Čović i Tihić: Ne želimo da predstavnici jednog naroda biraju predstavnike drugog naroda

0

Predsjednici SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović dogovorili su danas u Mostaru da će stranački timovi pokušati doći do zajedničkog prijedloga za implementaciju odluke “Sejdić-Finci” do 16. rujna, kada će u Sarajevu biti održan sastanak rukovodstva ovih stranaka.

Nakon sastanka, Čović je na konferenciji za novinare rekao da se ne preferira nijedan model i da su na stolu i direktni i indirektni model s raznim kombinacijama.

– Ako približimo stavove, onda ćemo razgovarati i s ostalima i tek tada ima smisla sazivati sastanke šestorke ili sedmorke – rekao je Čović.

On je naglasio da je krajnje vrijeme da se skine teret koji ima BiH kako bi izbori 2014. godine bili održani u drugačijem ambijentu.

Lider HDZ BiH je napomenuo da su potvrđeni principi da jedan narod ne bira predstavnike drugom.

Tihić je na današnjem sastanku iznio novi prijedlog za rješenje problema “Sejdić-Finci”, prema kome bi izabrani poslanici iz parlamenata BiH, Republike Srpske i federacije BiH nakon izbora zajedno birali članove Predsjedništva.

– I direktni i indirektni izbori imaju nekoliko varijanti. Ja sam danas predložio jednu varijantu, a to je da se nakon izbora 6. listopada pozovu izabrani predstavnici iz Predstavničkog doma BiH, Federacije BiH i Republike Srpske i da to bude ad hoc tijelo koje će izabrati članove Predsjedništva. Formirali bi se klubovi naroda i ostalih koji bi predložili svoje kandidate – naveo je Tihić.

On smatra da se rješenje pitanja “Sejdić–Finci” može uzeti i iz “travanjskog paketa” na način da, kako je rekao, predsjednik BiH bude iz reda jednog naroda, predsjedavajući Savjeta ministara iz drugog, predsjedavajući Predstavničkog doma iz trećeg, a Doma naroda parlamenta BiH iz reda ostalih i da se rotiraju.

Tihić smatra da je za postizanje rješenja veoma bitno “da iz Republike Srpske pokažu fleksibilnost”.

– Mi imamo zajednički stav i ne želimo da predstavnici jednog naroda biraju predstavnike drugog naroda. SDA je protiv asimetričnih rješenja i protiv treće izborne jedinice. Mislim da u okviru tih rješenja možemo iznaći rješenje – dodao je lider SDA.

Tihić i Čović razgovarali su i o drugim pitanjima, među kojima su funkcioniranje izvršne vlasti na nivou BiH i Federacije, ali i u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu, te rješenju problema grada Mostara.

Tihić je naveo da SDA nije zainteresirana da bude dio Savjeta ministara, a što se tiče Federacije da će se čekati odluka Ustavnog suda FBiH o tome je li povrijeđen vitalni nacionalni interes izglasavanjem nepovjerenja Vladi FBiH, a tek nakon toga da će se razgovarati o daljim potezima.

– Ukoliko sud potvrdi odluku o nepovjerenju Vladi, onda će najvjerovatnije i SDA i SDP pokušati praviti svoju parlamentarnu većinu – dodao je Tihić.

On je rekao da je Čoviću iznio i prijedloge za Mostar, ali nije htio otkriti o čemu se radi, dodajući da će stranački timovi razmatrati te prijedloge do 16. rujna.

Čović je dodao da u FBiH nema smisla razgovarati ni o čemu bez odluke Ustavnog suda, te da će se tek nakon nje HDZ odrediti o stvarima u tom entitetu.

Na pitanje je li SDA, umjesto SDP-a, novi partner HDZ-u, Čović je rekao “da sa SDA pravi dugoročno partnerstvo”.

dnevno.ba

facebook komentari