Čuvam ovce i zarađujem novce, posao pastira na Blidinju

3

Sveopća recesija i teško gospodarsko stanje u BiH čini se ne popušta a nažalost nema niti nekih jasnih i vidljivih naznaka da će se stvari uskoro promijeniti na bolje. Ljudi se snalaze na sve načine kako znaju i umiju kako bi osigurali egzistenciju sebi i svojim obiteljima. Ekipa ABCportala je na Blidinju srela i upoznala Naila, momka iz Travnika koji svoj kruh zarađuje čuvajući stado od 800 ovaca na pašnjacima oko jezera. Nail nam je rekao da je posao pastira odličan posao puno bolji i lakši od rada u šumi, međutim postoji odgovornost kao i u svakom drugom poslu. Na Blidinju ima dosta vukova koji vrebaju na stada pa treba biti dosta oprezan. U poslu mu pomaže nekoliko pasa ovčara koji su poslušni i pažljivi pa mu je lakše kontrolirati stado i njegovo kretanje.

Na Blidinjskom području trenutno, po njegovim riječima, na ispaši borave još dva ovakva stada i broj se iz godine u godinu smanjuje, što se tiče njegovog Travnika i Vlašića ovaca je puno više ali i pastira također, pa je Nail došao u Hercegovinu potražiti pastirski posao. Gazda (iz Čitluka) ga redovno isplaćuje po dogovoru i sve funkcionira u najboljem redu, rekao nam je Nail na kraju razgovora.

FOTO Ivan RAMIĆ/abcportal.info

facebook komentari

 • peppermintt

  eto takav je naš svit, ne smeta ima kad dođe musliman raditi u čisto hrvatski kraj, neka radi triba čovik živit.
  a onda pogledaš one fotke iz sela oko Uskoplja, pa Bugojna pa Konjica pa Zenice pa Banja Luke, Prijedora…nigdi Hrvatu nema mista na svojim stoljetnim grudama !!!!

  • Takav je naš svit

   Ne budi naivan.Musliman kod nas radi ono što ni jedan Hrvat neće.Čuvanje ovaca,kopanje,sječa…A mora neko.
   Naravno da je i tamo isto.Bio sam neki dan i Bijeljini i začudio sam se njihovoj širokogrudnosti i ljudskosti.Muslimani i Hrvati rade čak i u državnim firmama bez ikakvih problema.U nas toga nema.
   p.s. ne valja sam sebi lajkat.

  • srka

   Bide i toga Peppermintticu…samo polako…najkasnije do pristupa EU…ma ima bree da se ne znade tko pije a tko placa.
   😉

   by Srka®