Connect with us

Događaji

Dačić u EU Parlamentu:Srbija se promijenila. Danas nije ista kao kad je Šešelj otišao u Haag”

Published

on

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić iskoristio je jutros redovni sastanak svih ministara zemalja zapadnog Balkana sa zastupnicima u Europskom parlamentu kako bi pokušao održati lekciju hrvatskim europarlamentarcima koji su inicirali rezoluciju EP-a o Vojislavu Šešelju, koja je prošli tjedan usvojena u Strasbourgu.

– Ja se slažem s time da Šešeljeva politika treba biti osuđena, ali ne treba biti osuđena Srbija. Jer na izborima u Srbiji pobijedila je drukčija politika. Ispričavam se što sam govorio dulje, ali budući da ste vi o nama govorili dulje, bez našeg prisustva, dozvolite da si i ja uzmem to pravo – rekao je Dačić na kraju 10-minutnog govora, koji je neuobičajen za goste iz trećih zemalja koji su pozvani pred Odbor za vanjsku politiku EP-a.

“Cilj njegova puštanja na slobodu jest izazivanje političkih nemira u Srbiji”

– EP ima pravo diskutirati o čemu hoće, ali on mora poći od činjenice da Srbija nije sudjelovala u puštanju Šešelja, da nas Haaški sud nije ni obavijestio, da mu nije nikakve uvjete postavljao, da proces traje 11 godina… Pa je li to moguće?! Tužiteljstvo se nije žalilo kad je bio u Haagu, a sad se žali kad je u Beogradu. Ja sam izjavljivao da je Šešelj pitanje prošlosti i ne znam odakle komentari da se Vlada Srbije nije o tome izjasnila. S druge strane, trebate biti svjesni da se Šešelj ne može goniti ni za jedno drugo djelo dok se goni u Haagu. Cilj njegova puštanja na slobodu jest izazivanje političkih nemira u Srbiji. Stoga je rezolucija EP-a protumačena u Srbiji na jedan razočaravajući način, kao neshvaćanje situacije. Srbija se promijenila. Danas nije ista kao kad je Šešelj otišao u Haag. Uostalom, ovakav sastanak ne bi bio moguć da nije promijenjena Vlada Srbije 2012. godine. Nema šanse da bi ministar iz Srbije sjedio s kosovskim ministrom. Molim vas da shvatite da mi ovo ne radimo zbog EU, nego zbog Srbije. EU nije cilj, nego put da stvorimo društvo u kojem postoje europske vrijednosti. Svi problemi trebaju biti bilateralno rješavani. Ne vidim razloga da Hrvatska i Srbija o ovome ne razgovaraju bilateralno. I žao mi je što je moj posjet Hrvatskoj, koji je bio zakazan na dan puštanja Šešelja, otkazan. Na vaš zahtjev – rekao je Dačić.Andrej Plenković, HDZ-ov europarlamentarac koji je i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku, odgovorio je Dačiću da Srbija ne može biti vjerodostojna ako ignorira ratnohuškačku retoriku Vojislava Šešelja. – Ministre, rekli ste da je EU vrlo popularna u Srbiji. Nadam se i da su europske vrijednosti popularne u Srbiji. Javna ratnohuškačka retorika Šešelja toliko je neprihvatljiva da traži reakciju vlasti. Ta reakcija nedostaje. Ako želite biti vjerodostojni i ako želite napredovati na europskom putu, ne možete ignorirati tu retoriku. Morate oko toga biti jasni – rekao je Plenković.

“Znamo da je Dačić bio najbliži Šešeljev suradnik”

U raspravi koja je uslijedila javila se Ruža Tomašić. – Podržavam politiku proširenja. Jedino što bih primijetila kod gospodina Dačića jest da mu arogancija u ovom parlamentu ne prolazi. Tako arogantno govoriti da smo mi tražili da se Srbija poistovjeti s onim što Šešelj govori… Mi nismo to tražili. Mi smo jednostavno tražili da se vodstvo Srbije ogradi od Šešelja. Jer znamo što je bilo. Znamo da je Dačić bio najbliži Šešeljev suradnik – rekla je Ruža Tomašić. Čini se da je pomiješala Dačića, koji je bio blizak Slobodanu Miloševiću, s premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je, kao i predsjednik Tomislav Nikolić, bio blizak Šešeljev suradnik u Srpskoj radikalnoj stranci. Na tu izjavu Ruže Tomašić, Dačić je dobacio sa svoga mjesta (ali bez mikrofona): “Mislite li na Vučića ili Dačića?”

Dubravka Šuica (HDZ) rekla je da cilj rezolucije EP-a nije izazivanje nestabilnosti Srbije.

– Željeli bismo da se danas jasno izjasnite oko tog slučaja. Vi samo govorite da je to stvar prošlosti, ali želimo da se jasno, na tragu europskih vrijednosti, izjasnite. Želimo da i vi jednog dana sjedite za ovim stolom, ali posegnuli smo za nečim što nam je na raspolaganju, to je rezolucija EP-a, i ona je polučila uspjeh – rekla je Šuica. Tonino Picula (SDP) također se javio za riječ i odgovorio ministru vanjskih poslova Srbije.

– EP je rezolucijom napravio vaš posao jer je jasno i na vrijeme osudio ono što vi niste, Šešeljev govor mržnje i ratno huškanje. Mir i stabilnost u regiji našli su se pod udarom Šešeljeve retorike i vaše šutnje – rekao je Picula.

Nakon svih europarlamentaraca, Dačić je ponovno imao završnu riječ u kojoj je usporedio Ružu Tomašić sa Šešeljem!

– Ja zaista nisam bio arogantan. Iznio sam naša stajališta u vezi s problemom koji Srbija ima. A to je pravni cirkus oko Vojislava Šešelja koji je Srbiji nametnuo Haaški tribunal. U tome Srbija nije sudjelovala. Naravno, u političkom smislu, Vlada Srbije jasno se izjasnila da takva politika nema šanse dobiti bilo kakvu podršku u Srbiji. Nitko normalan danas u Srbiji ne može podržavati takvu politiku. To smo jasno rekli. Možda je to predstavnicima EU u Beogradu bilo jasnije jer smo s njima razgovarali. Mi oko toga nemamo razloga da se bilo kome pravdamo, naročito na te optužbe koje dolaze od gospođe Tomašić. Ja poštujem svakoga koga je birao hrvatski narod. Ali netko je ovdje u raspravi rekao da svaka zemlja ima svog Šešelja. Ona je izjavila “Hrvatska za Hrvate, oni kojima se ne sviđa, mogu ići”. Pa zar to nije za osudu EP-a? Ne mogu prihvatiti da baš od nje dobivam lekcije o europskoj Srbiji – rekao je Dačić. Na primjedbu Dubravke Šuice, koja ga je kritizirala zbog nedavne izjave o tome da je strateški cilj Srbije izlaz na more, Dačić je odgovorio: – Mi nemamo namjeru izaći na more. Ali vi imate namjeru da Srbi dođu na more!Na kraju je ministar Dačić ponovno zvučao kao da drži lekciju Hrvatskoj:

Hrvatska je sad ušla u EU, vi trebate biti uzor svima po demokratskim vrijednostima. Ne moramo se voljeti, ali moramo gledati dalje. Ili ćemo se i dalje svađati? Uvijek je lakše imati svađu… Bez obzira na to što su se čuli razni tonovi, to je svojstveno za nas na Balkanu, ali, na kraju krajeva, jedni bez drugih ne možemo.

izvor:Večernji list

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Događaji

Predsjednica primila počasni doktorat ruskog sveučilišta

Published

on

By

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas završava službeni posjet Rusiji. U Moskvi je održala predavanje na Ruskom ekonomskom sveučilištu Plehanov, koje joj je uručilo počasni doktorat.

Predsjednica je obišla Sveučilišni muzej i upisala se u Knjigu slavnih gostiju, a također je održala predavanje na temu “Novi trendovi globalnog gospodarstva”.

Izrazila je zadovoljstvo zbog toga što govori o toj temi na jednome, kako je rekla, od najvećih i najprestižnijih sveučilišta u Rusiji, koje se više od 100 godina bavi visokim ekonomskim obrazovanjem.

U njezinu predavanju bilo je riječi o trendovima globalizacije i slobodne trgovine, s jedne, te izolacionizma s druge strane; tradicionalnim i modernim industrijama i u tom kontekstu o mogućnostima jačanja suradnje između Hrvatske i Rusije.

Predsjednica je naglasila da se danas treba više posvetiti stvaranju inovativnih usluga i proizvoda visoke dodane vrijednosti jer samo na taj način može se natjecati za mjesta najrazvijenijih na globalnoj razini.

Prema njezinim riječima, iz tog razloga Hrvatska je zajedno s 11 srednjoeuropskih država članica Europske unije pokrenula Inicijativu triju mora koja je okrenuta boljem povezivanju do sada zanemarivanih veza između tih država.

Inicijativa je otvorena za suradnju svim drugim državama, a velik broj trećih država (poput Kine, drugih članica Eurospke unije ili SAD-a) već je iskazao želju i spremnost za uključenjem projektima. “Zašto među njima ne bi bila i Rusija? I na ovom mjestu bih željela istaknuti kako je ovo Inicijativa ‘za’, za koheziju srednje Europe i Europske unije u cjelini, a ne ‘protiv'”.

Dalje je objasnila da je početna platforma inicijative 150 projekata, vrijednosti veće od 45 milijardi eura u području energetike, prometne infrastrukture i digitalizacije te da u tome leži mogućnost realizacije visoke razine sinergije između Rusije i država inicijative, te Rusije i Hrvatske. “I ovim putem pozivam vas da nam se pridružite u našim projektima kako bi zajedno iskoristili prilike koje su pred nama i zauzeli mjesto najrazvijenijih”, rekla je predsjednica.

Na kraju je poručila studentima da ne posustaju u stalnom obrazovanju jer je ono presudno važno za njihovu budućnost.

Nakon posjeta sveučilištu Plehanov predsjednica putuje u Sankt Peterburg, što je posljednja postaja njezina trodnevnog službenog posjeta Rusiji tijekom kojeg je uz Moskvu posjetila i Soči.

facebook komentari

Continue Reading

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom

Published

on

By

Na početku drugog dana posjeta Rusiji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Nakon što se jučer sastala s kolegom Vladimirom Putinom, koji je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku, danas je očekuje i niz drugih susreta. Tako će se sastati s predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i poglavarom Ruske Pravoslavne Crkve Kirilom.

“Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužnost zaštite kršćana u svijetu. U vjerskim zajednicama vidim partnere u jačanju pozitivnih društvenih vrijednosti u današnjem svijetu, izloženom posljedicama ratnih razaranja i migracija, ali i s krizama koje proizlaze iz gubitka univerzalnih duhovnih vrijednosti”, rekla je predsjednica uoči susreta s Kirilom.

Na forumu u Moskvi 90 hrvatskih i 245 ruskih tvrtki

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović predvodi delegaciju od 90-ak hrvatskih tvrtki koje će sudjelovati na rusko-hrvatskom gospodarskom forumu u četvrtak poslijepodne u Moskvi u sklopu službenog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji.

Burilović je izjavio uoči puta u Moskvu da je rusko tržište od oko 140 milijuna stanovnika iznimno važno za hrvatske tvrtke te da je dobar pokazatelj za to rast izvoza u prvih sedam mjeseci od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2016.

Prema njegovim riječima, najveći dio tog izvoza odnosio se na lijekove, kozmetiku, strojeve i opremu, električne transformatore i neke vrste brodova. Međutim, upozorio je da unatoč rastu izvoza hrvatsko gospodarstvo još ne ostvaruje potencijale na ruskom tržištu te da sankcije EU Rusiji donose poteškoće u poslovanju, posebice za prehrambene i poljoprivredne proizvode.

Velik dio razgovora hrvatske predsjednice i ruskog čelnika Vladimira Putina u srijedu u Sočiju bio je posvećen upravo unapređenju gospodarskih odnosa. Putin je izvijestio da su na sastanku razmatrali konkretne mjere za unapređenje suradnje, posebice na području gospodarstva.

Prošle godine je robna razmjena iznosila 807 milijuna dolara, a u prvoj polovici ove godine porasla je za 64 posto, rekao je Putin. “Smatramo da ove godine imamo priliku vratiti robnu razmjenu na razinu kakva je bila prije krize”, kazao je ruski predsjednik.

Predsjednica je istaknula nakon sastanka s Putinom da je Rusija Hrvatskoj važan gospodarski partner te svakako želi nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju. S obzirom na to da Rusija pokazuje velik interes za ulaganja u području energetike, upoznala je Putina s nizom zakonodavnih promjena u Hrvatskoj koji je omogućio lakše i sigurnije investiranje liberalizacijom tržišta električne energije, nafte i plina.

Jučer potpisani Nacrt memoranduma o razumijevanju u području gospodarske suradnje na tržištima trećih država također će pridonijeti unapređenju suradnje, izjavio je Putin i dodao da su velika očekivanja i od gospodarskog foruma u Moskvi, za koji vlada velik interes s obje strane i očekuju se konkretni rezultati.

Riječ je o najjačem gospodarskom izaslanstvu koje je dosad pratilo predsjednicu. Uz predstavnike 90-ak hrvatskih tvrtki s ruske strane potvrđeno je sudjelovanje njih 245.

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

facebook komentari

Continue Reading