Damir Krstičević: Moramo biti svjesni novih sigurnosnih ugroza, prijetnji i rizika koji su kompleksniji nego prije

0

Premijer Andrej Plenković u pratnji ministra financija Zdravka Marića i drugih suradnika posjetio je Ministarstvo obrane.

Ministar obrane Damir Krstičević premijera Plenkovića upoznao je o inicijativi uvođenja temeljnog vojnog osposobljavanja te “povratku postrojbi Oružanih snaga RH u neke sredine u kojima je vojska tradicionalno bila prisutna”.

Krstičević je istaknuo kako “moramo biti svjesni novih sigurnosnih ugroza, prijetnji i rizika koji su kompleksniji nego prije, te je upravo zbog toga važna politička, stručna, ali i javna rasprava o donošenju strateških dokumenata i odluka koje se tiču svih građana”.

Izvijestio ga je i o dosadašnjim aktivnostima na području donošenja novih strateških dokumenata, Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

„Sustavnim radom, korak po korak, radionicu po radionicu, uvjeren sam da ćemo uskoro imati Nacrte prijedloga ovih dokumenata“ rekao je ministar.

Podsjetio je kako nas ove godine čeka važna odluka o budućnosti borbenog zrakoplovstva koja zahtijeva najširi društveni konsenzus, a koja podrazumijeva odgovornost i za buduće generacije.

„Podizanje izdvajanja za obranu, jačanje sposobnosti sastavnica sigurnosnog sustava, mora biti u potpori i civilnoj zajednici jer sve je to jamac uspješnog gospodarstva kao osnovnog temelja razvoja“ zaključio je ministar, prenosi dnevnik.hr

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov upoznao je premijera sa stanjem i planiranim aktivnostima u Oružanim snagama RH.

Ukratko je predstavio strukturu i razmještaj postrojbi te izvijestio o aktualnim zadaćama, od sudjelovanja u mirovnim misijama i operacijama, planiranim vojnim vježbama i obuci te pomoći koju pripadnici Oružanih snaga RH pružaju civilnim institucijama i lokalnoj zajednici kroz hitni medicinski helikopterski prijevoz, akcije traganja i spašavanja i protupožarnu zaštitu.

>>>Damir Krstičević potpisao ugovore s 34 domaće firme o nabavi oružja i opreme<<<

facebook komentari