Pratite nas

Pregled

Damir Krstičević: Odnos s predsjednicom je odličan i takav će sigurno biti i ubuduće

Objavljeno

na

Tijekom iduće ili 2019. pripadnici Hrvatske vojske trebali bi se vratiti u vojarnu u Varaždinu i priprema njihova dolaska bila je tema današnjeg sastanka predstavnika Ministarstva obrane i Glavnog stožera na čelu s ministrom Damirom Krstičevićem i čelnika Varaždinske županije i grada Varaždina.

“Mislim da su Pume zaslužile da se vrate kući i ja im obećajem da će ova Vlada sa Županijom i Gradom realizirati ovaj projekt i da će Pume biti kod kuće 2018. ili 2019. godine,” rekao je ministar Krstičević nakon sastanka, koji je po njegovoj ocjeni bio “odličan”.

“U Varaždin sam danas došao i s ciljem pokloniti se 7. gardijskoj brigadi. To su dečki koji su bili zajedno s 4. gardijskom brigadom i jedni smo od drugih jako puno naučili,” rekao je Krstičević dodavši da operacija Oluja ne bi bila tako uspješna bez sinergije tih dviju brigada.

“U ovom tjednu slavimo Oluju, slavimo pobjedu, mir, slobodu, europsku perspektivu Hrvatske, a toga ne bi bilo bez hrvatskih branitelja, ogromne žrtve branitelja za današnji mir i slobodu,” istaknuo je.

Župan Radimir Čačić je rekao kako je poznata činjenica da je ta regija dala veliki doprinos u Domovinskom ratu i na tragu toga, dodao je, profesionalna bojna Puma iz Našica dolazi u Varaždin.

Uskoro neće biti potrebe da dvjestotinjak ljudi putuje svakodnevno prema Našicama i Petrinji, rekao je te naglasio da su pozitivni aspekti, kad je riječ o povratku Puma u vojarnu u Varaždinu, sigurnosni, gospodarski i socijalni.

Bivši vojni objekti odavno su trebali biti predani na upravljanje lokalnoj i regionalnoj samoupravi, dodao je i zahvalio Ministarstvu obrane je zahvahlio na pozitivnom odnosu i razumijevanju.

Gradonačelnik Zlatan Avar jerekao kako su s ministrom razgovarali i o ostaloj imovini koju Ministarstvo obrane ima u Varaždinu. “Zamolili smo ministra da nam pomogne, u suradnji s Ministarstvom državne imovine, da određene objekte i zemljišta stavi na raspolaganje Gradu, kako bi mi mogli dalje razvijati planirane projekte,” rekao je Avar.

Damir Krstičević: Odnos s predsjednicom je odličan

Ministar Krstičević je na pitanja novinara je li “izgladio sukob s predsjednicom” i je li nabavka novih borbenih aviona izvor sukoba, ponovio da je on ministar i vojnik koji izvršava svoje zadaće. Odnos s predsjednicom je odličan i takav će sigurno biti i ubuduće, naglasio je.

Odluku o tome za koje će se borbene avione Hrvatska odlučiti tek treba donijeti, kazao je. “Ne želimo da to bude samo trošak, već ulaganje u hrvatsko gospodarstvo – direktno ili indirektno u hrvatsku vojnu industriju, da je to u funkciji otvaranja novih radnih mjesta, a nakon svih ponuda i razmatranja želimo odabrati ono što će biti najbolje za našu Hrvatsku,” kazao je Krstičević.

Novinare je zanimalo i je li točno da je on potencijalni kandidat HDZ-a na predsjedničkim izborima, na što je odgovorio da je on vojnik, ministar obrane, fokusiran na zadaće koje sad radim, a da ostale ambicije nema.

Sastanku u Varaždinu nazočili su i saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić, zamjenik župana Tomislav Paljak i posebna savjetnica župana, Natalija Martinčević. Nakon sastanka, delegacije je obišla vojarnu „Ivan V. Drašković“ u Optujskoj ulici u Varaždinu.

Hrvatska predsjednica, ministri, generali, branitelji Domovinskog rata i ostali ponosno pjevaju Lijepa li si

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Očekujem temeljito izvješće SOA-e o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković je za središnji Dnevnik HRT-a kazao nakon svoga prvog govora u UN-u da su ondje poslane vrijednosne poruke kako Hrvatska gleda na ulogu UN-a te da RH podržava napore novog glavnog tajnika.

Želimo da UN bude učinkovitiji kako u pogledu borbe protiv terorizma, zaštite ljudskih prava. Mislim da su ove poruke dobro primljene, rekao je za HRT.

Govoreći o predstojećem susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom kazao je da on i njegov slovenski kolega razvijaju jedan dobar odnos poštovanja i povjerenja.

Mi želimo riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru. Slovenija ima svoju poziciju u okviru koje želi da se radije provede arbitražna presuda. Mi s njom imamo problem zbog toga što je sama u procesu koji je postao kontaminiran, postala neprihvatljiva za Hrvatsku.

No to ne znači da nema manevra i da nema načina kako da dvije zrele susjedne zemlje, dvije članice EU-a, saveznice u NATO-u ne nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni, da ćemo pogledati što je to što nas trenutno spaja, a što su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom, rekao je Plenković.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani hrvatski premijer je kazao da očekuje jedno ‘temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu’.

Čuo sam se s ravnateljem i kada se vratim to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti temeljite informacije, rekao je Plenković. I dalje ponavljam, BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ćemo s tim intenzitetom, dodao je.

Ako nešto treba dodatno pojasniti oko Pelješkog mosta, ponavljam, on se gradi na hrvatskom teritoriju. Razgovori sa stručnim službama su trajali godinama. Ova tema je dotaknuta i u vrijeme kada smo imali zajedničke sjednice Vlade u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a nešto manje institucija Bosne i Hercegovine. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s Pelješkim mostom, s ostatkom zemlje, strateško pitanje i to posebno u kontekstu “schengena” i jednog intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku, kazao je premijer RH.

Sjedinjene Američke Države i dalje su svjetska sila i glavni globalni akter. Oni su naš glavni partner i saveznici u okviru NATO-a. Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, nakon govora predsjednika Donalda Trumpa kada je rekao “najprije Amerika”, treba reći i da je kazao “DA” i za multilateralnu suradnju, izjavio je Plenković.

Što se tiče Sjeverne Koreje ja sam danas razgovarao s japanskim premijerom Abeom. Da čujete njihov stupanj zabrinutosti što se zbiva u Sjevernoj Koreji, onda vidite da one zemlje koje jesu blizu korejskog poluotoka puno ozbiljnije doživljavaju ove nuklearne testove. Naravno da postoje razlike u narativu i u snazi poruke koju ovako izravno šalje američki predsjednik. To je možda jedna novina. Malo tko je od njegovih prethodnika na ovaj način tako radio, ali čini mi se da oko drugih pitanja postoje veliki prostori za suradnju, izjavio je između ostalog.

Izetbegovićev specijalni rat protiv Hrvatske

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati