Damir Krstičević: Hrvatska vojska nije ista sa i bez zrakoplovstva

1
Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar obrane Damir Krstičević u Dnevnik Nove TV komentirao je današnju proslavu Dana oružanih snaga na Jarunu.

Reporterka Nove TV s ministrom je razgovarala i o kupnji borbenih aviona kao i uvođenju obveznog vojnog roka.

U kakvom je stanju Hrvatska vojska?

U odličnom stanju, uvijek je spremna izvršiti sve zadaće, hrvatski narod može biti siguran.

Među prioritetima je nabavka novih aviona. Rekli ste da vam za to treba politički konsenzus. Kako ćete ga postići i otkud novac?

Sustavno radimo na istraživanju svih mogućih opcija. Mislim da Hrvatska treba imati borbeno zrakoplovstvo. Mislim da vojska nije ista sa i bez zrakoplovstva. Vjerujem da ćemo kroz istraživanje naći najbolji i racionalni model. Uvijek se moramo sjetiti 90-ih kad je naša vojska bila razoružana. To je naš odnos prema budućim generacijama.

Otkud novac?

Istražujemo sve opcije, osim ulaganja to treba biti povezano s gospodarstvom. Vjerujem da možemo naći dobar model, želimo to rješavati međudržavno. Želim istražiti povoljno cijenu i paket gospodarskih aktivnosti koji je potreban Hrvatskoj.

Inzistirate li i dalje na uvođenju vojnog roka?

Radimo na Strategiji nacionalne sigurnosti. Kad smo gledali analizu svih ugroza i rizika s kojima je Hrvatska suočena, vidimo da nam treba novih sposobnosti i sada radimo na njihovom razvoju. Treba proširiti i bazu postojećih sposobnosti. U tom dijelu, osim dragovoljnog vojnog osposobljavanja, razmišljamo i dalje o temeljnom vojnom osposobljavanju. Glavni stožer provodi analizu. Na državi i društvu je odluka.

Kada će biti gotove analize?

Sve ono što se sustavno radi traje dugo, vjerujem da će analize biti gotove do kraja godine.

Strategija je u završnici. Ne budete li imali većinu u parlamentu, upitno je njezino donošenje.

Odgovorno je da mi sada završimo strategiju. Ona i Zakon o sustavu domovinskoj sigurnosti sada su nam potrebni da bismo redefinirali naš sustav sigurnosti i da bismo se još bolje mogli nositi sa svim rizicima i ugrozama s kojima je Hrvatska suočena. Vjerujem da ćemo imati većinu i da ćemo donijeti te strateške dokumente i to konsenzusom svih političkih stranaka.

Tko prijeti Hrvatskoj?

Na nama je da budemo spremni. Vidite da se Hrvatska vojska razvija u kontinuitetu, razvijamo nove sposobnosti, mi smo tu da izvršimo sve zadaće. HV je danas jamac sigurnosti, stabilnosti i slobode hrvatskog naroda.

Što očekujete od današnje proslave?

Očekujemo dolazak svih ljudi u Hrvatskoj. Vidimo zajedništvo, jedinstvo i povezanost hrvatskog naroda s našom vojskom i na to smo ponosni. Vjerujemo da će to tako uvijek ostati.

Švedska nudi Hrvatskoj borbene zrakoplove Gripen

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    Damire Krstičeviću,nemoj govoriti: “Mislim da bi trebali…ovo ili ono”….reci hrabro,muški i domoljubno da MORAMO imati sve neophodno da hrvatskom narodu osiguramo obstojnost i sigurnost,jer na ovakav način nadvladati će te antihrvatske antife,udbokomunjare i velikosrbi !! Jeli netko postavljao pitanje o neophodnosti troškova za oružje u vrijeme tita i juge,kada nije bilo ni benzina,deterdženata,kave….??? Šutili su k’o miševi i još klicali zločincu,koji se je zajebavao po cijelom svijetu i troškario u rangu jednog Reze Pahlavija ili “cara” Haile Selasija !!!