Pratite nas

Crkva prodaje imovinu da pokrije dug Gimnazije

Objavljeno

na

Zbog neispunjenih obećanja vlasti, biskup Komarica prisiljen na radikalne poteze

Financijski problemi banjolučke Opće gimnazije – Katoličkog školskog centra još nisu riješeni jer ta škola za razliku od svih drugih sličnih obrazovnih ustanova, još nije u proračunu Vlade RS-a. Biskup Franjo Komarica je izrazio nadu da ipak neće morati doći do prisilnog zatvaranja ove odgojno-obrazovne ustanove i da će se vlasti RS-a potruditi da povećaju dosadašnji mjesečni grant školi, ali i da prvo dodijele predviđene grantove za protekle mjesece, prenio je Dnevnik.ba

O daljem opstanku i radu ove škole, zbog nedostatka nužnih financijskih sredstava, nedavno su razgovarali biskup banjolučki Franjo Komarica, u pratnji pomoćnog biskupa Marka Semrena i ravnatelja KŠC-a Ivice Božinovića s resornim ministrom Goranom Mutabdžijom te direktorom Republičkog tajništva za vjere u Vladi RS-a Draganom Davidovićem. Predstavnici vlasti su se i ovaj put pohvalno izrazili o dosadašnjem devetogodišnjem radu Opće gimnazije KŠC – Škola za Europu u Banjoj Luci i požalili što je ona zbog dosadašnje neuključenosti u proračun Vlade RS-a dovedena u pitanje za svoj daljnji poželjan i potreban rad.
Uvjeravali su biskupa Komaricu i njegove suradnike kako postoji volja za većom pomoći školi nego što je bila do sada, kada je Vlada pomagala rad škole u obliku (neredovitih) grantova u visini do 50 posto od potrebnih financijskih sredstava, ali da za sada nema novca.
Biskup Komarica se požalio da je Biskupija u velikim dugovima zbog škole i da je prisiljen prodavati preostalu skromnu crkvenu imovinu da vrati dug Gimnazije.
Naglasio je i kako škola i ne mora postojati u Banjoj Luci, ali bi u tom gradu morali opet moći živjeti domaći katolici, kojih više od 90 posto, nažalost, još nema, jer su protjerani.
VL

facebook komentari

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš

Objavljeno

na

Objavio

JESI LI SLOBODAN? (PRIJAVI SE!)

Kad je rat započeo; kad je postalo opasno; kad se tražio netko tko je spreman preuzeti odgovornost, isplivala je prikrivena vrijendost duše.

Najednom je postalo vidljivo kako nisu svi isti, i kako su, među privodno jednakima, velike razlike. Iskrsnuli su oni koji su imali vlastiti stav, istinsku spremnost, crtu samopouzdanja; oni koji su se vlastitom idejom i mišlju davno otrgnuli od majčinih skuta; oni koji su duhom bili slobodni i svoji – i već odavna nisu morali polagati račune nekim tutorima.

Isplivali su slobodni duhom, i koji su se već odavno bili lišili toga da za stvari srca moraju pitati tatu i mamu. Takvu su već dugo, i prije rata, slobodarskom spremnošću za žrvu živo disali punim plućima.
Isplivao je Blago Zadro.

Bilo je onih koji su od ovih slobodnih, izgledali bolji i plemenitiji. Onih koji su poznavali više domoljubnih pjesama, povjesnih tragedija; bilo je puno onih koji su više lili suze za domovinom Hrvatskom; koji su imali više načelnog suosjećana; više blagosti i nježnosti… Ali, samo zato jer nisu bili svoji, i jer nisu bili slobodni, ostali su na dnu, i zarobljeni, i neslobodni, mogli su samo gledati kako im povijesni trenutak krade šansu za herojstvo, i kako život pored njih prolazi. A on uvijek prolazi.

Rijetki to, kao Bruno Bušić, znaju prepoznati, i koji su slobodni krenuti za srcem.

Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš, za nju se sam odgojiš. Životna šansa i poziv stalno su u Tvojoj svagdašnjici. I prigoda da slobodu pronađeš.

Na današnji dan za Domovinu i za ljudskost, život su dali dva heroja. Blago Zadro i Bruno Bušić! Naizgled, posve različiti. A u jednom posve isti: posve slobodni da, žive ili umiru, za ono za što sami žele.

Puno je dobrih i “svetih”, ali neslobodnih toliko da se ni za Kristom ne usude krenuti bez dopuštenja drugih. Šteta, šteta za takve! Oni ni sveti nikad postati neće, ako prije toga ne postanu slobodni.

Danas te pozivam u školu slobode. Dečki, Vas posebno!
Prijavi se, čekam te!

PRIJAVI SE!

>> Prijava ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati