Damir Pešorda: Životinje iz podruma

2

Tranzicijska Hrvatska odavno je izišla iz doba nevinosti. Mnoge su iluzije razobličene, iz ormara ispadaju kosturi, a iz podruma izlaze neobične životinje. Evo, neki dan u tajnom podrumskom skloništu Nadana Vidoševića otkriše sjevernog medvjeda, vukove, divokoze, jelene, muflone …Preparirane, naravno, kao što je i naša medijima posredovana stvarnost dugo već preparirana.

No, koliko god Vidoševićev bestijarij bio bizaran, on svjedoči tek o sakupljačkom refleksu dezideologiziranog komunističkog aparatčika, tzv. tehnomenadžera, čija se pohlepa razmahala do neslućenih razmjera u basnovitom okružju hrvatske tranzicije. Jer ne treba zaboraviti da Vidošević jest bio socijalistički direktorčić koji je s faksa odmah išao na posao, a nakon pripravničkog staža odmah se zadirektorčio. Oni koji se sjećaju tih vremena, znaju da to nije išlo bez tzv. moralno-političke podobnosti.

 

Moralno-politički podoban Nadan je nastavio biti i u samostalnoj Hrvatskoj bez obzira na promjene vlasti. Zašto mu je istekao rok trajanja, vjerojatno nikada pouzdano nećemo saznati. Za narod je ionako predstava, a ne istina. Ipak, Vidoševićev je bestijarij relativno benigna pojava prema jednom drugom bestijariju koji mili, gmiže, sikće i nadire iz podruma i podzemlja. Hoću reći, preparirane životinje barem po život nisu opasne, dok se onih koje nadiru iz podsvijesti totalitarnog uma i te kako treba bojati. Jer ubijaju sjekirom, nožem, pendrekom i izvrtanjem zakonskih paragrafa.

 

Nakon godina pritajenosti ponovo se otkriva pravo lice društva u kojemu pomirba definitivno nije uspjela. S koliko se samo strasti i zlobe juriša na katolički aktivizam udruge U ime obitelji i na domoljubni vapaj prevarenog Vukovara! Koliko se samo manipulira, laže, izmišlja! Kao da se želi pošto-poto isprovocirati radikalna reakcija. I s vremenom na tu provokaciju uistinu dolaze budalaste reakcije, u kojima ogorčenje redovito pobjeđuje pamet. Pa je tako jedna nesretna žena iz Bjelovara, čini mi se, završila na cjelodnevnom policijskom tretmanu zbog gluposti napisane na Facebooku, a Marka Feanciškovića još uvijek ”liječe” iako su ga zdrava priveli! Vukovarski branitelj leži u bolnici razbijene lubanje, dvojica  mladića iz Vojnića leže na groblju, Bujanec u pritvoru, a Željka Markić pribijena je na medijski improvizirani stup srama. Cinkeri krstare virtualnim i stvarnim prostorom u potrazi za nepoćudnim pozdravima, a državni vrh nikako da smogne državničke mudrosti, spusti loptu na zemlju i ponudi nekakvu suvislu viziju budućnosti.

 

Razuman političar, čak i ako je u njegovu sustavu vrijednosti domoljublje zadnja rupa na političkoj svirali, svejedno neće provocirati vlastiti narod, pustit će ga da se raduje nogometnim pobjedama svoje reprezentacije i da se u svojoj zemlji osjeća kao svoj na svome. Razuman političar poštovat će većinsko mišljenje i, ako misli da ga treba mijenjati, činit će to postupno, mudro i tolerantno. Razuman političar, na koncu, neće podjarivati podjele u društvu, nego će ih pomirivati u ime boljeg sutra svih članova društva.

 

Eh, ali gdje danas u Hrvatskoj naći razumna političara!? Ponekad pomislim da bismo bolje prošli da smo posljednjih trinaest godina Sabor punili po lotto principu. Manje bi životinja izlazilo iz podruma, i onih prepariranih i onih uistinu opasnih.

 

 

 

 

Damir Pešorda

facebook komentari

  • peppermintt

    “Razuman političar, na koncu, neće podjarivati podjele u društvu, nego će ih pomirivati u ime boljeg sutra svih članova društva.”

    dodala bi, nedostaje nam onih istinskih državnika, koji će gledati i graditi budućnost, jer ovi sad političari fokus stavljau jedino na sljedeće izbore

  • peppermintt

    “Razuman političar, na koncu, neće podjarivati podjele u društvu, nego će ih pomirivati u ime boljeg sutra svih članova društva.”

    dodala bi, nedostaje nam onih istinskih državnika, koji će gledati i graditi budućnost, jer ovi sad političari fokus stavljau jedino na sljedeće izbore