Pratite nas

BiH

Čović: Formirati vlast bez SDA bilo bi neprincipijelno

Objavljeno

na

Formirati vlast bez SDA bilo bi neprincipijelno i to nije nešto što zagovara HDZ BiH, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
Novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH je uvjeren kako legitimni predstavnici triju naroda moraju funkcionirati u vlasti i nitko nema pravo u ime drugog naroda odlučivati i birati im predstavnike.

Simetrija po vertikali
Istaknuo je i kako vjeruje da je će se odluka Suda u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci riješiti do kraja sljedeće godine.

-Gospodin Izetbegović i ja smo bili konkretno angažirani na tom problemu i ukazivali smo na način na koji taj problem trebamo riješiti. Ovi izbori su poslužili kao odlična ilustracija zamki koje su postavljene na prethodnim izborima. I ovog puta je 50 ili 60 tisuća bošnjačkih glasova jasno bilo usmjereno ka kandidatu iz reda drugog naroda. To je ono što ćemo eliminirati i mislim da ćemo bez problema, ukoliko napravimo vlast u planiranom roku, riješiti pitanje odluke u Strasbourgu već u prvih pola godine, rekao je Čović.

U ovom ciklusu, kazao je, mora se izbjeći nesimetričnost koalicija po vertikali – od županija, preko entiteta do državne vlasti. Moramo imati homogenu vlast od iste stranačke strukture na svim razinama.
-Bez toga bismo opet imali blokade. Ustavne nadležnosti su tako postavljene da se, ako se na jednoj razini dogovorimo da će neki zakon proći, taj isti zakon mora se provesti na svim razinama vlasti. Preduvjet za to su iste stranke i na razini Bosne i Hercegovine i entiteta, odnosno županija, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Govoreći o ustavnim reformama, izjavio je kako je BiH potrebno urediti u skladu s potrebama njenih građana. Sadašnja organizacija je, veli, preskupa, neučinkovita i apsolutno ne može zaživjeti u punom kapacitetu. Zbog toga HDZ predlaže federalizaciju.

-To u biti svi predlažu, samo je pitanje kako tko doživljava federalizaciju. Naša ideja je da pojednostavimo infrastrukturu na način da imamo nove četiri federalne jedinice. To nije nikakvo crtanje novih granica. Pa sad smo podijeljeni na deset županija, dva entiteta i distrikt Brčko. Gdje su te granice? Mi i njih nastojimo poništiti. Jedno od rješenja je da hrvatski narod kao konstitutivan narod ima većinu u jednoj od tih cjelina, kazaoi je Čović te dodao kako Sarajevo treba biti posebno organizirano kao glavni grad.

Riješiti Mostar
-Bitno je ostvariti jednakopravnost triju naroda. Mi nudimo jasan i konkretan model koji je do kraja okrenut interesima cijele zemlje, kazao je Čović.

Provedba odluke Ustavnoga suda BiH za Mostar kojom je naloženo izjednačavanje vrijednosti glasa svakog Mostarca bez obzira na dio grada u kojem stanuje, za Čovića je prioritet. Ukoliko želimo, naglasio je, to možemo riješiti za tri do šest mjeseci. Ako ne želimo onda to može stajati u mjestu i naredne četiri godine.

-Ja sam opredijeljen da to riješimo. Jedan od prioriteta kada sjednemo u širem sastavu treba biti pitanje Mostara. Želimo to pitanje staviti ”ad acta” i konačno urediti Mostar, izjavio je.
Rekao je i kako mu ne pada na pamet biti ”bilo kakav moderator onog što se dešava u Republici Srpskoj ili unutar bošnjačkog naroda u Federaciji BiH”.

-Ja samo štitim interese hrvatskog naroda i tako ću i dalje nastaviti raditi. Kroz hrvatske interese štitit ću interese cijele BiH. Da je neka treća stranka pobijedila u Republici Srpskoj, mi bismo sjedili s njom, a ne sa Miloradom Dodikom. Da je neka treća stranka pobijedila u bošnjačkom korpusu, također bismo razgovarali sa njom, a ne sa gospodinom Izetbegovićem i SDA. Da mi nismo pobijedili, tko bi razgovarao sa nama? To sam rekao i Bakiru i Mili, poručio j Čović u intervjuu za Oslobođenje.

To, dalje dodaje, nisu klasične koalicije, već partnerstva na osnovu izbornih rezultata, jer se ne može raditi bez predstavnika jednog, drugog i trećeg naroda.
-Niti tražim, niti želim, niti mogu biti promotor politike kada su u pitanju predstavnici drugih naroda. Od bošnjačkog naroda ne očekujem da mi nešto daju ili ne daju, samo koristim ono što je moje ustavno pravo. Već dugo smo svi u politici i dobro poznajemo stavove jedni drugih, izjavio je Čović.
Dnevnik.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati