Da ja predstavljam Hrvatsku, uzvratio bih da je pola Podgorice hrvatsko

  0

  Izjava direktora crnogorske Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića, da je “polovina Prevlake njihova”, može se tumačiti u osnovi na dva načina – mišljenja je Vladimir Gredelj, punomoćnik bivših vlasnika poljoprivrednog zemljišta na Prevlaci.

  “Prvo je da čovjek jednostavno nije upoznat sa stanjem stvari oko Prevlake, a drugi manje vjerojatan, je povratak na ratno-huškačku retoriku Momira Bulatovića koji je 1992. godine izjavio «Ni po cijenu rata Prevlaku nećemo dati Hrvatskoj. Ona će biti u Jugoslaviji», podsjetio je Gredelj. prevlaka

  Kao što znamo, ubrzo zatim je došlo do povlačenja okupatora s teritorija Južne Hrvatske pa i Prevlake u okviru procesa demilitarizacije prema mirovnom planu Cyrusa Vancea i potpisivanja Privremenog sporazuma o razgraničenju između Hrvatske i Crne Gore, a Prevlaka je bila i ostala teritorijem Republike Hrvatske, prisjetio se Gredelj.

  Gredelj je naglasio, da kao što sam pojam govori “Privremeni sporazum” jasno naznačuje privremenost tog statusa i u formalnom smislu nužno je u bilateralnoj formi doći do konačnog rješenja.

  No, u definiranju konačnog rješenja gospodin Kovačević i uopće crnogorska strana moraju znati da možemo nastaviti tamo gdje smo stali, a to je da je teritorijalan aspekt razgraničenja Crne Gore i Hrvatske na području Prevlake apsolutno nesporan.

  “Dobro je to što po tom pitanju ne ovisimo o sposobnosti pamćenja crnogorske strane niti o njihovom poštenju. Naime, postoje brojni međunarodni dokumenti među kojima se ističe Deklaracija o demilitarizaciji Rta Oštro, kojom se podupire nepovredivost postojećih granica”, rekao je Gredelj za narod.hr.

  Unatoč trenutnoj situaciji i imajući na umu iskustva s hrvatskim političarima, koji su spremni šakom i kapom razbacivati se hrvatskim teritorijem i hrvatskim interesima radi “dobrosusjedskih odnosa” Gredelj smatra da njegova zabrinutost za konačni ishod nije neosnovana.

  “Poglavito ako znamo da je pokojni Ivica Račan poklonio otočić Mamulu u blizini Prevlake kao znak dobre volje. Da ja predstavljam Hrvatsku ja bih poučen iskustvima pregovora s bizantincima Kovačeviću uzvratio da je pola Podgorice hrvatsko pa bi im onda tijekom pregovora tu polovicu velikodušno prepustio”, istaknuo je Gredelj te dodao kako se sličnom logikom služe Srbi tužbom za genocid protiv Hrvatske.

  Na kraju se sjetio i da je Cyrus Vance prije potpisivanja deklaracije na novinarsko pitanje jasno izjavio: “Prevlaka je dio hrvatskog teritorija”, te je siguran da i sam Cyrus Vance i brojni međunarodni dužnosnici imaju bolje pamćenje od Dragana Kovačevića.

  Izvor: narod.hr

  facebook komentari