Damir Krstičević: Što se tiče MiG-ova stanje je zabrinjavajuće

11

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je u četvrtak da je stanje s MiG-ovima zabrinjavajuće ali nacionalna sigurnost nije ugrožena, te da je “prizemljeno ono što je neispravno” jer je sigurnost pilota na prvom mjestu.

“Što se tiče MiG-ova, stanje je zabrinjavajuće. Znate da imamo hrvatske pilote i i da su oni sjajni ljudi, odlično rade svoj posao. Možete samo zamisliti kako je tim ljudima svaki dan kada trebaju ući u MiG i izvršiti svoje zadaće, a ne znaju hoće li sletjeti.

Treba li nam još jedan slučaj kojeg smo imali, da nam avion padne, pilot pogine ili da, s druge strane, taj MiG padne na neko naseljeno mjesto”, izjavio je Krstičević novinarima prije Vladine sjednice.
Istaknuo je da nacionalna sigurnost nije ugrožena i da je Hrvatska vojska spremna izvršiti sve zadaće koji se postavljaju pred nju.

“Mislim da svi skupa imamo odgovornost, ja kao ministar, svi, riješiti tu situaciju. Već sam dao zahtjev Vladi, kao i struka, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, da nam treba ta sposobnopst air-policinga – jedna eksadrila, deset jednosjeda, dva dvosjeda. Sada je na Vladi da nađemo način da otvorimo proces i konačno ne odgađamo tu odluku”, poručio je.

Već odavno prošao rok za kupnju novih aviona

Na upit o rokovima za kupnju novih aviona, Krstičević je ustvrdio kako je već davno prošao rok za to “ako želimo biti država i da nas drugi smatraju državom”.

“To su riješile sve europske države – Češka, Mađarska, Rumunjska, a ove godine rješavaju Slovačka i Bugarska. Mislim da je vrijeme i da naša Hrvatska u korist budućnosti i odgovornosti prema budućnosti to riješi. Novci su uvijek problem, ali ne trebamo to gledati samo kao trošak, već i kao investiciju”, dodao je.

Kao jedno od rješenja za kupovinu novih aviona u obzir dolazi i prodaja državne vojne imovine. “Ispitat ćemo sve i to je jedno od rješenja. Na prvom mjestu mora biti sigurnost ljudi”, poručio je.

Na pitanje koliko točno MiG-ova leti ponovio je kako je stanje je zabrinjavajuće, a ostalo je klasificirani podatak. “Posljednjih dana može se vidjeti da je ta brojka vrlo promjenjiva. Ima se problema, puno neispravnosti i vidimo da to ne funkcionira”, kazao je.

Naglasio je kako je “sve što je neispravno – prizemljeno”. “Načelnk Glavnog stožera i svi imaju odgovornost i sigurnost pilota je na prvom mjestu.

Ono što je neispravno ne smije biti u zraku. Sigurnost hrvatskog čovjeka i pilota je na prvom mjestu”, poručio je ministar obrane.

facebook komentari

 • Sivooki

  Krstičeviću, štitiš li ti koga…? Što je s Kotromilanovićem????

  • Maks

   To sve stiti most, nema revansizma, koalicijski dogovor! Ovo je koalicija sto ide ide i dokle ide. Polako raste pritisak za promjene u pravosudju, DORHU i MUP – to cuprija nece podnijeti i slomit ce joj vrat.

   • srka

    Samo pametno i bez oruzanih sukoba!
    Velika je nesreća je i jedna jedina zrtva, bez obzira iz kog tora dolazila.
    by Srka®

    • Maks

     Koliko vidim to dolazi samo po sebi prirodnim zakonom – Most je usporio ali ne moze zaustaviti. Sigurno bez pucnjave.:-)

   • Sivooki

    Izgleda da su pritegli Most na kratku lajnicu…

    • Maks

     Ha ha, volio bi znati sto govore na tajnim sjednicama , sad jos vise zataskavaju pred izbore

     • Sivooki

      Onaj Relković ih savjetuje… neka mu/nam Bog pomogne…

     • Maks

      Relkovic je s njima od samog pocetka , prolupao!

 • srka

  Modernizirana i jaka HV unutar NATO-a, sa najmodernijim ratnim zrakoplovima garant su ravnoteze i mira na tom djeliću Europe.
  Kome to nije jasno…u zabludi je!
  by Srka®

 • Vjetruša Kliktavka

  “Kako avion leti a ne maše krilima?! KAKO?!!!” 🙂

  • Tyrex Rex

   On tako brzo maše krilima da mi to uopće ne vidimo.