CSI Austrija pozivaju na opreznost od zloupotrebe i instrumentalizacije prosvjeda u BiH

  0

  Centar suvremenih inicijativa Austrija (CSI) izrazio je podršku mirnim prosvjedima građana u BiH, koji imaju legitimno pravo izraziti svoje nezadovoljstvo na demokratski i sabran način, ali pozivaju na opreznost od zloupotrebe i instrumentalizacije prosvjeda i plenuma u političko-ideološke i bilo koje druge svrhe.

  Kao dobitnik Građanske nagrade Europskog parlamenta, na osnovu inicijative koja kroz kulturne, znanstvene i socijalne projekte potiče transnacionalnu suradnju između Austrije i Bosne i Hercegovine, osjećamo moralnu odgovornost da se obratimo javnosti, kako u Austriji i BiH tako i šire povodom zabrinjavajuće društveno-političke situacije u BiH”, navodi CSI u dopisu za javnost dostavljenom Feni.

  Analizirajući dosadašnji tijek prosvjeda građana u BiH, CSI smatra da je to dosad bio proces koji je imao stihijski i reaktivan karakter.

  Mišljenja smo, gledajući sa zabrinutošću sveukupnu situaciju u BiH, da mora doći do općeg preoblikovanja bh. stvarnosti, pošto su mnogi odgovorni političari na svim nivoima vlasti zakazali u svom radu i nisu prepoznali signale koji dolaze već duže vremena od narodnih masa”, ističu u CSI Austrija.

  Stava su također da je postojeći Daytonski ustav BiH, čija je osnova mirovni sporazum, a ne slobodno i građansko društvo, “primjer zatvorenog sustava koji je uspostavio mehanizme imanentnog suprotstavljanja svim promjenama i reformama“.

  Kao zbroj loših ustavnih rješenja, te političke i drugih oblika neodgovornosti, u Bosni i Hercegovini, smatraju u CSI-a, postoji nefunkcionalna, neefikasna i ekonomski neodrživa javna uprava, poremećen proces komunikacije izabranih i onih koji ih biraju, politička, ekonomska i socijalna ekskluzija, kriminal i korupcija, dominacija masovnih medija, te rasprostranjen fenomen etno-populizma kao posljedica veliko nacionalističkih ideologija, genocida i agresije na BiH.

  Promatrajući ove višestruke demokratske paradokse postaje nam jasno zašto BiH zaostaje na putu ka Europskoj uniji. S druge strane, moramo naglasiti da BiH sa svojom kulturom različitosti, još od 1990-tih godina, od EU očekuje više razumijevanja, jasnu viziju, predan angažman, te čvrstu podršku jačanju bh. države i rješenju bh. pitanja, koji bi vodili socijalnoj pravdi i normalnom životnom standardu”, podcrtali su u CSI-a.

  Dodaju također da se upravo u odnosu prema BiH očituje u kojoj mjeri funkcionari Europske unije razumijevaju temeljnu socio-kulturnu ideju Unije koju predstavljaju.

  U CSI-a Austrija pozivaju sve odgovorne i relevantne subjekte da promjene svoj odnos prema “ovoj teško napaćenoj evropskoj zemlji”, te da aktivno sudjeluju u promjeni Daytonskog ustava kao i u političkim, socijalnim i ekonomskim reformama, jer kriza u Bosni i Hercegovini, upozoravaju, može brzo postati krizom u cijelom regiji, kao i u samoj Europskoj uniji.

  Fena

  facebook komentari