se, naravno, i za jačanje gospodarstva i pravne države i o tome imamo suglasnost s partnerima u budućoj vladajućoj koaliciji, kazao je Čović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako je SNSD-u jedini partner među Hrvatima HDZ BiH, te da će, kao i dosada i u buduće podržati rijšenja koje je predlagao HDZ BiH oko izmjene izbornog zakona i riješenja presude Sejdić- Finci, kako bi se osiguralo da Hrvati mogu izabrati svoje političke predstavnike.
Čović je kazao kako se uskoro namjerava sastati i s Radončićem, Komšićem i Ivanićem. Zamoljen da prokomentira Ivanićevu izjavu da on ne određuje tko je legitimni predstavnik Srba, Čović je kazao kako oni to niti čini niti namjerava činiti.

-Pa nisam ja birao gospodina Dodika i SNSD, ja sam samo poštovao izbor srpskog naroda i građana Reublike Srpske , kazao je Čović.
Na upit Hrvatskog Medijskog Servisa hoće li podržati zahtijev HDZ BiH da toj stranci pripadne mjesto ministra vanjskih poslova Bih, Dodik je odgovorio.

– Imamo i mi pretenzije na to mjesto, ali neće tu biti problema, dogovorit ćemo se.(ZK/VL/HMS/)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati