Čović: Vlast u BiH besmislena bez SNSD-a; Dodik: Predstavljat ćemo Srpsku

0

Lider HDZ-a Dragan Čović rekao je, gostujući u emisiji “Indirektno”, da je izvršna vlast u BiH nezamisliva bez SNSD-a koji je u Republici Srpskoj formirao vlast i da nema razloga da se između HDZ-a i SNSD-a ne nastavi partnerski odnos koji traje godinama.

Noć izbora odlučila je tko će u Republici Srpskoj formirati vlast, kaže Dodik. Važno je da je jedna politička koncepcija dobila podršku građana i da ima snagu i sposobnost da se napravi čvrsta većina.

– Republika Srpska ima većinu, u prošlom skupštinskom sazivu smo imali 46 zastupnika, a sada imamo 44. SNSD je pobijedio i na razini BiH, gdje također imamo najveći broj zastupnika, rekao je Dodik.

Suradnja SNSD-a sa HDZ-om, kaže Dodik, godinama je korektna i nikada nije bila usmjerena protiv nekog trećeg.

A Dragan Čović ni večeras nije jasno precizirao s kim bi HDZ trebalo formirati vlast u BiH – sa SDA oko kojeg se okupila opozicija iz RS-a ili sa SNSD-om.

Ponavlja, postignuti dogovori moraju se poštovati, a odgovor na pitanje tko će imati većinu u BiH ostavlja za 9. prosinac, kada će se, kaže, svi morati izjasniti u vezi s tim.

– Praviti vlast bez onih koji su na nižim razinama formirali vlast je bepredmetno, ponovio je Čović.

Potpisani sporazumi, kaže Čović, daleko su od datih obećanja, tek treba sjesti za stol i sve dogovoriti. Ipak, jedno je, ističe, izvjesno.

– U svakoj varijanti nastojat ću pokazati da je izvršna vlast u BiH besmislena bez SNSD-a koji je formirao vlast u Republici Srpskoj, kao i HDZ i SDA, ako formiraju vlast u Federaciji BiH, zaključio je Čović.

A SNSD, najavljuje Dodik, u ime Republike Srpske u Sarajevo ide kao predstavnik Republike Srpske i predstavnik srpskog naroda.

– Kao predstavnici entiteta idemo kao netko tko je formirao vlast u RS-u, a kao predstavnici naroda kao netko tko je dobio najveću podršku, rekao je Dodik za RTRS.

Republika Srpska nije i neće biti kočnica BiH na putu ka Europi, kaže Dodik. Čović optimističan, očekuje da će BiH kandidatski status dobiti za godinu i pol,

Dnevnik.ba

facebook komentari