“Danas ima više kršćanskih mučenika nego u prvim stoljećima kršćanstva”

  0

  Danas ima više progonjenih kršćana nego u prvim stoljećima, rekao je papa Franjo u Kući svete Marte, na dan kada se Crkva spominje svetih Prvomučenika rimske crkve, koji su okrutno ubijeni na obroncima Vatikanskog brežuljka, po zapovijedi cara Nerona nakon rimskog požara 64. godine.

  papa-crveno-martaMolitva na početku mise podsjeća da je Gospodin „oplodio krvlju mučenika prve mladice Rimske Crkve“. Slika govori o rastu biljke, što nas podsjeća na Isusove riječi „kraljevstvo Božje je kao čovjek koji je na zemlju bacio sjeme, potom otišao kući, spavao on ili bdio sjeme raste, klija, a on sam ne zna kako (Mk 4,26-27).
  To je sjeme Božja riječ koja raste i postaje Kraljevstvo Božje, postaje Crkva, zahvaljujući „snazi Duha Svetoga i svjedočanstvu kršćana“.
  „Znamo da rasta nema bez Duha: On tvori Crkvu, On čini da Crkva raste, On saziva Crkvenu zajednicu. No, potrebno je i svjedočanstvo kršćana. Kad svjedočanstvo dođe do krajnosti, kad povijesne okolnosti od nas traže snažno svjedočanstvo, tu su mučenici, najveći svjedoci. Crkva je zalivena krvlju mučenika. U tome je ljepota mučeništva. Započinje kao svjedočanstvo, iz dana u dan, može završiti poput Isusa, prvog mučenika, prvog svjedoka, vjernog svjedoka: u krvi“.Papa ističe kako svjedočanstvo ako želi biti istinito, mora zadovoljiti jedan uvjet: „mora biti bezuvjetno“.

  „Čuli smo Evanđelje, čovjek Gospodinu kaže da će ga slijediti, no traži od njega uvjet: da se pozdravi ili sahrani oca… Gospodin ga zaustavlja: ‘Ne!’. Svjedočanstvo je bezuvjetno. Mora biti čvrsto, odlučno, snažnog izričaja, kako Isus kaže: ‘Neka vaša riječ bude da, da, ne, ne’. To je jezik svjedočanstva“. (Mt 8,18-22; Mt 5,37)

  „Danas promatramo Rimsku Crkvu koja raste natopljena krvlju mučenika. No, pravedno je da razmislimo o mnogim današnjim mučenicima, mnogim mučenicima koji daju svoj život za vjeru. Istina je da je u Neronovo vrijeme bilo puno progonjenih kršćana, no broj današnjih mučenika nije nipošto manji”, ističe Papa.

  „Danas u Crkvi postoje mnogi mučenici, mnogi progonjeni kršćani. Na Srednjem Istoku, kršćani bježe pred progonima, progonitelji ih ubijaju. Ponegdje su kršćani elegantno protjerani, u finim rukavicama: i to je progonstvo. Danas imamo više svjedoka, više mučenika u Crkve negoli u prvim stoljećima. A na ovoj misi, sjećajući se naših slavnih predaka, ovdje u Rimu, mislimo i na našu braću što trpe progonstvo, mislimo na one koji trpe te svojom krvlju pomažu rast brojnih malih Crkava koje se rađaju. Molimo za njih i za nas“.

  www.it.radiovaticana.va/laudato.hr

  facebook komentari