Pratite nas

Naši u svijetu

Čović s Josipovićem na tradicionalnom okupljanju “Prstena”: Povezati Hrvate s obje strane Save

Objavljeno

na

Čović i Josipović među 300 uglednih uzvanika na tradicionalnoj večeri udruge “Prsten”

Tradicionalna Večer članova i prijatelja Udruge Prsten održana 6. prosinca u hotelu Sheraton privukla je i ove godine više od 300 gostiju, visokih uzvanika iz svijeta politike, umjetnosti, gospodarstva i sporta. Uz bogatu gastronomsku ponudu na stolovima, pripremljen je raznolik spektar izvođača u popratnom kulturno-umjetničkom programu, te su svečano dodijeljeni ugovori o stipendijama novoizabranim stipendistima Zaklade Prsten. Program Večere moderirala je voditeljica Karmela Vukov Colić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Poseban pozdrav upućen je predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću, članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora, predsjedniku Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Ivi Jelušiću, načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalu zbora Dragi Lovriću, predstojnici Državnog ureda za Hrvate izvan RH Dariji Krstičević, predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Boži Ljubiću, predsjedniku Vlade Županije Posavske Marijanu Oršoliću, Franji Topiću, predsjedniku HKD Napredak Sarajevo, gostima iz Udruge hrvatskih poduzetnika iz Beča na čelu s predsjednikom Mirkom Matkovićem, gostima iz Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije na čelu s predsjednikom Goranom Babićem, te svim donatorima i prijateljima Udruge bosanskih Hrvata Prsten.

prsten2

Domaćin predsjednik UBH Prsten Mijo Marić pohvalio je rad svih članova koji su prepoznali najefikasniji oblik djelovanja kroz klubove žena, mladih, znanstvenika, poduzetnika, stipendista, utemeljitelja te je pozvao sve nazočne da se uključe sukladno svojim afinitetima u rad Udruge.

Krstičević: Zadovoljso biti dio realiziranih ciljeva

Predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH Daria Krstičević je izjavila da je veliko zadovoljstvo biti dio realiziranih ciljeva Udruge koja se pokazala pouzdanim partnerom. “Ovo okupljanje pokazuje da se niste odrekli svojih korijena u BiH, a jedan od strateških ciljeva našeg ureda jest briga za Hrvate u BiH što pokazujemo financiranjem projekata i velikim brojem državnih posjeta od kojih je posljednji premijera Hrvatske Zorana Milanovića,istaknula je.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, skupu se obratio njegov izaslanik predsjednik Odbora za gospodarstvo Ivo Jelušić koji je nazočio svim prethodnim večerama, aktivno sudjelovao u radu Udruge, i sam je jedan od članova, te može posvjedočiti da je danas UBH Prsten jedna od najznačajnijih zavičajnih udruga.

Čović za povezivanje Hrvata s obje strane Save

Novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je da se Udruga Prsten zalaže za povezivanje Hrvata s obje strane Save, te da je u zadnjih godinu dana Hrvatski narodni sabor okupio najveći broj hrvatskih stranaka u BiH bez obzira na stranačku pripadnost te se zajednički bore za ravnopravan položaj Hrvata u BiH, jedinstvenu BiH i njezinu europsku budućnost.

Josipović: Hvala što ste me uveli u svijet Prstena

U svom govoru predsjednik Hrvatske Ivo Josipović zahvalio je svojim domaćinima i prijateljima što su ga uveli u svijet Udruge Prsten, koja se svojim ukupnim društvenim radom zalaže za zaštitu interesa Hrvata u BiH. Politika Vlade Hrvatske prema Hrvatima u BiH je plemenita politika, politika potpore suverenoj BiH, sutra europskoj BiH i potpora Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH.

prsten3

Tijekom večere upućena je zahvala svim donatorima koji su nesebično i od srca pomogli u prikupljanju sredstava za pomoć ljudima u poplavljenim područjima BiH, za Zakladu Prsten i druge humanitarne akcije Udruge.

Dodijela stipendija

Ponos i radost izazvala je svečana dodjela ugovora o stipendiranju desetoro mladih studenata kojima su puno uspjeha u obrazovanju i postizanju uspjeha poželjeli predsjednik Udruge Prsten Mijo Marić, zamjenik predsjednika Pavo Zubak, ravnatelj Zaklade Prsten prof. dr. sc. Vlado Guberac i predsjednik Upravnog odbora Zaklade Prsten Marko Pipunić.

Nakon uručenja ugovora u ime stipendista zahvalila je stipendistica Jelena Stipović, studentica V. godine novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

prsten4

– Dobiti stipendiju Zaklade Prsten koja iznosi mjesečno 800,00 kuna je zaista velika stvar i ona je dokaz da se zaista vrijedi truditi, raditi, učiti, da ne trebamo odustajati nakon možda početnih neuspjeha te je također dokaz da se svaki trud na kraju isplati i nagradi. Svjesni smo da je netko odvojio svoje novce, novce svoje djece kako bi pomogao nama studentima i danas-sutra nadamo se da ćemo i mi biti u mogućnosti pomagati drugima. Ova će stipendija svima nama, a posebno našim roditeljima biti veliko olakšanje jer se oni svakodnevno odriču kako bi nam omogućili studiranje. Svojim stečenim znanjima i iskustvima pridonijet ćemo radu Udruge Prsten, a kada se zaposlimo i Zakladi Prsten.

Trinaestogodišnja violinistica Matea Oršolić, veliki glazbeni talent Bosanske Posavine oduševila je svojim nastupom okupljene goste. Nekoliko tradicionalnih kola otplesao je KUD Prsten iz Varaždina koji već treću godinu marljivo uvježbava svoje članove u varaždinskoj podružnici. Standardne i latinoameričke plesove prezentirali su najbolji i najiskusniji plesni parovi iz plesne škole Euroritam. Za prepun plesni podij pobrinuo se tamburaški orkestar Lira Osijek i gošća iznenađenja, povratnica iz Kanade Jelena Kuliš Džoja. Bila je to večer za pamćenje uoči 10. obljetnice Udruge. /HMS/

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati