Pratite nas

Nebuloze

Dačić: “Ne mogu nam lekcije dijeliti oni koji ne mogu očuvati ćirilične table”

Objavljeno

na

Srbijanski ministar neuobičajeno oštrim riječima se obratio hrvatskim kolegama iako su izjave Vojslava Šešelja ‘dolile ulje na vatru’ hrvatsko – srbijanskih odnosa

Vlada Srbije je u smislu suosjećanja i ljudskih prava dala jamstva Šešelju. Kada je riječ o politici, Vojislav Šešelj nije nikakav faktor da bi naša vlada morala zauzimati stav o njemu – izjavio je danas na izbornoj skupštini stranke Jedinstvena Srbija u beogradskom “Sava” centru u Beogradu Ivica Dačić, srbijanski ministar vanjskih poslova. 

Pozvao je političare u Hrvatskoj da zajedno sa srpskim dužnosnicima “smiruju tenzije, a ne da ih potiču”.

– Ne mogu nam dijeliti lekcije zemlje koje ne mogu očuvati deset ćiriličnih tabli u Vukovaru – rekao je Dačić ocijenivši kako “u Srbiji nitko ne vjeruje u Šešeljevu politiku” te da je to “politika prošlosti”. Ponovio je stav da je sud u Haagu, politički sud koji treba ukinuti.

Na istom skupu srbijanski premijer Vučić je, u obraćanju pristalicama Jedinstvene Srbije koji su došli na Izbornu skupštinu te stranke, rekao da Srbija hoće u Europsku uniju, ali da tradicionalno ima dobre odnose s Ruskom Federacijom te da zbog krize u Ukrajini, toj zemlji neće uvoditi sankcije.

“Srbiji niko ne naređuje kako će se ponašati. Srbija se ponaša u skladu sa interesima naroda”, podvukao je Vučić i dodao da on samo građanima polaže račune. (direktno.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

VLADIKA GRIGORIJE OTVARA RESTORAN U PROSTORIJAMA SPC U DUBROVNIKU?

Objavljeno

na

Objavio

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, prema pisanju srbijanskog portala Alo, deložirao je u Dubrovniku Vijeće srpske manjine toga grada, što je, kako se navodi, izazvalo gnjev kod oko 3.500 dubrovačkih Srba.

Oni sada navodno peticijom traže od patrijarha Ireneja da ih ukazom makne iz zone nadležnosti.

Grigorije je tvrdio da će proširivati galeriju ikona u prostorima Crkve u Dubrovniku, te je zbog toga naložio SNV-u da napusti ured od pukih 15 kvadrata za koji im je SNV plaćao 2.000 kuna mjesečno najma, piše Krugoval Domovina

Dubrovački Srbi u pismu upućenom patrijarhu Irineju i Sinodi SPC-a smatraju da vladika namjerava crkveni prostor dodatno komercijalizirati otvaranjem restorana, naveli su u javnom pismu ljudi iz dubrovačkog SNV-a.

facebook komentari

Nastavi čitati

Balkan

Srbija podigla spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je raznio skladište oružja u Bjelovaru

Objavljeno

na

Objavio

MO Republike Srbije

Spomenik majoru bivše Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću koji je 1991. dignuo u zrak skladište oružja u Bedeniku kraj Bjelovara, pri čemu je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja, otkriven je danas u Beogradu, prenosi Tanjug.

Spomenik Tepiću otkriven je povodom 26. godišnjice od 29. rujna 1991. kad je dignuo u zrak vojno skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava, a vijence su mu u petak položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđevič, predstavnici srpske vojske i ostali građani, piše Tanjug, prenosi Hina.

Tepić, zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik, planirao je dići u zrak svih četiri skladišta, no u tome su ga spriječila četiri branitelja koji su time spasili Bjelovar i okolicu od opasnosti. U njegovom samoubojičkom potezu poginulo je 11 hrvatskih branitelja.

“Ovaj spomenik kojeg smo danas otkrili danas ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću i njegovoj obitelji, već čitavom srpskom narodu. Zahvaljujući ovom spomeniku Srbija je danas pravednija država, bolja nego što je jučer bila”, poručio je Đorđević prilikom otkrivanja spomenika koji se nalazi na Dedinju.

Predsjedništvo SFRJ je Tepića 1991. odlikovalo ordenom narodnog heroja Jugoslavije “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru”, čime je postao zadnji pojedinac koji je dobio to priznanje.  Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, komentirao je postavljanje spomenika Milanu Tepiću u Beogradu. – Otkrivanje spomenika u Beogradu, u nazočnosti dvojice ministara srbijanske vlade, majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću, koji je prije 26 godina u Bjelovaru uništio vojno skladište i pritom ubio jedanaest hrvatskih branitelja i sebe, nedvosmislena je poruka da se Srbija poistovjećuje s vojnom agresijom na Hrvatsku početkom 1990-ih godina.

Možda će nakon današnjeg neizravnog, ali vrlo simboličkog priznanja agresije Jugoslavenske narodne armije i Srbije na Hrvatsku biti lakše graditi normalne susjedske odnose. Od istine se ne može pobjeći. A istina o agresiji zapisana je i u prijedlogu zakona o hrvatskim braniteljima. Suočavanje s istinom važno je u međudržavnim odnosima – rekao je Miro Kovač.

facebook komentari

Nastavi čitati