Pratite nas

Da se može provesti referendum, Hrvati bi nadmoćno izabrali treći entitet

Objavljeno

na

Većina Hrvata želi treći entitet, a na izborima bi birala HDZ BiH

[dropcap]D[/dropcap]a se danas održavaju izbori među hrvatskim biračima koji bi izašli na izbore i znaju odgovor, HDZ BiH osvojio bi skoro polovicu glasova, a da se kojim slučajem može provesti referendum, Hrvati bi nadmoćno izabrali treći entitet. Pokazalo je to istraživanje provedeno u Istraživačkome centru Filozofskog fakulteta koje ekskluzivno objavljujemo. Brojni indikatori i parametri prikupljeni u ovome istraživanju potvrđuju s jedne strane gotovo monolitan stav u pogledu temeljnih nacionalnih pitanja, a s druge svojevrsnu zasićenost političkim elitama, ali ne i određenim idejama kao što je treći entitet. Da se danas održavaju opći ili lokalni izbori u BiH, na glasovanje bi izašlo čak 56,7 posto anketiranih Hrvata, što je zadovoljavajući podatak s obzirom na dosadašnje izborne procese gdje se zamjećivao značajan pad zainteresiranosti birača da za biračkom kutijom odlučuju o svojoj sudbini. Ovo istraživanje provedeno je izvan bilo kakve izborne kampanje ili značajnijih političkih aktivnosti što, također, daje zadovoljavajuće parametre o zainteresiranosti za odziv. Na izbore sigurno ne bi izašlo dvostruko manje osoba od onih koji bi iskoristili svoje biračko pravo. Neće glasovati 28,5 posto Hrvata, dok to 14,8 posto ne zna. Ovi pak podaci komplementarni su i s gledanjima o političkoj popularnosti pojedinih stranaka i političkih lidera. Od osoba koje su se izjasnile da bi glasovale na izborima, čak 44,3 % bi ponovno poduprlo trenutačno najsnažniju stranku Hrvata HDZ BiH bez obzira na neke druge indikatore kada izražavaju nezadovoljstvo politikom koju vode. Na grafikonu sljedeći odgovor Hrvata je ‘ne znam’ za koga bi glasovali na izborima.

Među poznatim odgovorima, od političkih subjekata, na drugoj poziciji je HDZ 1990. koji podupire 10,1 posto hrvatskih birača. Ove dvije stranke, čiji je i koalicijski status raskinut nakon problema u Hercegbosanskoj županiji čine uvjerljivo natpolovičnu većinu. Jedinu “prijetnju” im predstavljaju oni koji kažu da ne znaju za koga bi glasovali ili pak oni koji kažu da ne žele odgovoriti. Nakon ove dvije stranke slijedi potpuni ponor. Za čak osam stranaka Hrvati bi dodijelili tek 6,9 posto glasova i nijedna samostalno, prema ovim podacima, ne bi mogla prijeći izborni prag. Treća po popularnosti je stranka HSP BiH Zvonka Jurišića s potporom 1,8 % birača, te još jednim HSP-om, ali dr. Ante Starčevića koji bi poduprlo 1,6 posto birača. Boljitak bi od Hrvata dobio 1,3, SDP jedan posto glasova, HKDU 0,5, Budimirov SPP 0,4%, a HSS 0,2 kao i DF Željka Komšića. Čak 11,8 posto anketiranih nije željelo dati nikakav odgovor koga bi poduprli na ovim izborima, a 26,9 posto to ne zna. S druge pak strane neujednačen je poredak oko popularnosti političkih lidera u odnosu na njihove stranke. Na upit koji je od hrvatskih političara u BiH najviše ispunio očekivanja, najviše anketiranih, čak 55,2% odgovorilo je ‘ne znam’. Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je osoba kojoj ipak vjeruje najviše Hrvata. Tako misli njih nešto više od četvrtine, odnosno 25,6 posto. Po ovome istraživanju, na drugome je mjestu Martin Raguž s potporom 5,5 posto anketiranih Hrvata.

Za razliku od njegove stranke Živko Budimir je na trećem mjestu popularnosti, a da je ispunio očekivanja smatra tek 1,8% Hrvata. Slijedi Jerko Ivanković Lijanović iz Boljitka, Zvonko Jurišić iz HSP-a BiH te Željko Komšić s potporom svega 1,1 posto Hrvata. Ovi podaci ukazuju da Hrvati političare ne percipiraju pretjerano pozitivno. Dapače, smatraju ih najodgovornijim za današnji položaj Hrvata u BiH za koji ocjenjuju da je loš. Čak 64,7 Hrvata smatra da je ustavna pozicija ovoga naroda loša ili jako loša. Neutralan odgovor, odnosno oni koji smatraju da nije niti dobra niti loša, ponudio je svaki peti anketirani Hrvat. Da je dobra ili jako dobra pozicija Hrvata, smatra tek 7,4 posto ispitanih. Oko ovoga pitanja najmanje je onih koji ne znaju odgovor ili pak ne žele odgovoriti. Samo ukupno 6,1 posto. Za lošu poziciju u BiH, Hrvati najodgovornijim smatraju svoje političare. Takvih je skoro trećina. No, ipak kada se pribroje podaci dvije stavke, međunarodne zajednice i OHR-a te bošnjačkih političara, Hrvati upravo njih smatraju najodgovornijim za današnji položaj. Takvih je 36,6%. Istodobno ima i onih, ali su rijetki, koji smatraju da su srpski političari najodgovorniji za današnji položaj Hrvata u BiH. Takvih je 3,8 posto. Među ponuđenim izborom odgovor nije pronašlo čak 9,3 posto Hrvata, a ne zna ili pak ne želi odgovoriti svaki peti anketirani. No, ako su u bilo čemu odlučni, Hrvati su jasni oko budućeg uređenja BiH. Najbolja opcija za Hrvate u BiH bi bi treći entitet. Tako smatra 52,3 posto, a kada se tome pridoda da bi zemlju bilo dobro preurediti kroz regije dobije se podatak o skoro 60 posto potpore novom teritorijalnom uređenju. Zanimljivo je da bi za BiH bez entiteta bilo 5,3 posto anketiranih Hrvata, dok pak 9,7 posto smatra kako ne bi ništa trebalo mijenjati smatrajući sadašnje stanje prihvatljivim.

Kao i kod nekih drugih pitanja, ne zna ili pak nije željelo ponuditi odgovor čak četvrtina Hrvata. Koliko vjeruju u treći entitet, toliko Hrvati pak nemaju vjere u njihove lidere u pogledu poboljšanja ustavne pozicije. Neuspješnim ili iznimno neuspješnim hrvatske političare u tome kontekstu smatra 44,4 posto ispitanika. Pojedinačno gledajući, ipak je najviše neodlučnih koji smatraju da su potezi hrvatskih političara i uspješni i neuspješni. Samo 16,9 posto smatra kako je taj angažman uspješan ili pak iznimno uspješan. Ne zna ili ne želi odgovoriti na pitanje o radu hrvatskih političara za poboljšanje ustavne pozicije Hrvata u BiH 9,5 ispitanih. Hrvati još manje smatraju pozitivnim političare iz reda Srba ili Bošnjaka. Na upit koji je od bošnjačkih i srpskih političara u BiH najviše ispunio vaša očekivanja, čak 72,1 posto Hrvata ne zna na to odgovor, a 7,5 posto ih ne želi odgovoriti. Pa ipak, osobi kojoj Hrvati najviše vjeruju je predsjednik SNSD-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik. Za njega pozitivno mišljenje, odnosno ispunio je očekivanja svakog osmog Hrvata, ili u postotcima 13,3. Daleko ispod njega je čelnik Saveza za bolju budućnost i aktualni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić. Za njega se izjasnilo 3,1 posto anketiranih. Slijedi, očekivano, predsjednik SDA Sulejman Tihić kojega je među anketiranima izabralo 1,9 posto osoba. Jednaku potporu dobio je i čelnik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, dok je najniže na toj ljestvici predsjednik SDS-a Mladen Bosić s potporom od 0,2 posto. Hrvati uglavnom vrlo negativno percipiraju politiku bošnjačkih stranaka. Ispitanici su na upit kako ocjenjujete odnos bošnjačke politike prema Hrvatima u BiH odgovorili kumulativno na dvije ponuđene mogućnosti s 45,5 posto.

A ti odgovori glase da bošnjačka politika ne podržava Hrvata ili da radi protiv Hrvata. Pa ipak, pojedinačno je najviše onih koji tvrde da je bošnjačka politika varljiva. ‘Kako kad, ovisi o situaciji’, odgovor je koji je odabralo 36,6 posto Hrvata. Istodobno, ima i onih koji kažu da bošnjačka politika podržava Hrvate, a takvih je tri posto, dok skoro 15 posto ne zna ili pak ne želi odgovoriti na ponuđeno pitanje. Za srpsku politiku Hrvati u većini smatraju da je ‘kako kada, ovisi o situaciji’. Tako smatra 51,8 posto anketiranih. Svih ostalih pet ponuđenih odgovora je ujednačeno. Kada je u pitanju OHR i međunarodna zajednica, većina Hrvata smatra da ih ne podržavaju ili rade protiv njih. Takvih je 38%. Neodređen odgovor ponudilo je 35,7 posto.

Z.Krešić/vl

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar zbog Plenkovićeva govora u UN-u otkazao posjet Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

AFP

Nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u, slovenski premijer Miro Cerar odlučio je otkazati posjet Hrvatskoj najavljen za idući tjedan.

Plenković je pred Općom skupštinom UN-a branio izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka, a informaciju o otkazivanju posjeta objavila je agencija STA. –

Prije dva dana dogovorili smo da ćemo se sastati u Zagrebu gdje ćemo razgovarati o problemu granice, što naravno, također znači i izvršenje ili implementaciju arbitražne odluke – rekao je Cerar i dodao kako je Plenković u UN-u pred cijelim svijetom odstupio od njihovog dogovora.

Slovenski premijer smatra da je potpuno neprihvatljiva pozicija Zagreba koji ne priznaje arbitražu.

– Stoga moja posjeta idućeg tjedna nema smisla – rekao je Cerar. Dodaje kako će Slovenija nastaviti na pripremama za implementaciju te da će ‘učiniti sve što je potrebno’ da Slovenija bude spremna za izvršenje.

– Ako Hrvatska neće surađivati, problemi će se pojavljivati. Nitko to ne želi – poručio je, javlja RTV Slo.

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

facebook komentari

Nastavi čitati

Najave

Vinko Ostojić – Vice i prijatelji: Kako su nas ubijali

Objavljeno

na

Objavio

Sveta misa zadušnica u Bazilici Srca Isusova, Palmotićeva 31 u Zagrebu služit će se u NEDJELJU, 24. rujna 2017. u 17.00 sati

Za 35 hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH, koji su nakon Bleiburga, 7. srpnja 1945. godine, iz zagrebačkog zatvora Nova ves,

uz sva usputna ponižavanja i vrijeđanja, otpremljeni vlakom u Beograd, gdje im je upriličeno takozvano suđenje, i gdje je 18 generala osuđeno na smrt, što je uz teška mučenja izvršeno, upravo 24. rujna 1945. godine. Za tjelesne ostatke im se ne zna.  Ostali su osuđeni na tešku robiju, Gdje je većina umrla ili ubijena.
Hrvatski rodoljubi, dođite na Sv. Misu i pozovite prijatelje!

Svi Hrvati Domovine i svijeta, sjetimo se Sv. Misama zadušnicama, hrvatskih mučenika ubijenih u Beogradu

Kako su nas ubijali

Mjesec svibanj u domovini Hrvata je najljepši mjesec u kojemu sve cvjeta i rađaju se novi životi. Ali na žalost hrvatski narod nikada ne će moći zaboraviti najstrašniji svibanj 1945. kada je cijela Hrvatska pretvorena u stratište i poprište pokolja jugokomunističkog, ustvari velikosrpskog genocida nad Hrvatima. Kao jedna od potvrda tome slijedi i ovaj zapis jednoga od rijetkih preživjelih. Njegovi zapisi ostaju u crnoj kronici hrvatskoga naroda tih zločina nad Hrvatima. Dana 7. srpnja 1945. svanulo je divno jutro. Kroz rešetke malih prozora Nove Vesi u Zagrebu tek se nazirala zora. U sobi tiho disanje hrvatskih uznika. Tek pokoji bi se trznuo u snu, vjerojatno sanjajući o svojima kod kuće koji ne znaju što se s njima dogodilo niti gdje se sada nalaze, jesu li na životu ili ne. »Diži se, brže, ustajte koljači!«, prolama se najednom hodnikom i već se otključavaju teška vrata uzničke sobe. Jedan partizan od kojih petnaestak godina, sa šmajserom ulazi u sobu i nastavi nas buditi najpogrdnijim psovkama i lupanjem kundakom po nogama. Začuđeni što to ima značiti, jer do sada su one koje su odvodili na strijeljanje u skupinama prozivali i odvodili uvijek oko ponoći. Dižemo se još sneni i užurbano oblačimo ono malo odjeće što nam je još ostavljeno.
Isto nas je začudilo kada je komesar stigao i počeo prozivati:

1. Artur Gustović, 2. Đuro Grujić, 3. Tomislav Sertić, 4. Ivan Markulj, 5. Ivan Tomašević, 6. Slavko Skoliber, 7. Zvonimir Stimaković, 8. Mirko Gregorić, 9. Bogdan Majetić, 10. Franjo Dolacki, 11. Muhamed Kromić, 12. Antun Nardelli, 13. Julio Fritz, 14. Josip Šolc, 15. Vladimir Metikoš, 16. Rudolf Lukanec, 17. Miroslav Sacher, 18 Ivan Severović, 19. Romuald Manola, 20. Ivan Kurelac, 21. Dragutin Mesić, 22. Rudolf Setz, 23. Mićo Mičić, 24. Zvonimir Jakšić, 25. Vladimir Majer, 26. Petar Sabljak, 27. Anđelko Grabić, 28. Ivan Pojić, 29. Nikola Mikec, 30. Zlatko Šintić, 31. Franjo Džal, 32. Antun Schuh, 33. Hinko Hubl, 34. Julio Niderlender, 35. Dragutin Čanić.

Ukupno nas 35. Bili smo svi visoki časnici Vojske NDH. Sami generali i pukovnici koji smo se tada nalazili u Novoj Vesi u Zagrebu. Ostali su samo pukovnici Švarc, Gestaldić i Lorin te mlađi časnici. Nakon proziva podijeliše nam svakome po pola kile kruha i po jedan komadić marmelade. Potom nas odvedoše u dvorište zatvora koje je bilo načičkano partizanima sa šmajserima i torbicama za kruh, po čemu smo odmah zaključili da se radi o nekom maršu. O maršu u nepoznato, vjerojatno na strijeljanje. Ali zašto po danu i to sa kruhom i marmeladom? Pa niti komesarovo mitingovanje nije nam objasnilo cilj našega puta. I da će svatko biti na licu mjesta strijeljan koji se ne bude pokoravao nalozima pratnje.

Iz zgrade smo pošli jedan iza drugoga u jednoredu, na razmaku od dva koraka, a pored svakoga po jedan partizan s lijeva i jedan s desna. Na zagrebačkoj katedrali je upravo otkucavalo četiri sata ujutro. Ulice su bile puste. Naši koraci odzvanjaju uobičajenim ritmom, jedan-dva. Jer smo još uvijek bili vojnici. Ako netko od nas pogleda lijevo ili desno, prolazeći pored kuće kojega znanca, ne bi li ugledao poznato lice i u nadi da ga dotični vidi i javi njegovima da je još živ, odmah dobiva kundakom u rebra, uz najpogrdnije psovke i prijetnje da će ga strijeljati ako samo još jednom pogleda na stranu. Na Jelačićevu trgu skrećemo prema Zrinjevcu. Sada znamo, idemo prema kolodvoru. Dakle, nekamo ćemo putovati. Ali kuda?

Na kolodvoru nas strpaše u jedan vagon za stoku. Zatvoriše vrata i prozore. Uskoro nas priključiše za jedan vlak koji nas odmah nekuda poveze. To je za mnoge bio posljednji rastanak sa Zagrebom. Naš vlak vrlo sporo napreduje. Svaki čas zastajemo. Na kolodvorima se čuje kako se plešu partizanska kola. Drugoga dana pred večer stigosmo u Osijek. Ovdje nas po prvi put puštaju iz vagona da se napijemo vode i ostalo, jer smo bez ičega kupajući se u znoju ljetne žege. Nakon jednoga sata krećemo dalje. Sada nam ostavljaju prozore otvorene, pa nam je ipak malo udobnije. Ali i to nam se osveti. Skoro na svakoj postaji viču žene i muškarci: »Ustaše vode na sud. Da im oči iskopamo. Mi ćemo im suditi!« To sve govore bacajući kamenje i blato na naše prozore, tako da smo sakrivali glave rukama.

Tako je išlo sve do sljedećega podneva, kada stigosmo u Zemun, na kolodvor. Sada nam tek posta jasno da nas vode u Beograd na suđenje, da nam sude Srbijanci, u čijoj zemlji kao hrvatski vojnici nismo nikada bili. Kada smo izišli iz vagona, skupila se oko nas masa srbijanskog naroda. Svi mlataraju štapovima i šakama, pljujući po nama hrvatskim časnicima, uz najpogrdnije srbijanske psovke, tražeći da nam oni odmah sude. Slučajno se okrenuh prema našemu vagonu i tada mi posta jasno zbog čega ono po kolodvorima pri prolazu našega vagona. Na vagonu je bilo bojom ispisano »Vodimo ustaške koljače na suđenje!«, »Smrt Ustašama!«, kao i druge slične parole. I to sve ogromnim slovima. Stražari su očito uživali sa srbijanskom masom koja nas je dočekala na kolodvoru u hrvatskom Zemunu. I jedva su nas uspjeli očuvati od te gomile. I tako krenusmo u koloni po dva put zemunskog mosta. Ispred naše kolone vozi se jedan partizanski oficir koji stalno pojačalom ponavlja: »Narode, vodimo ustaše, dođite ih vidjeti!« I zaista, narod se skupljao sa svih strana cijelim našim putem do beogradskog kolodvora, pa i dalje do našega zatvora.

U početku se čuje samo pokoje mrmljanje i povik protiv nas. Što smo se više približavali središtu Beograda to masa postaje sve veća i otrovnija. Pred samim beogradskim kolodvorom dođe do vrhunca napetosti strasti i psovki. Počeše nas zasipati kamenjem od kojih jedan pogodi i stražara. Tek tada komesar naredi stražarima da potjeraju ljude od nas, ali kamenje sipa po nama kao kiša. Jedan oveći kamen pogodi Julija Niderlendera i pukovnik odmah pade. Iza smrtnog udarca po Julija, stražari uzeše oružje »na gotovs« po naredbi komesara.

Po nama kamenje prestade padati, niti ima više smrtnih slučajeva. Tako stigosmo u logor na Banjici. Pukovnik Julio umre pola sata nakon našega dolaska u Banjicu. Jedva smo ga nosili, jer smo bili na izmaku snaga. U logoru na Banjici nas svakoga dana posjećuju neki Srbijanci s psovkama i najpogrdnijim uvredama, a Srbijanke su još prostije. Nakon nekoliko dana premjestiše nas u Dobrinjčevu ulicu, a potom u Đusinu u sudski zatvor. »Posjeti« ne prestaju. Konačno, početkom rujna, dođe nas posjetiti i javni tužitelj, partizanski pukovnik, Crnogorac Malović. I reče nam kako čaršija traži da nam sudi kao što se sudilo i nekakvom četničkom centralnom komitetu Srbijanaca, te da više nismo zarobljenici nego ratni zločinci. To nas naivne malo i ohrabri, jer smo mislili da će nas ipak na sudu suditi, čemu do sada nismo bili navikli. Pored toga suđenje četničkom komitetu nije bilo drastično.

Samo jedan je bio osuđen na smrt i pomilovan, a koliko nam je poznato nekima su bile izrečene minimalne kazne od šest mjeseci zatvora. Dana 13. rujna počelo je suđenje, sada trideset i četvorici hrvatskih generala i visokih časnika Vojske NDH u Beogradu. I to suđenje je bilo javno. Gradska općina stavila je na raspolaganje svoju veliku dvoranu za suđenje hrvatskim časnicima u Beogradu. Dovode nas u maricama. Masa srbijanskog naroda, s obje strane, sve do prvog kata gdje nam sude. Ulaze suci. Na čelu im predsjednik partizanski pukovnik Hrnčević, bivši domobranski sudski časnik. Dodijelili su nam čak i branitelja i sudi se »po zakonu«.

Javni tužitelj je Crnogorac pukovnik Malović. On traži za svakoga od nas, osim apotekarskog pukovnika Pajića, smrtnu kaznu. Nakon pročitane optužnice koju nismo mogli niti shvatiti, niti razumjeti slijedi ispitivanje pojedinaca. Neki od nas su se počeli pozivati na svjedoke, što se nikome nije dopustilo. Samo je sud dovodio nekakve svoje svjedoke, koje nitko od nas nije nikada niti očima vidio. Tako je to išlo punih sedam dana, cijeli tjedan. Još uvijek smo vjerovali da ćemo se ipak moći braniti. Neki se počeše žaliti protiv novinarskih izmišljotina, dočim nas pukovnik Hrnčević uvjerava da ćemo to moći reći kasnije u obrani. Na kraju sedmoga dana svi su rekli svoje. Jedino se pukovnik Miletić drži svoje uloge branitelja i na kraju hoće dokazati kako djela navedena u optužnici uglavnom ne postoje niti u dokazima i da se nama zapravo ne bi smjelo niti suditi, jer da smo vojni zarobljenici. Svi ostali branitelji govore kao i javni tužitelj. Jedan poručnik poče riječima kako ga je sram braniti nas hrvatske ustaše, najzloglasnije koljače. Njega pukovnik Hrnčević ne prekida kao pukovnika Miletića, kojemu je zabranio govoriti.

Nakon te sudske ceremonije pozvaše prvo generala Gustovića. »Osjeća li se krivim?« Odlučnim »Ne!«, odgovori ovaj hrvatski general. »Dobro, sjednite!« Više mu ništa ne dopusti reći general Hrnčević, osim te jedne jedine riječi »Ne«. Osamnaest hrvatskih generala osudiše na smrt, dok je najmanja kazna bila tri godine strogog zatvora. One koje osudiše na smrt odmah povezaše lancima i staviše u smrtne okove smrtne ćelije u Đusinoj ulici. Pri povratku srpska masa u Beogradu nas tuče i pljuje po nama, kao i po svima od rodbine koji su bili došli na suđenje. Sve molbe za pomilovanje su odbijene. Smrtne presude su izvršene 24. rujna. Ostali smo otpremljeni u zatvor Srijemske Mitrovice. Nakon odsluženih godina robovanja ili s pomilovanjima pušteni smo. U zatvoru su umrli general Dolacki i pukovnik Šintić, dok je u zatvoru ubijen pukovnik Čanić. Odmah poslije izlaska iz zatvora umro je general Lukanec. I zemni ostatci pobijenih hrvatskih generala i visokih časnika leže u Beogradu i Srbiji.

Kada će biti vraćeni i dostojno pokopani u svojoj zemlji Hrvatskoj?
Anonimni sudionik događaja

U svrhu ovog događaja služit će se SVETA MISA ZADUŽNICA u Bazilici Srca Isusova, Palmotićeva 31, u Zagrebu , dana 24.09.2017 u 17:00

facebook komentari

Nastavi čitati