Pratite nas

Reagiranja

Čović medijima: Nitko HDZ ne treba zvati u vlast

Objavljeno

na

”Ali upamtite da postoji nešto više od toga, a to je data riječ i pružena ruka”, rekao je Čović te istaknuo kako za njega ta pružena ruka jača od bilo kojeg sporazuma…

”HDZ BiH i SNSD o formiranju vlasti razgovarale su kao pobjedničke stranke unutar hrvatskog i srpskog naroda, te da data riječ i pružena ruka vrijede više od bilo kakvog sporazuma”, rekao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović danas medijima u Mostaru.

Čović kaže kako ne postoji nijedan bilateralni sporazum koji je potpisao HDZ BiH sa SNSD.

”Ali upamtite da postoji nešto više od toga, a to je data riječ i pružena ruka”, rekao je Čović te istaknuo kako za njega ta pružena ruka jača od bilo kojeg sporazuma koji će netko potpisati i da mu sa te strane ne treba pisani dokument.

“Ako smo se dogovorili da ćemo ići u vlast po nekom modelu, smatrajte da je za mene to obveza kao da sam je ovjerio kod notara”, rekao je Čović i ponovio kako želi da legitimni predstavnici Hrvata budu na vlasti, te da isto to zagovara kod Srba ili Bošnjaka.

Čović kaže da su ga predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i njegovi koalicijski partneri uvjerili da će u Republici Srpskoj napraviti većinu.

“Ako to uradi, kao što očekujem da ćemo mi to uraditi u pet županija u Federaciji BiH, onda nitko HDZ BiH ne treba zvati u vlast, jer HDZ BiH pripada vlasti, kao što nitko SNSD ne treba zvati u vlast, jer on pripada vlasti”, rekao je Čović naglasivši kako pravi pregovori o formiranju vlasti tek počinju, te da vlast na razini BiH iz reda srpskog naroda treba činiti ona stranka koja formira vlast u Republici Srpskoj.

“Gospodin Dodik je prevješt i preiskusan političar. Naravno da, ako već ima rezultat koji ima, ako napravi vlast u Republici Srpskoj, bez njega vlast na razini BiH ne može funkcionirati. To je sad svima jasno”, rekao je Čović.
Ako jedna stranka ili koalicija napravi vlast u entitetu, kaže Čović, onda bi bilo krajnje neodgovorno da netko pokušava praviti vlast od neke druge cjeline na drugoj razini.

”Bakir Izetbegović i ja smo se dogovorili da vlast bude od iste strukture stranaka na svim razinama kako bismo pokrenuli stvari koje želimo za BiH”, naglasio je Čović te ponovio da vlast treba početi konstituirati od “dna prema vrhu” isključivo od legitimnih predstavnika koji su dobili povjerenje građana BiH.

Istodobno, mediji u Srpskoj, pišu o izdajama prilikom pravljenja nove koalicije, pa tako jedan od zastupnika prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić kaže kako je zaprepašten razmjerima ”političke izdaje na koju su spremni čelnici SDS-a i ostalih stranaka iz Srpske”, čiji su dužnosnici u Sarajevu potpisali sporazum sa SDA i Demokratskim frontom.

“Prvi put u povijesti Republike Srpske dogodilo se da jedna politička grupacija ide u Sarajevo praviti koaliciju sa SDA zato što to hoće, a ne zato što mora. A hoće zato što im je netko spolja naredio da tako ruše institucije Republike Srpske i one kojima je srpski narod većinski povjerio da budu na čelu tih institucija”, upozorio je Kalinić u izjavi za Srnu.

“Ovo nije SDS za kojim smo prije 23 godine krenuli u stvaranje Republike Srpske i njezinih institucija. Ovo je jedna ‘iščašena’ grupacija kojoj ništa, osim osobnih interesa, nije sveto” poručio je Kalinić, inače je predsjednik Saveza za demokratsku Srpsku.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Tuđman o prisluškivanju iz BiH: “Oni naprosto ne žele uspostaviti prijateljske odnose s Hrvatskom”

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatske Ranko Ostojić u četvrtak je izvijestio javnost kako je to tijelo zatražilo očitovanje sigurnosno-obavještajnih-agencija vezano uz navodno prisluškivanje hrvatskih dužnosnika od strane BiH.

“Odbor je zatražio očitovanje Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i očitovanje hrvatskih sigurnosno-obavještajnih agencija vezano za izjave ministra sigurnosti BiH o tome da se prisluškuju dužnosnici Republike Hrvatske.

To je bio i povod za traženje dodatnog izvješća ima li takvih slučajeva i s drugim zemljama i imat ćemo zatvorenu sjednicu odmah po primitku očitovanja naših sigurnosnih službi”, rekao je Ostojić, javlja Dnevnik.hr.

“Nedopustivo je da se dogodi, a pogotovo da netko tako javno navodi, da se prisluškuju dužnosnici. Bez obzira na opravdanje i kasnije demantije tražimo da naše sigurnosne službe izvijeste ovaj Odbor o tome što se konkretno događa i koje su mjere poduzete s naše strane. Mislim da na to treba imati adekvatan odgovor i izvršna vlast”, kazao je Ostojić.

Agrokor i širenje HEP-a, ali i odnosi hrvatske vlade i mađarskog mol-a, teme su koje, piše tjednik, zanimaju tajnu službu susjedne države. Miroslava Tuđmana, brinu izjave koje stižu iz BiH.

“Prvi zaključak koji se može izvući jest da se tamo radi po interesima pojedinih grupacija ili političkih opcija”, smatra Miroslav Tuđman iz HDZ-a.

Hrvati u BiH, jedno su od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva vlade Andreja Plenkovića. U toj je zemlji bio već nekoliko puta pa ovakvi postupci tajne službe BiH, za Tuđmana, su jasna poruka.

Podsjetimo, mediji u BiH su prenijeli u srijedu riječi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je potvrdio da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene hrvatske dužnosnike s ciljem zaštite ekonomskih interesa BIH i njenih građana.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Ipak se odgađa Noć kazališta

Objavljeno

na

Nakon apela Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) da se Međunarodna manifestacija Noć kazališta ne održi 18. studenog, na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, organizator, NS Dubrava, je samo dan nakon toga,  i na svojim službenim stranicama objavio novi datum.

Dakle, ova manifestacija se odgađa i bit će održana 25. studenoga, bez obzira što će se u drugim državama održati onako kako su pravovremeno obavijestili.

To je svakako dobro došao potez organizatora, jer nikako ne bi imalo smisla da se „poklope“ kazališne predstave i sjećanje na dane ponosa i slave!

Međutim, pojedini hrvatski (?) portali su vrlo zločesto reagirali na apel branitelja, zalažući se da se manifestacija ipak održi 18. studenog, samo da se toga dana  što više skrene pozornost s održavanja skupova u Vukovaru i Škabrnji.

To im, srećom,  ovog puta, nije uspjelo.

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati