Pratite nas

BiH

Čović i Izetbegović domaćini prijema povodom Dana državnosti

Objavljeno

na

Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović bili su domaćini prijema povodom obilježavanja 25. studenog, Dana državnosti BiH, koji je za domaće i inozemne zvanice iz različitih sfera života u ponedjeljak navečer organiziran u svečanom salonu zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović u obraćanju zvanicama istaknuo je da nas upravo ovaj dan i njegovo obilježavanje snažno podsjećaju na to što je duh BiH, kao i da je ona i bošnjačka i hrvatska i srpska.

“Stoga, naša predanost treba biti, prije svega, kako ustavno i institucionalno, tako i na svaki drugi način, osigurati jednakopravnost bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, kao konstitutivnih, te svih građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici tri konstitutivna naroda”, kazao je. Kad to stvarno budemo zagovarali, siguran sam da ćemo se, ističe Čović, moći rasteretiti prošlosti i ostaviti je povjesničarima. To je preduvjet da se relaksirano okrenemo onomu što je budućnost BiH, kaže Čović.

“Kako ovaj dan obilježavamo netom nakon općih izbora, kad su svi naši narodi i građani imali prigodu birati po svojim uvjerenjima, potičem vas da zajedno gradimo pozitivno, afirmativno ozračje u našoj Bosni i Hercegovini kako bismo vratili osmijeh na lice naših ljudi koji su odavno izgubili vjeru u bolje sutra. Samo tako se zajedno možemo veseliti svakom novom danu naše domovine Bosne i Hercegovine”, kazao je Čović.

Primijetio je ‘da mnoge stvari u našoj domovini nisu jednoznačno riješene, a svakako ne na način da bismo se svi jednako dobro ovdje osjećali’. “Pa i današnji povijesni dan se ne obilježava na čitavom prostoru BiH. Vjerujem da ne smije biti prezahtjevno zakonom urediti obilježavanje državnih i vjerskih blagdana u BiH”, kazao je Čović.

Na prijemu povodom Dana državnosti BiH član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istaknuo je da je Bosna i Hercegovina na novom početku. Tu šansu ova generacija lidera, kaže, ne smije propustiti. “Moramo eliminirati nepovjerenje koje nas blokira i stare strahove koji nas opterećuju. Moramo vjerovati jedni drugima i biti iskreni prema građanima koji su nam na proteklim izborima dali povjerenje. Europa nam je još jednom pružila ruku i ovaj put to ne smijemo prokockati”, kazao je.

Izetbegović je podsjetio da su “definirani usuglašeni programski ciljevi, te da nema vremena za gubljenje”. “Trebaju nam u što kraćem roku stabilne i efikasne vlade, koje će otkloniti prepreke s euroatlantskog puta i procesa oporavka ekonomije. Najvažniji zadatak nove vlasti bit će definiranje programa urgentnih mjera koje će donijeti brži gospodarski rast, nove investicije i intenzivnije zapošljavanje”, kaže on.

To, kako je istaknuo, mora biti u fokusu svih naših planova. “Građani ove zemlje žele odgovornu, sposobnu i nekorumpiranu vlast. Hoće dostojanstven život i sigurnu egzistenciju. Oni to zaslužuju i uvjeren sam da u godinama koje su pred nama možemo snažno pokrenuti Bosnu i Hercegovinu i učiniti da ona bude prosperitetna zemlja sretnih i zadovoljnih ljudi. To je naš dug prema prošlim i budućim generacijama”, kazao je Bakir Izetbegović na prijemu u povodu Dana državnosti BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati