Čović o SDA-DF-ovom prijedlogu 5+5+5+1

7

U zgradi Predsjedništva BiH danas je održan sastanak zamjenika predsjednika SDA i lidera HDZ BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, javlja NAP.

Prema ranijem dogovoru, Izetbegović je upoznao Čovića sa prijedlogom raspodjele ministarskih pozicija u Vladi FBiH koji je sačinio u nedjelju na sastanku s liderom Demokratske fronte Željkom Komšićem.

Prijedlog podjele je 5+5+5 i jedno zajedničko ministarstvo SDA-DF. Kako saznaje Oslobođenje, radi se o Minsuatrstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kako je rekao Izetbegović, Čović je načelno prihvatio prijedlog.

Lider HDZBIH Dragan Čović kazao je novinarima napuštajući zgradu Predsjedništva BiH da će se vratiti u 16 sati kada će definitivno biti održan sastanak triju stranaka.

Održao sam  sastanak s Izetbegovićem i moram priznati, malo mi je maglovito to što su dogovorili on i Željko Komšić, ali sam u načelu pristao da ćemo večeras dati konačan odgovor javnosti i vama imamo li uspostavljenu vlast ili nema ništa od ove koalicije, pojasnio je Čović.

Upitan je li riječ o dogovoru 5+5+5 i 1 zajedničko ministarstvo Čović je kazao:

-A šta to znači? I meni to baš nije jasno i sve je to tako tajnovito i u magli. Ipak, ponavljam večeras ćemo znati što dalje, dodao je Čović naglasivši da neće odustati od ministarstva financija.

“Iznio sam vrlo jasan stav i to sam Izetbegoviću rekao kao konačan stav”, rekao je Čović i dodao da će se “ponovo naći za sat vremena i večeras završiti s razgovorima”.

Predsjednik HDZ-a je rekao da je stav njegove stranke da u vezi nekih mjesta ne bi moglo biti rasprave, dok se o drugim može praviti kompromis.

‘Nećemo odustati od Ministarstva financija, te vjerujem da ćemo večeras znati konačni dogovor u vezi s formiranjem vlasti na razini bh. entiteta Federacije BiH”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon današnjeg sastanka s dopredsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem u zgradi Predsjedništva BiH

“Igramo se resorima. Sigurno će biti još komentara. Vjerujem da će se rasprava večeras nastaviti. Večeras bismo trebali javnosti kazati što želimo. Hoćemo li napraviti vlast odmah ili od te vlast i partnera nema ništa. To ćemo večeras imati 99 posto”, rekao je Čović, javlja Anadolija.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Agromentum

  Izgleda da od njihovih nagađanja neće ništa bit’.

  • Lilith

   nema od ovih ‘matematičara’ ništa?

   • Agromentum

    Komšić bi ministarstvo financija a zna nabrojit’ deset ćevapa il’ deset ovaca. Izetbegović kao i uvjek po starom, važno je da on još koju godinu spasi svoju stražnjicu pa će valjda nešto i zastarit’. Jedini konkretni prijedlozi bi se mogli od Čovića naslutit’ – ali još je daleko od predizbornih obećanja.

    • Lilith

     Upitaj ga koliko ima ćevapa u ‘desetki’ ne će znati!

     On bi ministarstvo financija?

     Bolje bi bilo da odmah svi zajedno skoče u Miljacku

     • Agromentum

      Ne postoji ni jedna jedina tema gdje bi se moglo reći da je ozbiljan ili kompetentan partner ili sugovornik. Važne teme ga uopće i ne zanimaju, jer zna da nema pojma, nego samo lupeta i pokušaje nastavit’ s demagogijom SDP-a.

     • cleuna

      Ne možeš ti sarajevskom šibicaru spominjati “desetku”…to je za njega strani pojam.
      Spomeni mu “cenera” i tek tada možeš očekivati odgovor.
      “Jel’ tako ba?”

 • EMINƎM

  tko s bakirom dogovor pravi, o fudbal glavi mu se radi