Čović i Dodik potvrdili savezništvo

10

Kao pobjednici u srpskom i hrvatskim narodu cilj nam je što prije uspostaviti vlast. Naše partnerstvo koje smo njegovali godinama i rezultati izbora su takvi da nastavimo s tim projektom, rekao je Čović nakon ovoga sastanka

Izborni pobjednici unutar hrvatskog i srpskog biračkog tijela na posljednjim izborima HDZ BiH i SNSD činit će okosnicu vlasti na svim razinama, rekli su u četvrtak nakon sastanka u Mostaru predsjednici Dragan Čović i Milorad Dodik ističući kako se nastavlja partnerski odnos ovih stranaka i snažno zauzimanje za provedbom reformi i europskim putom zemlje.
– Kao pobjednici u srpskom i hrvatskim narodu cilj nam je što prije uspostaviti vlast. Naše partnerstvo koje smo njegovali godinama i rezultati izbora su takvi da nastavimo s tim projektom, rekao je Čović nakon ovoga sastanka. Pri tome je Čović naveo kako je sinoć razgovarao i s čelnikom SDA Bakirom Izetbegovićem čiju stranku vidi kao osnovicu za uspostavu vlasti na državnoj razini, Federaciji BiH i županijama.

U Mostaru je pak Dodik pojasnio kako je HDZ BiH za SNSD jedini sugovornik oko uspostave vlasti budući se radi o izbornom pobjedeniku među Hrvatima, te da očekuje brzu uspostavu vlasti u zemlji, objavio je Vecernji.ba. “Osovina vlasti je na razini BiH je uspostavljena ovdje u Mostaru”, rekao je Dodik. Pri tome je izrazio uvjerenje da će se među bošnjačkim političkim strankama uskoro iskristalizirati tko će biti u vlasti kako bi se napravile koalicije koje imaju stabilnu većinu.

>>Dodik: ‘Proglasit ću koaliciju s Čovićem’

Lideri HDZ BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik potvrdili su danas u Mostaru kako nastavljaju dugogodišnju suradnju i partnerstvo, te da će ove dvije stranke, kao pobjedničke unutar hrvatskog i srpskog naroda biti nezaobilzne u vladajućoj koaliciji prije svega na razini BiH, a onda i na razini entiteta i HercegBosanske županije, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Uz Dodika na sastanak održanom u Mostaru bili su visoki dužnosnici SNSD-a Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, Željka Cvijanović premijerka RS, dok su u izaslanstvu HDZ BiH koje je prevodio Čović bili predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, dopredsjednici stranke Marinko Čavara i Borjana Krišto, kao i ministar za raseljene i izbjegle u Vladi RS Davor Čordaš.

Čović je na konferenciji za novinare potvrdio i da se sinoć u Konjicu susreo s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegović te da je njihov sastanak trajao oko sat i pol.
Dvojica čelnika kazali su kako sada očekuje da se na bošnjačkoj političkoj sceni pofilira, kako su rekli politički subjekt koji će s SNSD-om i HDZ BiH činiti vladajuću koaliciju na razini BiH.

-Važno je da imamo isto struktuiranu koaliciju na svim razinama, kazao je Čović te dodao kako je već za utorak i srijedu dogovoren sastanak s Izetbegovićem, kada bi se trebala znati nova vladajuća koalicija u BiH.

Podsjetimo, lider SDA Bakir Izetbegović jučer je izjavio kako uz HDZ BiH partner u Federaciji BiH može biti samo DF Željka Komšića.

Na upit o Izetbegovićevoj izjavi BHRT-u kako bi on u vlasti na razini BiH volio vidjeti Savez za promijene , Čović je kazao kako je taj intervju snimljen ranije prije njegovog jučerašnjeg sastanaka s Izetbegovićem, dodavši kako je s liderom SDA i prije jučerašnjeg sastanka imao na desetke razgovora.

BakirIzetbegovic15Čović je izrazio uvjerenje kako će se do kraja 11. mjeseca formirati vlast u Republici Srpskoj, kako će do tada biti formirana vladajuća koalicija u županijama s hrvatskom većinom i izabrani delegati u Dom naroda Federalnog parlamenta iz tih županija, te kako vjeruje da će „naši partneri iz Sarajeva to isto učiniti u kantonima s bošnjačkom većinom“.

– Tako da ja očekujem da imamo kompaletnu vlast u BiH do Nove godine, kazao je Čović.

Dodik je potvrdio kako će skupštinska većina od 42 zastupnika u republici Srpskoj biti potvrđena na njegovom sutrašnjem sastanaku s čelnicima koalicijskih partnera SNSD-a Markom Pavićem ( DNS) i Petrom Đokićem ( SP) u Zvorniku. Pri tom je nazvao lažima tvrdnje iz Savezza promijene kako ta koalicija ima većinu od 43 ili 44 zastupnika, te da će oni formirati vlast u RS-u.-Te njihove tvrdnje kako oni pregovaraju s nekim prebjezima iz naše koalicije su čista laž, kazao je Dodik.

Rekao je i kako su izaslanstva dviju stranaka postigli dogovor o recipročnoj zastupljenosti u entitetskim vladama; HDZ BiH u Vladi RS, a SNSD-a u Vladi Federacije.

Govoreći o prioritetima HDZ BiH u budućoj vladajućoj koaliciji Čović je rakao kako je to riješevanje presude u predmetu Sejdić- Finci, kroz izmjene Izbornog zakona, na način da se osigura da „nikada više jedan narod drugom ne može birati predstavnike“.

– Tu imamo tri četiri modela i uvjeravam vas da ćemo mi brzo nakon formiranja vlasti riješiti to pitanje, kako se ne bi ponovilo i ovo što smo imali na ovim izborima gdje sam ja kao kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva dobio 128.000 glasova, ili tri četvrtine glasova hrvatskih birača, a da onda netko može usmjeriti 60.000 nehrvatskih glasova mom protukandidatu kako bi se Hrvate ponovo majoriziralo.

Čović je kazao kako je u programu HDZ BiH ipitanje federalizacije BiH, rjševanje pitanje mehanizma kordinacije s EU, kako bi se u ovom mandatu, ukolonile glavne prepreke na europskom putu i podnijela aplikacija za članstvo BiH u EU..- Zlagat ćemo se, naravno, i za jačanje gospodarstva i pravne države i o tome imamo suglasnost s partnerima u budućoj vladajućoj koaliciji, kazao je Čović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako je SNSD-u jedini partner među Hrvatima HDZ BiH, te da će, kao i dosada i u buduće podržati rijšenja koje je predlagao HDZ BiH oko izmjene izbornog zakona i riješenja presude Sejdić- Finci, kako bi se osiguralo da Hrvati mogu izabrati svoje političke predstavnike.
Čović je kazao kako se uskoro namjerava sastati i s Radončićem, Komšićem i Ivanićem. Zamoljen da prokomentira Ivanićevu izjavu da on ne određuje tko je legitimni predstavnik Srba, Čović je kazao kako oni to niti čini niti namjerava činiti.

-Pa nisam ja birao gospodina Dodika i SNSD, ja sam samo poštovao izbor srpskog naroda i građana Reublike Srpske , kazao je Čović.
Na upit Hrvatskog Medijskog Servisa hoće li podržati zahtijev HDZ BiH da toj stranci pripadne mjesto ministra vanjskih poslova Bih, Dodik je odgovorio.

– Imamo i mi pretenzije na to mjesto, ali neće tu biti problema, dogovorit ćemo se.(ZK/VL/HMS/)

facebook komentari

 • peppermintt

  Znači li to da će napokon procesuirati se zločinci iz reda srpskog narod koji su ubijali nedužne i bacili ih na Uborak? znači li to da će nam Srbi namiriti ratnu štetu koju su nam prouzročili? znači li to da će Srbi napokon obnoviti porušene domove i osigurati povratak 97 % Hrvata protjeranih iz entiteta rs, omogućiti im sigurnosti, zaposlenje i normalan život ?

  • Ida Galić

   Bojim se, ništa od svega toga što si nabrojil!!

   • peppermintt

    vidim ja Ide, još samo ja o tom pišem .

    • wolf

     Ja nisam nista ni ocekiva,pa nema iznenadjenja.

     • kako što kaže peppermintt, koliko će naši tražiti je važno pitanje, vjerujem da će nas zapasti barem koliko nas sljeduje. a vlast se mora formirati od sva tri naroda! Tako je sad, yebiga! Zajedno smo u BiH! trebamo samo pazit da nas opet ne naguzze

     • 1diablo

      hoće…..ovo zadnje….

     • wolf

      Sto je vrlo vjerovatno da ce se desit.

  • Govoreći o prioritetima HDZ BiH u budućoj vladajućoj koaliciji Čović je
   rakao kako je to riješevanje presude u predmetu Sejdić- Finci, kroz
   izmjene Izbornog zakona, na način da se osigura da „nikada više jedan
   narod drugom ne može birati predstavnike“. .. evo to bi bili prioriteti, a ja se nadam i vjerujem da će sva ostala Vrlo Važna pitanja doći na red

 • Herceg-Bosna

  ovo je vražije maslo…

  • peppermintt

   nije ogledalce to ti je nastavak “dobre suradnje ” koja nas Hrvate otjera iseli …..što dalje ma neću lajat al ………………..