DAN SJEĆANJA: Tisuće odaju počast žrtvama

2

Točno u 10.15 ispred nekadašnje zgrade veleposlanstva Srbije krenula je kolona Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Na čelu kolone su barjaktari sa zastavom Hrvatske, 204. vukovarske brigade i Stožera. Iza njih idu građani, mažoretkinje Grada Vukovara, igrači HNK Vukovara 91 i Gimnastičkog kluba Vukovara nose zastavu Hrvatske dužine 40 metara.

U blizini se nalazi i veliki transparent na kojemu piše “Izdali ste naše velikane i sinove što su majke dale”.

Nosi se i veliki transparent “Vukovar nikada neće biti Вуковар”.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović nalazila se izvan kruga bolnice u vrijeme službenog programa koji je započeo točno u 10 sati. U vrijeme prigodnog programa u bolnici su se nalazili predsjednik RH Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, više ministara, predstavnici Diplomatskog zbora…

Po završetku programa u bolnici koji raje 20-ak minuta iz kruga bolnice prema Memorijalnom groblju trebala bi krenuti i službena kolona.

PRIJENOS UŽIVO na ovom LINKU


I Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta, na Twitteru se prisjetio Vukovara.

– Danas se sjećamo nevinih koji su umrli u opsadi Vukovara 1991. godine, bogatog europskog grada koji je uništen u ime etničke mržnje – objavio je Schulz.

Državni vrh, Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović zasad odbijaju dati bilo kakvu izjavu za medije, a kilometar pred Memorijalnim grobljem Penava se priključio vodstvu HDZ-a. Penava je na početku bio u dvorištu bolnice gdje se održavao službeni program te je krenuo u koloni s državnim vrhom koju je napustio da bi se sada pridružio vrhu HDZ-a i stao uz Karamarka.

10:30 >> Nakon intoniranja himne i minute šutnje desetak pripadnika IV. bojne vukovarske 3. gardijske brigade ZNG- a je pod zastavom izašlo iz kruga vukovarske bolnice, a novinarama su rekli da krug bolnice napuštaju ranije, u svojem protokolu, i kreću prema vukovarskom Memorijalnom groblju jer državna vlast ne poštuje branitelje.

Ta je skupina došla do zgrade u kojoj je svojedobno bio konzulat Srbije gdje ih je čekala kolona Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i veterani 5. gardijske.

U toj drugoj koloni i vrh je HDZ-a, među njima predsjednik stranke Tomislav Karamarko i predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović.

Prema službenom protokolu obilježavanja Dana sjećanja, zastava IV. bojne trebala je biti na čelu Kolone sjećanja u kojoj je i državni vrh, a koja je nakon komemorativnog programa u krugu bolnice krenula prema vukovarskom groblju.

10:25 >> Kolona sjećanja u kojoj se nalazi i državni vrh, krenula je iz kruga bolnice prema Memorijalnom groblju. Najviši državni dužnosnici krenuli su iz kruga bolnice na začelju kolone.

VUKOVAR – Pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta” u Vukovaru će se u utorak prigodnim komemoracijskim programom te Kolonom sjećanja u kojoj će, procjenjuje se, čak 100.000 ljudi proći od vukovarske Opće bolnice do pet kilometara udaljenoga Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, na kojem će državna i druga izaslanastva položiti vijence i zapaliti svijeće, obilježiti 23. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu. Bitka za Vukovar, u kojoj su, po podatcima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena ili poginula 1624 branitelja i civila te ranjeno njih 1219, počela je 25. kolovoza, kada su JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad. Po podatcima bolnice, u agresiji na Vukovar i okupaciji toga grada ubijeno je ili poginulo oko 3600 branitelja i civila.

 

facebook komentari

  • Najteže mi je kada sretnem majke nestalih hrvatskih branitelja – rekao je Nikica Burić, posljednji zapovjednik obrane Sajmišta, koji je iz Samobora došao pomoći u obrani Vukovara.

    Ja se nadam da će se svi naši suborci jednoga dana pronaći i da će njihove majke i suborci moći zapaliti svijeću na njihovu grobu i zahvaliti im se za sve što su dali za Republiku Hrvatsku, a dali su
    živote – rekao je.

    Pridružujem se njegovim riječima, Pokoj vječni svim žrtvama! Poklonimo se junacima Vukovara, ne samo poginulima nego i živima.

  • peppermintt


    I boli me sjećanje……