Dačić napustio skup Višegradske skupine (V4) u Varšavi jer su optužili Srbiju da je započela sve ratove

9

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je u srijedu da je napustio skup ministara Višegradske skupine (V4) u Varšavi nezadovoljan što povjerenica za vanjsku politiku i sugurnost EU-a Federica Mogherini i domaćini skupa nisu reagirali na izjave ministra vanjskih poslova Kosova Envera Hoxaja da su Srbi krivi za sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije i za genocid.

“Pošto je svima bilo neprijatno, ja sam reagirao veoma oštro i rekao sam mu da zaista ne dopuštam da neki sa Kosova, koji će biti procesuirani pred Specijalnim sudom zbog zločina prema Srbima i zbog trgovine organima, dijele lekcije Srbiji”, objasnio je Dačić razloge zbog kojih je napustio skup u Varšavi.

Dačić je naglasio kako je u Varšavi imao “tešku rasparavu sa Hoxajem” koji je reagirao na njegovu primjedbu da se Kosovo ne može predstavljati kao sve ostale države, prenosi Radio-televizija Srbije.

Naglasivši da Srbija o tome nije nije promjenila stajališta, Dačić je ocijenio kako je kosovski ministar “reagirao nervozno”, vrijeđajući i Srbiju i srpski narod i njega osobno.

“Rekao je da je Srbija kriva za sve, da je izazvala sve ratove, da je napala i Hrvatsku i BiH i Kosovo, da smo krivi za genocid i etničko čišćenje te da će Srbija morati priznati Kosovo, a da ja ne trebam sjediti tu na skupu jer sam bio ‘drugi u Miloševićevom režimu”, rekao je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije naglašava kako je skup napustio jer visoka predstavnica EU Federika Mogerini i domaćin nisu reagirali na Hoxajeve komentare.

“Svima sam zahvalio i rekao: ‘Ako možete bez Srbije, samo radite’ i napustio skup. Ne pada nam na pamet da slušamo takve tirade od predstavnika Prištine”, poručio je Dačić.

On je priče da Kosovo ide u EU ocijenio kao “fatamorganu za prištinsku javnost”, naglasivši da “europski put Srbije nije isti kao i europski put Kosova”.

Po Daćićevoj ocjeni, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je potpisalo Kosovo je “SSP za teritorij, a ne za državu”.

“Taj SSP ne ratificiraju države članice, već samo Europski parlament”, rekao je Dačić, komentirajući svoje sudjelovanje na ministarskom skupu V4 u Varšavi.

Dačić je govoreći na skupu ranije poručio da će Srbija razmisliti o recipročnom uvođenju protumjera ako EU uvede sustav za evidenciju i naplatu ulaska na teritorij zemalja Europske unije, kao jednu od mjera kontrole migrantske krize.

Srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je danas da će Dačić u četvrtak 1. prosinca održati konferenciju za novinare, ali teme o kojima će govoriti nisu navedene.

facebook komentari

 • Mrga

  Lijepa vijest.

 • Agromentum

  ‘Ako možete bez Srbije, samo radite’ Ma kako ne bi moglo!

 • Tyrex Rex

  Turbo kmečanje., sve u 16,

 • Super! Istina boli!☺

 • bakran

  Smrt svima koji govore istinu i vrijeđaju ‘nebeski narod’; tako govori jedna od ‘perjanica’ rigidne četničke platforme. On kaže ministru Kosova ”da se Kosovo ne može predstavljati kao sve ostale države”; a, pazi sad ‘bezobrazluka’, ovaj se usudi odgovorit mu sličnom retorikom. To je kao u onoj, ”sve je počelo kad je on meni uzvratio pljusku”.

  • Sivooki

   Pitaj Vojevodu tko je prvi počeo… Srbija se jadna morala braniti!!!

 • cleuna892

  Naravno da je sve izrečeno istina.
  Ali Dačić je pokazao da Srbija ima ono što Hrvatska nema.
  Političare koji se znaju brinuti za vlastite nacionalne interese.Dačić brani interese Srbije i onda kada je svatko okrivljuje a mi imamo političare koji blate vlastitu državu i onda kada je nitko ne okrivljuje.

 • lopov

  Kd pricamo u Srbiji i Srbima,tad pricamo o duhovima..prvo i prvo Srbi ne postoje vec 700 godina ,za to postoji gro dokaza sto znastvenih sto logicnih..Prvi dokaz je njihov izgled..Ako su oni Slaveni a poznato je da Slaveni imaju vecinom svijetlu put i kosu,npr kao Rusi koji su srbima uzor,kako to da su braca Slaveni onda tamnoputi?Odgovor treba trazit 700 godina unazad i istini da Srbi nestali postepo dolaskom Turaka.Kud su nestali Srbi?Pobijeni i raseljeni ,u Bosnu,ili Vojvodinu,kao rezlutat odmazde Turaka.Turci su s sobom vodili ili jos bolje za Turcima su isli narodi koji su naseljavali podrucja koja su Turci osvajali.. taj narod u svojoj genetici ima afro gene ,to su plemena koja su naseljavala podrucje Turske a zovu se Seldzuci,to su u jednom dijelu potomci danasnjih Srba..jedan dio Srba pripadaju Vlasima , jedan dio su Bugari pokrsteni u srbe,pogotovo u juznom dijelu Srbije,npr Ljubenov je postao Ljubenović..kad u sebi nosis takav genetski buckuris,sta iz toga može se izleci?Ovoj lik ko Dacic i takvih milion istih,genetskom poremecenih likova s ugradenim kodom mrznje prema svim drugim koji nisu kao oni necu kao Srbi jer to je krivi izraz..

 • EMINƎM

  može Hrvatska bez svrbije, al” srbi ne mogu bez Hrvatske