Pratite nas

Događaji

Dan ZHŽ-a: Zdenko Ćosić: Sloboda i demokracija plaćeni su visokom cijenom

Objavljeno

na

Svečano je proslavljen Dan ZHŽ. Položeno je cvijeće u spomen svim poginulim braniteljima na središnjem trgu kod križa u Širokome Brijegu, nakon čega se nastavilo svečanom sjednicom u kinu Borak. Na samom početku nazočnima se obratio predsjednik Skupštine ZHŽ-a Ante Mišetić koji se osvrnuo i na osnivanje HZ HB. – Anto Valenta, predsjednik HZ središnje Bosne, prije nekoliko godina je izjavio kako je ideja o HZ nije nastala u Hercegovini, već u središnjoj Bosni. Oni su bili svjesni da je Hercegovina naslonjena na Hrvatsku, dok su se oni nalazili u okruženju. Tako je uništena stigma da je HZ HB osnovala šačica Hercegovaca, kazao je Mišetić dodavši kako je HB produkt hrvatskog naroda u BiH. Uputio je zahvalu svima koji su dali svoj život za obranu te se osvrnuo i na rad Skupštine u proteklom mandatu.

Svjesni ste što je rađeno u protekle četiri godine, sustavno uništavanje, sustavna krađa novca, nelegalno biranje predstavnika. Život je težak, a sve krize su došle iz krize morala. U našem proteklom radu bilo je i burno i žustro, ali kada se radilo o Hrvatima, svi smo bili složni, na što sam ponosan, kaže Mišetić. Nazočnima se obratio i predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić koji je kazao kako se ne možemo ne sjetiti da se na ovaj dan dogodila velika tragedija Vukovara, kao ni toga da je istoga dana osnovan HZ HB.

To je pokazatelj kako se za slobodu i demokraciju nekog naroda, unatoč tome što su im zajamčena prava, treba boriti i oni uvijek imaju svoju žrtvu. Platili smo visoku cijenu demokracije, a ovdje u BiH ne možemo još uvijek reći da u potpunosti uživamo ta prava koja su nam formalno zajamčena, kaže Ćosić. Dodao je kako moramo čuvati sjećanja na žrtve, čuvati ih kao stečevinu, zalog žrtava koji su dali svoje živote. Predsjednik Glavnog vijeća HZ HB Vladimir Šoljić kazao je kako je prije rata ova županija spadala u najnerazvijenije, što danas nije slučaj, te kako je osim gospodarskog ova županija doživjela procvat na svim poljima društvenog i kulturnog djelovanja. Na kraju je župnik franjevačkog samostana fra Stipe Biško izrekao molitvu i blagoslov za sve okupljene.

Danas želim ovdje svjedočiti jedinstvo. Čovjek koji ne pozna povijest, ne zna ništa o sebi. I koji ne cijeni svoje, ne može cijeniti ni tuđe, kazao je Biško. U programu je sudjelovala Glazbena škola Široki Brijeg s Djevojačkim zborom i Tamburaškim sastavom.

Ana Buntić Ćavar / VečernjiList

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Predsjednica primila počasni doktorat ruskog sveučilišta

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas završava službeni posjet Rusiji. U Moskvi je održala predavanje na Ruskom ekonomskom sveučilištu Plehanov, koje joj je uručilo počasni doktorat.

Predsjednica je obišla Sveučilišni muzej i upisala se u Knjigu slavnih gostiju, a također je održala predavanje na temu “Novi trendovi globalnog gospodarstva”.

Izrazila je zadovoljstvo zbog toga što govori o toj temi na jednome, kako je rekla, od najvećih i najprestižnijih sveučilišta u Rusiji, koje se više od 100 godina bavi visokim ekonomskim obrazovanjem.

U njezinu predavanju bilo je riječi o trendovima globalizacije i slobodne trgovine, s jedne, te izolacionizma s druge strane; tradicionalnim i modernim industrijama i u tom kontekstu o mogućnostima jačanja suradnje između Hrvatske i Rusije.

Predsjednica je naglasila da se danas treba više posvetiti stvaranju inovativnih usluga i proizvoda visoke dodane vrijednosti jer samo na taj način može se natjecati za mjesta najrazvijenijih na globalnoj razini.

Prema njezinim riječima, iz tog razloga Hrvatska je zajedno s 11 srednjoeuropskih država članica Europske unije pokrenula Inicijativu triju mora koja je okrenuta boljem povezivanju do sada zanemarivanih veza između tih država.

Inicijativa je otvorena za suradnju svim drugim državama, a velik broj trećih država (poput Kine, drugih članica Eurospke unije ili SAD-a) već je iskazao želju i spremnost za uključenjem projektima. “Zašto među njima ne bi bila i Rusija? I na ovom mjestu bih željela istaknuti kako je ovo Inicijativa ‘za’, za koheziju srednje Europe i Europske unije u cjelini, a ne ‘protiv'”.

Dalje je objasnila da je početna platforma inicijative 150 projekata, vrijednosti veće od 45 milijardi eura u području energetike, prometne infrastrukture i digitalizacije te da u tome leži mogućnost realizacije visoke razine sinergije između Rusije i država inicijative, te Rusije i Hrvatske. “I ovim putem pozivam vas da nam se pridružite u našim projektima kako bi zajedno iskoristili prilike koje su pred nama i zauzeli mjesto najrazvijenijih”, rekla je predsjednica.

Na kraju je poručila studentima da ne posustaju u stalnom obrazovanju jer je ono presudno važno za njihovu budućnost.

Nakon posjeta sveučilištu Plehanov predsjednica putuje u Sankt Peterburg, što je posljednja postaja njezina trodnevnog službenog posjeta Rusiji tijekom kojeg je uz Moskvu posjetila i Soči.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom

Objavljeno

na

Objavio

Na početku drugog dana posjeta Rusiji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Nakon što se jučer sastala s kolegom Vladimirom Putinom, koji je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku, danas je očekuje i niz drugih susreta. Tako će se sastati s predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i poglavarom Ruske Pravoslavne Crkve Kirilom.

“Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužnost zaštite kršćana u svijetu. U vjerskim zajednicama vidim partnere u jačanju pozitivnih društvenih vrijednosti u današnjem svijetu, izloženom posljedicama ratnih razaranja i migracija, ali i s krizama koje proizlaze iz gubitka univerzalnih duhovnih vrijednosti”, rekla je predsjednica uoči susreta s Kirilom.

Na forumu u Moskvi 90 hrvatskih i 245 ruskih tvrtki

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović predvodi delegaciju od 90-ak hrvatskih tvrtki koje će sudjelovati na rusko-hrvatskom gospodarskom forumu u četvrtak poslijepodne u Moskvi u sklopu službenog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji.

Burilović je izjavio uoči puta u Moskvu da je rusko tržište od oko 140 milijuna stanovnika iznimno važno za hrvatske tvrtke te da je dobar pokazatelj za to rast izvoza u prvih sedam mjeseci od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2016.

Prema njegovim riječima, najveći dio tog izvoza odnosio se na lijekove, kozmetiku, strojeve i opremu, električne transformatore i neke vrste brodova. Međutim, upozorio je da unatoč rastu izvoza hrvatsko gospodarstvo još ne ostvaruje potencijale na ruskom tržištu te da sankcije EU Rusiji donose poteškoće u poslovanju, posebice za prehrambene i poljoprivredne proizvode.

Velik dio razgovora hrvatske predsjednice i ruskog čelnika Vladimira Putina u srijedu u Sočiju bio je posvećen upravo unapređenju gospodarskih odnosa. Putin je izvijestio da su na sastanku razmatrali konkretne mjere za unapređenje suradnje, posebice na području gospodarstva.

Prošle godine je robna razmjena iznosila 807 milijuna dolara, a u prvoj polovici ove godine porasla je za 64 posto, rekao je Putin. “Smatramo da ove godine imamo priliku vratiti robnu razmjenu na razinu kakva je bila prije krize”, kazao je ruski predsjednik.

Predsjednica je istaknula nakon sastanka s Putinom da je Rusija Hrvatskoj važan gospodarski partner te svakako želi nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju. S obzirom na to da Rusija pokazuje velik interes za ulaganja u području energetike, upoznala je Putina s nizom zakonodavnih promjena u Hrvatskoj koji je omogućio lakše i sigurnije investiranje liberalizacijom tržišta električne energije, nafte i plina.

Jučer potpisani Nacrt memoranduma o razumijevanju u području gospodarske suradnje na tržištima trećih država također će pridonijeti unapređenju suradnje, izjavio je Putin i dodao da su velika očekivanja i od gospodarskog foruma u Moskvi, za koji vlada velik interes s obje strane i očekuju se konkretni rezultati.

Riječ je o najjačem gospodarskom izaslanstvu koje je dosad pratilo predsjednicu. Uz predstavnike 90-ak hrvatskih tvrtki s ruske strane potvrđeno je sudjelovanje njih 245.

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati