Pratite nas

Događaji

Damir Krstičević : Vraćamo postrojbe HV u Vukovar i u Sinj!

Objavljeno

na

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je u petak Gardijsku mehaniziranu brigadu u Vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji i tom prigodom najavio vraćanje postrojba Hrvatske vojske u herojski Vukovar i u Sinj.

“Poslije godina devastacije obrambenog proračuna, ova Vlada je zaustavila njegov daljnji pad. Vrijeme je da našem vojniku, dočasniku i časniku vratimo dostojanstvo.

Naš je cilj raditi na poboljšanju života i rada naših pripadnika”, rekao je ministar Krstičević te najavio vraćanje postrojba Hrvatske vojske u herojski Vukovar i u Sinj.

U vojarni koja nosi ime junaka Domovinskog rata, pukovnika Predraga Matanovića ministar Krstičević pobliže se upoznao sa životom i radom hrvatskog vojnika.

Tom je prigodom istaknuo vrijednost spoja iskustva i mladosti te važnost čuvanja sjećanja na Domovinski rat, koji je temelj suvremene hrvatske države, dodajući kako su ljudi naša najveća vrijednost, oni koji stvaraju prevagu.

Ministra obrane i izaslanstvo u kojem su bili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov te zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mate Ostović sa suradnicima dočekali su načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade brigadir Željko Nakić, zapovjednik 1. motorizirane bojne Tigrova bojnik Mario Mlinarić, zapovjednik 2. motorizirane bojne Gromova bojnik Roman Kelnerić i drugi.

Izaslanstvo s ministrom Krstičevićem na čelu položilo je cvijeće i zapalilo svijeće kod kapelice sv. Ilije Proroka u spomen na poginule pripadnike Gardijske mehanizirane brigade. Održana je prezentacija o kompleksu Vojarne “Pukovnik Predrag Matanović”, postrojbama koje su u njoj smještene te mogućnostima koje pružaju strelište, vježbalište i vojno-skladišni kompleks “Brdo”, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov pohvalio je obje bojne – Tigrove i Gromove za uspješno i dosljedno provođenje obuke i vježbe te je istaknuo važnost podizanja standarda u održavanju tehnike.

“Moramo podizati standarde u svim područjima, od infrastrukture i opremanja do personalnog dijela, a financijska sredstva koja su nam dodijeljena moraju se koristiti na najbolji mogući način”, rekao je Šundov, ističući važnost prepoznavanja i određivanja prioriteta u djelovanju Oružanih snaga.
Izaslanstvo MORH-a i Oružanih snaga tijekom boravka u petrinjskoj vojarni obišlo je objekte za nastavu i obuku (simulator za obuku pješačkim naoružanjem – SATTS, simulator za vozače BOV “Patria”, tehničke radionice i prališta za BOV “Patria” te hangare za njihov smještaj) te stare, privremene i nove objekte za smještaj pripadnika Tigrova i Gromova i vojno-skladišni kompleks “Brdo”.
Vojarna “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji prostire se na 320 hektara i vojna je nekretnina od strateškog značenja za Oružane snage RH. Sastoji se od vježbališnog kompleksa, skladišta, poligona, vojarne i skladišta UbS-a, a u njoj su smješteni pripadnici Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, 1. i 2. motorizirana bojna Tigrovi i Gromovi, 1. bojna logističke pukovnije, opslužništvo vojarne i drugi.

Radovi u sklopu investicijskog projekta modernizacije objekta u toj vojarni izvode se radi kontinuiranog podizanja standarda rada, smještaja i obuke pripadnika Oružanih snaga RH i obuhvaćaju, među ostalim, izgradnju objekata za smještaj, nastavu i obuku te izgradnju i rekonstrukciju prometne i komunalne infrastrukture i modernizaciju objekata, izvijestio je MORH.

> Damir Krstičević: Oružane snage trebaju čuvati uspomenu na Domovinski rat

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati