Pratite nas

BiH

Čović: Na prvom sastanku s bošnjačkim partnerom dogovorili smo šest pozicija za HNS

Objavljeno

na

Izborom predsjednika, Predsjedništva i Suda časti, te usvjanjem Deklaracije kojom se zagovara „simetrična federalizacija BiH u odnosu na tri konstitutivna naroda, večeras je u Mostaru okončana šesta, kostiturajuća sjednice Hrvatskog Narodnaog Sbora BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

14 političkih subjekata

U radu Sabora sudjelovalo je 428 sabornika iz 12 političkih stranaka, odnosno 14 političkih subjekta,čime je Sabor okupio sve hrvatske političke stranke koje imaju svoje vijećnike u općinskim vijećima i(li) zastupnike u skupštinama županija, entiteta i parlamenta BiH.

Za predsjednika HNS BiH ponovo je jednoglasno izabran dosadašnji predsjednika dr Dragan Čović dok će Predsjedništvo činiti 28 članova, od kojih su polovica predstavnici političkih subjekata, koji imaju vijećnike ili zastupnike koji su danas nazočili konstituiranju Sabora. Drugu polovicu članova Predsjedništva HNS BiH izravno su birali sabornici.

hns predsjednistvo

Predsjednik HNS BiH Dragan Čović obrazlažući izmjene načina izbora Predsjedništva Sabora kazao je kako se željela izbijeći dosadašnja situacija u kojoj je zbog statutarnih odredbi o načinu odlučivanja konsenzusom jedan pojedinac u Predsjedništvu mogao blokirati odluku cijelog Predsjedništva zbog osobnih interesa.

-To se u nekoliko navrata i događalo zbog čega Predsjedništvo HNS BiH nije moglo donijeti odluku o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima, zbog čega su Hrvati izgubili načelničke pozicije prijerice u Vitezu i Odžaku, kazao je Čović.

Izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva

Osim ustavnog i administrativno- teritoriojalnog preuređenja BiH Deklaracijom HNS Bih se zagovara i „odlučna borba legitimnih predstavnika Hrvata“, svim demokratskim sredstvima za pravo na “našu domovinu BiH“.

Također, se zahtijeva izmijena izbornog zakonodavstva kako bi se omogućilo da drugi narodi Hrvatima biraju člana Predsedništva BiH. Traži se i izmjena načina odlučivanja o izboru čelnika Federacije, za čiji bi izbor uz većinu u Domu naroda bila potrebna i nadpolovična većina u svakom od nacionalnih klubova, te da je za odluke Vlade F BiH potrebna uz potporu većine i podrška najmanje jedne trećine ministara iz svakog konstitutivnog naroda.

Deklaracijom se traži i provedba odluke Ustavnog suda za Mostar u kojem trebaju važiti ista izborna pravila kao i u svim drugim jedinicama lokalne samuprave.

hnsza

Deklaracija zagovara i demokrafsku obnovu, te gospodarske i scojalne reforme kako bi se zaustavio odlazak mladih ljudi. Također, traži se i uspostava kanala na javnom rtv servisu na hrvatskom jeziku. Ističe se i orijentacija prema euroatlanskim integracijama za koje se navodi da nemaju alternativu.

Također je usvojena i posebna izjava o zaštiti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.

Novi- stari predsjednik HNS i HDZ BiH Dragan Čović na konferenciji za novinare održanoj po završetku zasjedanja Hrvatskog Narodnog Sabora izrazio je nadu kako će sljedeće godine doći do razgovora o ustavnom preuređenju BiH. Kazao je da su četiri federalne jedinice samo jedna od opcija, a da formulacija o „simetričnoj federaciji u odnosu na tri konstitutivna naroada“ ostavlja dovoljno prostora da se usvoje i drugačija riješenja, kojima bi se osigurala jednakopravnost Hrvata u odnosu na druga dva naroda.

Šesta može biti i bošnjačka

Odgovarajući na novinarska pitanja o sutrašnjim pregovorima s predstavnicima SDA i DF-a o raspodijeli resora u Vladi F BiH izrazio je nadu da će dogovor biti postignut, ali je ponovio da HDZ neće odustati od zahtijeva za 6 ministarskih pozicija.

-To je trećina, to smo imali i 2006., kada je HDZ uz pet hrvatskih pozicija, predložio i kandidata za srpsku ministarsku poziciju. Na prvom sastanku s našim bošnjačkim partnerom dogovoreno je da HDZ, odnosno kalicija HNS-a, ima 6 mjesta u Vladi Federacije, i mi se držimo tog dogovora, kazao je Čović.

hns gosti

[ad id=”40551″]

Dodao je kako HDZ više nema obvezu prema SNSD-u da njihov kadar bude u Vladi Federacije, jer „nas je SNSD oslobodio te obveze“, ali to ne znači da „mi odustajemo od šest pozicija“.

-Rekao sam našim partnerima, ako ne prihvaćate da HDZ popuni jednu od tri srpske ministarske pozicije, evo neka ta šesta bude bošnjačka pozicija, nemamo ništa protiv, kazao je Čović.

Ponovio je kako je sutra zadnje šansa za dogovor te da će se, ako se sutra dogovor ne postigne, morati tražiti drugi partneri, ali je odbio reći tko bi mogli biti ti drugi partneri za formiranje vlasti.

-Evo, da ne govorimo hipotetički, ja sutra idem u Sarajevu s uvjerenjem da ćemo, ipak, postići dogovor, kazao je Čović.

[document url=”http://kamenjar.com/wp-content/uploads/2015/02/Deklaracija-HNS-a-Mostar.pdf” width=”740″ height=”600″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati