Dan sjećanja na Vukovar: Kolona sjećanja krenula prema groblju

1

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana, na koju je tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara dnevno padalo do 70-ak topničkih projektila, a zbrinuto oko 3.500 ranjenika unatoč svakodnevnim topničkim napadima, u Vukovaru je u srijedu započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 24-obljetnice stradanja tog grada u Domovinskom ratu.

[ad id=”68099″]

Pored velikog broja građana i domoljuba pristiglih iz cijele Hrvatske, skupu nazoče predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je jedina dočekana pljeskom, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović, brojni saborski zastupnici i ministri, predstavnici diplomatskog zbora, Katoličke crkve i ostalih vjerskih zajednica, predstavnici brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga i političkih stranaka.

U prigodnom programu pod geslom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”, koje je i geslo ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja, sudjeluju klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”, glumac Darko Milas i pjevač Branko Čulić.

Predvođeni članovima Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te pripadnicima 204. brigade HV-a koja je branila Vukovar 1991. i članovima vukovarskih braniteljskih udruga, sudionici obilježavanja uputili su se u koloni sjećanja hodom od bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Predsjednik Sabora Leko iz vukovarske je bolnice poručio da je žrtva Vukovara općehrvatski simbol slobode. “Vrijednost borbe Domovinskog rata, kao i vrijednost branitelja raste što se više odmičemo od toga datuma. Sloboda i demokracija su nenadoknadive vrijednosti“, istaknuo je Leko.

U vrijeme komemorativnog programa, u vukovarsku bolnicu okolnim je ulicama pristizalo na tisuće onih koji žele odati počast žrtvi Vukovara.

Među njima su se nalazili i srednjoškolski učenici iz Neuma, bjelovarski srednjoškolci, predstavnici grada Trilja ispod desetmetarske zastave, poštovatelji iz Dubrovnika, Ploča, Zagreba te drugih krajeva Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine.

Mnogi od njih i ranije su se uputili na vukovarsko groblje, ispunivši vukovarske ulice hrvatskim stijegovima i transparentima s izrazima pijeteta gradu Vukovaru i njegovim žrtvama.

Na putu do groblja proći će i pored vukovarskog Vodotornja, jednog od simbola agresije na Vukovar, a nedaleko kojega su vukovarske gradske vlasti, duž glavne ceste, postavile 210 metara dugi natpis s imenima i prezimenima 1145 branitelja i pripadnika Civilne zaštite stradalih u Vukovaru u Domovinskom ratu.

Protokolom je predviđeno da će se predstavnici državnog vrha u koloni sjećanja nalaziti odmah iza Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, pripadnika 204. brigade HV-a i članova vukovarskih braniteljskih udruga te predstavnika povijesnih postrojbi, njih čak 25. Posebice veliko, po broju predstavnika, je izaslanstvo Hrvatskog sabora u kojem se, pored predsjednika Sabora Josipa Leke i potpredsjednika Željka Reinera i Tomislava Čuljka, nalaze i predsjednici i potpredsjednici saborskih odbora, predsjednici klubova zastupnika HDZ-a i HDSSB-a Tomislav Karamarko i Josip Salapić te brojni saborski zastupnici.

Nije najavljena mogućnost da se u koloni sjećanja nađu i predstavnici srpske zajednice u Vukovaru.

Molitvu na groblju molit će zadarski nadbiskup, mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) koji će potom na groblju predvoditi i svetu misu.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. obilježava se odlukom Hrvatskog sabora u spomen na 18. studenoga 1991. kada je nakon gotovo tromjesečne obrane slomljena obrana grada Vukovara. Prema podacima Opće bolnice Vukovar do sloma obrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno više od 2500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 5.000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

facebook komentari

  • Sivooki

    Oko broja ljudi uopće nemojte dvojiti – sigurno je veći nego što će vam to “HRT” reći…
    Tako su izvješćivali i sa sinoćnjeg skupa u Vukovarskoj u Zg. “Dvije stotine građana okupilo se…”
    Samo vojske i policije je bilo više od dvije stotine!!