“Dan djece s ulice”: 100 milijuna djece na ulicama

0

100 milijuna djece diljem svijeta živi na ulici. Na njihovu tešku sudbinu u povodu “Dana djece s ulice”, koji se obilježava 31. siječnja, na isti dan kada se slavi blagdan “sveca mladih” don Ivana Bosca, upozorava katolička dobrotvorna organizacija “Mladi jedan svijet”. “Oni prodaju novine, cigarete, cvijeće, bombone. Neki nude drogu ili svoje tijelo”, izvješćuje organizacija na svojim internetskim stranicama.

U sklopu svoje dobrotvorne akcije udruga “Mladi jedan svijet” nastoji među školarcima i adolescentima diljem Austrije prikupiti donacije za više od 70 nevladinih projekata za djecu i mlade u potrebi. U središtu pozornosti 2015. godine su Filipini.
siromah
Samo u toj otočnoj državi na zapadnom Pacifiku više od 250.000 djece provedu većinu svog života na ulici. Mnogi rade za dopunu obiteljskih prihoda i redovito se vraćaju kući. Oko 25 do 30 posto ih ima kontakt sa svojim obiteljima, ali ograničen ili u potpunosti prekinut nakon što su u njima često godinama morali trpjeti nasilje i zlostavljanje. Kao “surogat obitelji” često im služe dječje bande. Sedmero od desetero filipinske djece s ulice su dječaci, ali sve više na ulici završavaju i djevojčice.

“Mladi jedan svijet” akcijom podupiru i Centar za zaštitu djece u Manili, koji vodi salezijanska redovnica Maria Victoria Santa Ana. Planiraju prikupiti donacije kojima bi proširili centar tako da se u njemu može smjestiti stotinjak djevojaka.

facebook komentari