Connect with us

Politika

Čović i Tihić: Ne želimo da predstavnici jednog naroda biraju predstavnike drugog naroda

Published

on

Predsjednici SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović dogovorili su danas u Mostaru da će stranački timovi pokušati doći do zajedničkog prijedloga za implementaciju odluke “Sejdić-Finci” do 16. rujna, kada će u Sarajevu biti održan sastanak rukovodstva ovih stranaka.

Nakon sastanka, Čović je na konferenciji za novinare rekao da se ne preferira nijedan model i da su na stolu i direktni i indirektni model s raznim kombinacijama.

– Ako približimo stavove, onda ćemo razgovarati i s ostalima i tek tada ima smisla sazivati sastanke šestorke ili sedmorke – rekao je Čović.

On je naglasio da je krajnje vrijeme da se skine teret koji ima BiH kako bi izbori 2014. godine bili održani u drugačijem ambijentu.

Lider HDZ BiH je napomenuo da su potvrđeni principi da jedan narod ne bira predstavnike drugom.

Tihić je na današnjem sastanku iznio novi prijedlog za rješenje problema “Sejdić-Finci”, prema kome bi izabrani poslanici iz parlamenata BiH, Republike Srpske i federacije BiH nakon izbora zajedno birali članove Predsjedništva.

– I direktni i indirektni izbori imaju nekoliko varijanti. Ja sam danas predložio jednu varijantu, a to je da se nakon izbora 6. listopada pozovu izabrani predstavnici iz Predstavničkog doma BiH, Federacije BiH i Republike Srpske i da to bude ad hoc tijelo koje će izabrati članove Predsjedništva. Formirali bi se klubovi naroda i ostalih koji bi predložili svoje kandidate – naveo je Tihić.

On smatra da se rješenje pitanja “Sejdić–Finci” može uzeti i iz “travanjskog paketa” na način da, kako je rekao, predsjednik BiH bude iz reda jednog naroda, predsjedavajući Savjeta ministara iz drugog, predsjedavajući Predstavničkog doma iz trećeg, a Doma naroda parlamenta BiH iz reda ostalih i da se rotiraju.

Tihić smatra da je za postizanje rješenja veoma bitno “da iz Republike Srpske pokažu fleksibilnost”.

– Mi imamo zajednički stav i ne želimo da predstavnici jednog naroda biraju predstavnike drugog naroda. SDA je protiv asimetričnih rješenja i protiv treće izborne jedinice. Mislim da u okviru tih rješenja možemo iznaći rješenje – dodao je lider SDA.

Tihić i Čović razgovarali su i o drugim pitanjima, među kojima su funkcioniranje izvršne vlasti na nivou BiH i Federacije, ali i u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu, te rješenju problema grada Mostara.

Tihić je naveo da SDA nije zainteresirana da bude dio Savjeta ministara, a što se tiče Federacije da će se čekati odluka Ustavnog suda FBiH o tome je li povrijeđen vitalni nacionalni interes izglasavanjem nepovjerenja Vladi FBiH, a tek nakon toga da će se razgovarati o daljim potezima.

– Ukoliko sud potvrdi odluku o nepovjerenju Vladi, onda će najvjerovatnije i SDA i SDP pokušati praviti svoju parlamentarnu većinu – dodao je Tihić.

On je rekao da je Čoviću iznio i prijedloge za Mostar, ali nije htio otkriti o čemu se radi, dodajući da će stranački timovi razmatrati te prijedloge do 16. rujna.

Čović je dodao da u FBiH nema smisla razgovarati ni o čemu bez odluke Ustavnog suda, te da će se tek nakon nje HDZ odrediti o stvarima u tom entitetu.

Na pitanje je li SDA, umjesto SDP-a, novi partner HDZ-u, Čović je rekao “da sa SDA pravi dugoročno partnerstvo”.

dnevno.ba

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Published

on

By

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Continue Reading

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Published

on

By

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Continue Reading