Pratite nas

Politika

Čović potpuno oslobođen krivnje u tzv. slučaju “Lijanovići”

Objavljeno

na

Vrhovni sud FBiH potvrdio je oslobađajuću presudu Draganu Čoviću i po automatizmu mu se ukida zabrana koju je visoki predstavnik Paddy Ashdown stavio 29. ožujka 2005., čime mu je bilo zabranjeno obavljanje dužnosti u izvršnoj vlasti. Vrhovni sud FBiH konačno je stavio točku na slučaj koji se vodio skoro desetljeće na sudovima u BiH, a u kojem je predsjednik HDZ-a BiH bio optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio federalni dopremijer i ministar financija.

Potpuno oslobođen

Ovom presudom Čović je potpuno oslobođen krivnje u tzv. slučaju “Lijanovići”. Skoro desetljeće progona predsjednika HDZ-a BiH bilo je politički montirano, za što je dokaz i ova konačna presuda najviše pravosudne institucije u FBiH. Cilj je bio političko diskreditiranje, rušenje i zabrana kandidiranja na određene dužnosti u vlasti. Oslobađajuću presudu za Čovića je donio Županijski sud u Sarajevu 7. svibnja 2012. i na nju su se žalili županijski tužitelj i zamjenik federalnog pravobranitelja. Tražili su, kako je objašnjeno u žalbama, da se slučaj vrati prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i presuda ukine. Žalbe su odbijene. Kako se navodi u presudi, Vrhovni sud FBiH je utvrdio da je Županijski sud u Sarajevu pravilno utvrdio činjenično stanje kada je prošle godine Čovića oslobodio optužbi koje su mu se stavljale na teret. Tužiteljstvo je u žalbi tvrdilo da je Županijski sud u prvostupanjskoj oslobađajućoj presudi iz svibnja prošle godine “bitno povrijedio kazneni postupak” i “selektivno ocijenio dokaze”, ali je Vrhovni sud odbacio obje ove tvrdnje potvrđujući ispravnost prvostupanjske presude. A u toj presudi se jasno kaže da nije dokazana nakana optuženog Dragana Čovića da poduzeću “Lijanovići” d.o.o. i MI “Lijanovići” d.o.o Široki Brijeg pribavi korist u vidu neplaćanja posebnih pristojbi na strojno iskošteno meso peradi. Zapravo, Vrhovni sud u detaljnom obrazloženju potvrđuje sve zaključke iz prvostupanjske presude kao jedine moguće, a tvrdnje iz žalbe županijskog tužiteljstva, između ostalog, ocjenjuje kao paušalne i nekorektne. Što se tiče žalbe Federalnog pravobraniteljstva, ona je odbačena kao nepravodobna. Čović je prvo pred Sudom BiH bio optužen da je, dok je obnašao dužnost ministra financija 2000. godine, zloupotrijebio svoj položaj i prekoračio ovlasti, a sve kako mu se stavljalo na teret s ciljem pribavljanja oko 2 mil. KM kompanijama u vlasništvu obitelji “Lijanović“. U prizivnom postupku presuda je poništena, a predmet prebačen na Županijsko tužiteljstvo. Zbog ovog sudskog procesa Čović je trpio i još uvijek trpi i političke sankcije, jer je to bio “razlog” da bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown Čovića 2005. smijeni s pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH i zabrani mu obavljanje bilo kakvih dužnosti u izvršnoj vlasti. Paddy Ashdown je u obrazloženju odluke rekao kako je optužnica protiv Dragana Čovića stvarala loš utjecaj na predstavljanje BiH. Ta zabrana više ne može biti na snazi ako se protumači odluka Paddyja Ashdowna.

U odluci od 29. ožujka 2005. kojom se smjenjuje Dragan Čović s položaja člana Predsjedništva jasno stoji: zabranjuje mu se obavljanje ministarske i druge dužnosti u izvršnoj vlasti, na svim razinama vlasti, ako ili sve dotle dok ga visoki predstavnik naknadnom odlukom eventualno izričito ne ovlasti za to ili dok se ne okonča sudski postupak, u ovisnosti o tome što se prije dogodi. Prema tumačenju Ashdownove odluke, jasno je da se nakon pravomoćne oslobađajuće presude Vrhovnog suda Čoviću skida zabrana o djelovanju u izvršnoj vlasti. Aktualni visoki predstavnik Valentin Inzko prije nekoliko godina pak je rekao kako će ta odluka važiti sve dok se “ne promijene okolnosti“. Okolnosti su se sada promijenile, presuda je konačna. Ako je sudski postupak, a ne politika, i bio razlog za Čovićevo višegodišnje proganjanje, ovom presudom odluka o zabrani više ne postoji.

V.R./vl

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

ISKORAK U „BOLJE SUTRA“!?

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

„Bolje sutra“, koje čekam od sredine prošlog stoljeća napokon se, kako izgleda, nazire. Potpredsjednica Vlade za gospodarstvo je u jednom od dva naša najveća mainstream dnevna lista jednim udarcem, jednim hitcem iz obje cijevi dvocijevke pogodila dva cilja. Nakon dvadeset i šest godina postojanja neovisne Republike Hrvatske najavljuje se, s pogledom unaprijed, rast gospodarstva, a s druge, kao posljedično, i rješavanje negativnih demografskih kretanja.

Na pitanje o demografskoj slici, potpredsjednica Vlade odgovara:“ To je jedan od najtežih problema s kojim se suočavamo, ali nismo jedini s tim problemom u Europi. No, osim svih mjera koje pokušava provesti Ministarstvo obitelji i mladih, mislim da je najbolja demografska mjera gospodarstvo koje raste. Osjećaj ljudi da imaju perspektivu za sebe i svoju djecu pronalaženjem kvalitetnih radnih mjesta i ostvarivanjem svojih planova, želja i ambicija“.

Zanimljiv je i odgovor na pitanje o iskustvima koja je potpredsjednica Vlade stekla u razgovorima s poduzetnicima. – Najveći im je problem nedostatak radne snage, posebno za prerađivačku industriju, turizam i brodogradnju, ali i za druge industrije kao što je to ICT. Proizlazi da za snažniji rast gospodarstva moramo osigurati skup mjera kojima će se osigurati ne samo dovoljan broj radnika nego i odgovarajuća struktura“.

Ostvaruje se dakle, izgleda, jedan prijedlog mojeg FB prijatelja da bi cijeloj zemlji trebao restart, a to je upravo izlaganje potpredsjednice Vlade o dvije važne teme. Teško je shvatiti i povezati da se „izvoz“ naših kadrova smatra, bez obzira na demografsku sliku, normalnim, a njihovo primanje od drugih država, od strane tih država bez naknade za školovanje, također normalnim. A zatim i „uvoz“ u istim novinama najavljenih više desetina tisuća novih radnika. Opet jednom, bez obzira, na demografsku sliku, koja ne će biti ista.

Izmijenit će se i stanje u mirovinskim fondovima, poreznim prihodima i svemu ostalome što se na samo ta dva toka novca nadovezuje.

Sjajan je optimizam koji navire iz ovog intervjua, kao da se pripremaju neki novi izbori. Ili naprosto da je jedan od velikih problema, a to je Agrokor, u kojem je potpredsjednica Vlade među najistaknutijim heroinama i herojima, u procesu rješavanja i razrješavanja. A i sastav povjerenstva sliči sintagmi ” velika koalicija”. Na to asocira i naslov intervjua:: „Način na koji je Todorić vodio Agrokor bio je uteg za cijelo naše gospodarstvo“, formuliran u prošlo, (i svršeno vrijeme?), najavljujući da je tomu kraj.

Glede napretka i „boljeg sutra“ treba li imati na umu, a i mudraci to znaju reći, da nešto što se ne razvija i zapusti određeno vrijeme, a to je u našem slučaju, najgorem, oko 26 godina, ako se krene u obnavljanje od sad, u demokraciji treba isto toliko godina za povrat u stanje na razini od započinjanja zapuštanja…

Antun Drndelić

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

RADIKALNI POLITIČKI ZAOKRET BELJAKOVOG HSS-a

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska seljačka stranka stubokom mijenja politiku i HSS će se ubuduće temeljiti na republikanizmu i liberalizmu, a demokršćansko naslijeđe odlazi u povijest, temelj je nove strategije koju je sastavio Krešo Beljak, a jednoglasno prihvatilo 136 članova Glavnog odbora.

“Progresivni republikanizam – Nova Republika” naziv je ideoloških smjernica koje potpuno revidiraju politički smjer HSS-a, a u nekim dijelovima stranku vraćaju u vrijeme Stjepana Radića, koji je, primjerice, imao negativan odnos prema konzervativizmu Katoličke crkve, dok Beljak sugerira da treba razmisliti o ukidanju vjeronauka u školskoj nastavi.

Radi se o drastičnom razlazu s HSS-om kakav je bio kada su glavnu riječ vodili Branko Hrg, Marijana Petir i njihovi istomišljenici. “Stjepan Radić je zajedno s bratom Antunom razvio koncepciju koja je pronašla ravnotežu između demokratskih, liberalnih i socijalnih elemenata političkog poretka, ali na tradicionalnim narodnim osnovama – u tome je najvažnija aktualnost idejnih temelja HSS-a u suvremenom hrvatskom društvu”, objašnjava se u uvodu smjernica.

Ukratko, u HSS-u će se zalagati za reformu izbornog sustava, promjenu političkog i administrativnog ustroja i temeljitu decentralizaciju, kao i reformu ekonomskog modela te vanjske politike. Zatim slijedi konkretizacija ovih načelnih teza. Tako bi se ukinuli direktni predsjednički izbori, i umjesto toga, predsjednik Republike birao u Saboru dvotrećinskom većinom i tajnim glasanjem.

Ali, zato bi građani birali suce kao što se radi u SAD-u, a lokalne vlasti bi dobile puno veći utjecaj na rad policije. Što misle o vanjskoj politici predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, vidi se u zahtjevu da se Hrvatska odmakne od politika koje je usmjeravaju da ostane na periferiji Europske unije (Baltik – Jadran), i pokuša postati “jedna od snažnih država centra EU”.

HSS će se zalagati za uvođenje progresivnih poreza koji više opterećuju bogatije, a tražit će ukidanje PDV-a za poljoprivredne i ribarske proizvode. HEP ne smije biti privatiziran, nema prodaje šuma i vodnih izvora, a Beljak predlaže i zabranu prodaje državnog zemljišta strancima.

U sustavu obrazovanja, HSS traži “još radikalniju reformu koja bi bitno rasteretila djecu i povećala odgojnu funkciju škole, smanjiti broj obaveznih predmeta na pet ili šest i nesvrhovito učenje besmislenih činjenica”, “razvoj aktivnog i odgovornog građanstva kroz sustav obrazovanja” te “novu otvorenu kulturnu politiku”.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je za Jutarnji list kako demokršćanska tradicija ubuduće neće biti politička doktrina stranke. “Još 2003. za HSS je glasalo 300.000 birača, a onda su strankom zavladali Hrg i Marijana Petir, nakon čega smo ostali na 35.000 glasova.

Toliko o tezama kako HSS treba imati bazu među konzervativnim glasačima. Uz to, Stjepan Radić se zalagao za liberalne vrijednosti u svoje vrijeme, pravicu i zaštitu najširih slojeva hrvatskog stanovništva, a ove političke smjernice su na istom tragu, ali prilagođene životu u 21. stoljeću. Počinjemo graditi HSS koji će na idućim izborima biti puno jači nego je danas”, pojasnio je Beljak.

facebook komentari

Nastavi čitati