Dan državnosti države koje nema: Je li temelj BiH 2. Svjetski rat ili Domovinski rat?

7

Je li temelj BiH 2. Svjetski rat ili Domovinski rat? Kad su Bošnjaci u pitanju, dvojbe nema. Kad su Hrvati u pitanju dvojbe ne bi trebalo biti, pitaju se u priopćenju za javnost u Hrvatskoj Republikanskoj Stranci.

-Romantičarska teorija kako su u Mrkonjić gradu udareni temelji državotvornosti BiH koja bi bila „i srpska, i hrvatska i bošnjačka“ nema smisla. Slušajući govore političara iz BiH, ispade da mi u BiH poput Amerikanaca koji slave svoje „očeve domovine“ koji su potpisali Deklaraciju neovisnosti i američki Ustav, moramo Avdu Humu, Đuru Pucara i ostalu ekipu iz ZAVNOBiH-a slaviti kao očeve BiH domovine. Prije nego nam se proda amerikanizirana verzija povijesti BiH i prije nego hrvatski politički dužnosnici padnu u tu propagandnu zamku mora se prvo znati par činjenica, ističe Hrvatska republikanska stranka.

Narodni_heroj_Rada_Vranjesevic_govori_na_prvom_zasjedanju_ZAVNOBIH-aZasjedanje u Mrkonjić gradu je, pojašnjavaju, učinjeno u okolnostima i vremenu koje je za cilj imalo kreirati zajednicu naroda i narodnosti Jugoslavije i imalo je Jugoslaviju kao primarni cilj i naglasak, nikako BiH koja je spominjana isključivo u kontekstu lokacije zasjedanja. Dovoljno je pročitati zapisnik sa zasjedanja. Cilj ljudi okupljenih oko ZAVNOBiH-a je bio kreirati komunističku partiju i uređenje države po uzoru na Sovjetski savez, po Staljinovom modelu, glorificirajući uspjehe Crvene armije. Kakve je posljedice ZAVNOBiH imao za Hrvate?, pitaju se u HRS-u i odgovaraju:

-Prva posljedica ZAVNOBiH-a je stigmatiziranje Hrvata zapadne Hercegovine. U tekstu deklaracije izričito, odjeljak 2. stranica 43. Zapisnika stoji da se mora „dotući ustaštvo koje ima korijena među Hrvatima Zapadne Hercegovine…i to nemilosrdno istrebljujući ustaške zlikovce, treba strpljivo razbijati zablude kod zavedenih masa, ukazujući da je narodno-oslobodilački pokret u Bosni i Hercegovini isto onoliko hrvatski, koliko srpski i muslimanski“. Ovaj pasus je bio opravdanje masovnih ubojstava civila, među kojima i 66 hercegovačkih franjevaca, kao i odvođenje žena i djece iz zapadne Hercegovine na Križni put, o čemu postoje i pisani zapisi povjesničara ne samo s ovih prostora nego i šire, poput Johna Corsellisa, Riesmana, Abbota i drugih.

Druga posljedica je bila stigmatiziranje tzv. umjerene hrvatske struje koja je odbila suradnju s fašistima i to u krvi platila, ali nije htjela pristati ni na uvjete komunističke partije. Na čelu te umjerene struje bio je Vladko Maček, koji je pretrpio mučenje u Jasenovcu radi odbijanja suradnje sa okupatorom. Baš njega se na ZAVNOBiH-u osudilo kako svojom „politikom čekanja“ obmanjuje Hrvate Bosne i na taj način pomaže okupatoru, optužujući ga za suradnju s četnicima. Rezultat toga je bio progon Mačeka u Ameriku, izgon i ubojstva njegovih istomišljenika iz Bosne, kao i prisilno oduzimanje imovine tadašnje HPSS-a.

Kao nit vodilja kroz cijelu deklaraciju ZAVNOBiH-a i diskusije koje su se vodile je, ističe HRS, bio strah od okupatora i izdajnika vođenih politikom Beograda i Zagreba.

-Svaka sličnost s današnjom retorikom bošnjačkih političara sigurno nije slučajna. Dovoljno je vidjeti dio govora Bakira Izetbegovića prigodom ovogodišnjeg obilježavanja „Dana državnosti“ gdje spominje kako „ekstremistički nagoni postoje ne samo oko nas, nego i među nama“, stoji u priopćenju HRS-a.

ZAVNOBiH i poruke sa istoga ostavljaju previše sumnji i zagonetki koje isključivo objektivni povjesničari moraju riješiti. Imajući u vidu činjenicu da BiH kao država postoji samo na papiru, dok u stvarnosti ne postoji osnovni temelj državnosti, a to je suverenitet, proslava tzv. Dana državnosti nije ništa drugo nego predstava u kojoj sami uvjeravamo da je BiH država po mjeri naroda koji u njoj žive, što nije istina. Hrvati koji se nalaze u ustavnopravnoj neravnopravnosti u BiH to ponajbolje mogu posvjedočiti. Uz ovo, imajući u vidu stigmu i žrtvu koju je hrvatski narod podnio za vrijeme Jugoslavije i slijedom dokumenata poput ovoga iz Mrkonjić grada, hrvatski politički predstavnici bi morali izbjegavati protuustavna obilježavanja komunističkih obljetnica. Čemu Domovinski rat ako nam je toliko dobro bilo za vrijeme Jugoslavije?

Okrenimo se budućnosti, ali sa poukama iz prošlosti. Pouke moramo izvući kako ne bi ponovili iste greške. Izgradimo istinsku BiH koja će biti i srpska, i hrvatska, i bošnjačka, ali na temeljima istinske ustavnopravne jednakosti sviju koji žive u BiH, ne na temeljima romantičarske ideje koja je sve, samo ne povijesno utemeljena. Tek tada će dan državnosti biti dan državnosti, a ne kazališna predstava, smatra Hrvatska Republikanska stranka.

HRS

facebook komentari

 • Bravo! Odličan osvrt Slavene

 • peppermintt

  Mrkonjić grad -rupa i po, svećenik katolički pokušava urediti župne dvore ali zalud, sve mora zakivati daskama da ne upadaju lopovi a i to ne pomaže.Sramota velika.
  Slaven dobar ka i inače

 • srka

  “Ovaj pasus je bio opravdanje masovnih ubojstava civila, među kojima i 66 hercegovačkih franjevaca, kao i odvođenje žena i djece iz zapadne Hercegovine na Križni put,…”

  Jadna djeca i zene…sramno i jadno je dići ruku na djecu i zene…pa taman da su i oni zagovornici nekakve nepodobne politit-klime!

  by Srka®

  • ‘Jadna djeca i zene’… a franjevci, hrvatski vojnici i civili?

   • srka

    Djeca i zene se ne mogu sporediti sa odraslim muškarcima?!
    A moj stav o oduzimanju ljudskoga zivota…smatram da je poznat.
    Nitko nema prava oduzeti čovjeku zivot, osim Uzvišenog!
    by Srka®

    • Tako je! Samo bih dometnuo da ‘Uzvišeni’ tj. Bog (nadam se da si na Njega mislio :)) , Životvorac i živa Ljubav ne oduzima život. Čovjek bira vječni život ili smrt. A u ovoj tjelesnoj fazi bivstvovanja svatko se pita i želi pitati i odlučivati, pa su se mnogi zaigrali, pokušavaju se igrati malih Bogova. A račun će im se ispostaviti

 • Gabro Vuskic

  Treba svaki žitelj Hrvatske i BiH koji bilo na koji način osjeća ožiljke i sjećanja – ugodna i neugodna – drugog svjetskog rata – pa i Domovinskog rata – se držati jedne SVETI izreke koju ću niže citirati a namjerno ću ispustiti autorovo ime iste i dati priliku komentatorima da iznesu ime autora te SVETI izreke. I dok se ta SVETA izreka ne UDOMI u srca svih tih žitelja dviju hrvatskih zemalja, jer u njima ževe Hrvati i ne Hrvati, bojim se reći da će osjećaji tih ožiljaka i ugodnih i neugodnih sjećanja i dalje čeprkati po ranama prošlosti. Onoga puta kada se ova SVETA izreka UDOMI u srca žitelja spomenutih zemalja i stavi TOČKA na prošlost – o čemu ta SVETA izreka govri – sve rane će zacijeliti a prosperitet, zadovoljstvo i sreća PROCVATATI.

  “Oni koji bi htjeli svoj rat, svoj bivši rat, proslijediti u ustaško partizansko hrvatski rat među našim sinovima su IZDAJNICI HRVATSKE STVARI!”