Čović: Napravit ćemo detaljnu analizu SDP-ovog preusmjeravanja glasova jednom hrvatskom kandidatu

0
Moramo poručiti vrlo jasno u vezi s ovim igrama koje su neki pravili, kao što je to SDP, da ćemo napravit detaljnu analizu ponovnog pokušaja usmjeravanja znatnog broja pripadnika bošnjačkog naroda na neke hrvatske kandidate. Time su pokušali još jednom napraviti kaos i krizu u BiH. Dao Bog pa nisu uspjeli, izjavio je sarajevskom “Dnevnom avazu”, novoizabrani član Predsjedništva BiH Dragan Čović, prenosi Hrvatski Medijski Servis.Ali, to će nam, dodao je, dobro poslužiti kada budemo definirali Izborni zakon, kada budemo donosili odluke o presudi „Sejdić – Finci“. Neka nam to bude jedan nauk, i od onih koji su bili spremni nuditi i u taj projekt ući, pa do onih koji su prihvatili takav paket. Ali, ja mislim da će i jedni i drugi dobiti kaznu od glasača već na ovim izborima.

Čović je izrazio iznimno zadovoljstvo uvjerljivom pobjedom HDZ BiH unutar hrvatskog korpusa, koja, kako je rekao, u nekim gradovima, kao što su Mostar i Široku Brijeg, ide preko 80 posto, te brojem glasova koje je osvojio kao kandidat za hrvatskog člana.

– Naš ambiciozni plan bio je da dobijem oko 130.000 glasova. To je tu negdje. Posljednja informacija iz SIP-a je da smo na oko 125.000 glasova.

Komentirajući izborni rezultata SDP-a kazao je: – Kada se igrate narodom duže vrijeme, izigravate i svoje glasače, pa i na ovaj način, preusmjeravajući glasove, kada uvijek nešto lobirate u vezi s foteljama Pa, pogledajte u posljednje tri-četiri godine u Federalnoj vladi, to su samo fotelje, od 100 odluka 50 se vežu uz neka imenovanja. Pred izbore su imali stotine imenovanja, kako bi ti ljudi ostali u foteljama, jer su bili svjesni da gube vlast. Naravno, za to dolazi kazna. Poslije kazne koju su na ovim izborima doživjeli od svojih glasača, mislim da će se teško oporaviti.

Upitan naziru li se već neke koalicije ili partnerstva na osnovu kojih bi se mogla formirati vlast, predsjednik HDZ BiH i novoizabrani hrvatski član Predsjedništva Bih je kazao kako je još rano o tome govoriti, kako treba sačekati izborni rezultat, ali i dodao: -Siguran sam da će se u naredna dva-tri dana vidjeti obrisi mogućih partnera u vlasti. Ja sam već obavio neke razgovore. Evidentno je da će dvije ili tri bošnjačke stranke imati utjecaj na definiranje izvršne vlasti, SDA, SBB i, vjerovatno, DF. Kod Hrvata će tu biti HDZ BiH, a vidjet ćemo kod Srba. Koliko ja vidim, gospodin Milorad Dodik dobiva izbore. Tako da ćemo morati sjesti i dogovoriti se kojom dinamikom što prije načiniti vlast, kako bismo se počeli baviti životnim problemima, kazao je.

Komentirajući rezultate u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Čović kaže kako je izvijesno da će novi- stari bošnjački član Predsjedništva BiH biti Bakir Izetbegović, ali da je Fahrudin Radončić i njegov SBB napravio fantastičan rezultat.

-Bošnjački narod izabrao je svog kandidata, to će biti sutra kolega u Predsjedništvu, s kojim želim korektno surađivati. Kao što ja želim da Hrvati biraju svog kandidata, koga god izabrali, tako je logično da to radi i bošnjački narod. Tako je i kada je u pitanju srpski član Predsjedništva BiH./HMS/

facebook komentari