Danas novi prosvjedi: Policija u pojačanom stupnju pripravnosti

0

Policijske agencije kako na županijskim, tako i višim razinama već su nekoliko dana u pojačanom stupnju pripravnosti zbog najavljenih okupljanja građana BiH u nekoliko gradova povodom godišnjice prosvjeda iz veljače prošle godine. To se posebno odnosi na Tuzlu za koju je i službeno najavljen mirni prosvjed, ali i Sarajevo u kojem se, i pored nepostojanja službene najave, očekuje okupljanje građana na ulicama zbog izražavanja nezadovoljstva u vezi sa stanjem u državi.
Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i druge policijske agencije jučer su potvrdile kako raspolažu saznanjima o najavljenom okupljanju građana u nekim bh. gradovima, zbog čega je se planira čitav niz aktivnosti i mjera kako ovo okupljanje ili prosvjede ne bi iskoristile “određene huliganske skupine za rušilačko ponašanje kao što se to dogodilo prošle godine”.  Iz Direkcije su naglasili kako je zbog toga uspostavljen i Operativni stožer u skladu sa sporazumom o pružanju pomoći i suradnji agencije u kojem su pored pripadnika ove Direkcije i predstavnici Federalne uprave policije, SIPA-e, Granične policije BiH kao i MUP-a Sarajevske županije. Samo formiranje stožera otkriva kako policijske agencije pored saznanja o okupljanjima strahuju od eskalacije nasilja kakvo je viđeno prošle godine te ovaj put žele spremnije odgovoriti na potencijalno narušavanje javnog reda i mira te sigurnosti, a ciljevi su im, kako sami kažu “zaštita imovine, zdravlja i života građana”.

Vlastima rok od 100 dana

MUP Tuzlanske županije potvrdio je kako je zaprimio najavu Sindikata solidarnosti o današnjem okupljanju građana u 11 sati ispred zgrade “Soda so” pa su stoga policijski službenici poduzeli sve mjere kako bi prosvjedi prošli na miran i dostojanstven način. Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a TŽ-a, pojasnio je kako su s predstavnikom Sindikata solidarnosti obavili razgovor te je policija upoznala sindikalne predstavnike s odredbama Zakona o javnom okupljanju koje propisuju obveze koje se moraju poduzeti da bi skup protekao u najboljem redu.
Pritom je napravila operativni plan i poduzela mjere i pripremne radnje uoči današnjeg prosvjeda, pozvavši još jednom građane da u cilju očuvanja sigurnosti na miran, dostojanstven i demokratičan način obilježe godišnjicu prosvjeda. Predsjednik Sindikata solidarnosti Sakib Kopić očekuje kako će na skupu biti najmanje tisuću ljudi, a s tog će se mjesta, najavio je, iznijeti i uputiti prioritetni zahtjevi radnika prema novim vlastima. Neki od njih su i oslobađanje od bilo kakve prekršajne ili kaznene odgovornosti svih sudionika lanjskih prosvjeda te žurno pokretanje proizvodnje u tuzlanskim gigantima, kao što su Dita, Livnica, Konjuh i Aida. Među zahtjevima je i onaj o potrebi donošenja zakona o uvezivanju staža radnicima, kao i onim radnicima koji ispunjavanju uvjete za odlazak u mirovinu, pri čemu je bitno za naglasiti kako će danas nova vlast dobiti točno sto dana za ispunjenje.

Policija poziva na mir

S druge strane, u Sarajevu policija nije dobila službeni zahtjev za održavanje prosvjeda, iako je jasno kako će do okupljanja građana doći. Glasnogovornik MUP-a Sarajevske županije
Irfan Nefić potvrdio je kako se, prema informacijama kojima MUP raspolaže, može očekivati da određeni broj građana iziđe na ulice zbog izražavanja nezadovoljstva u vezi sa stanjem u državi. Iz MUP-a su poručili kako uvažaju i podržavaju legitimno zakonsko pravo građana na mirna okupljanja i izražavanje svojih stavova, te će u okviru svojih nadležnosti takve skupove i osigurati, međutim, podsjećaju kako je zadaća policije i zaštita ustavnog poretka, osobne i imovinske sigurnosti građana, te zbog toga neće tolerirati nasilničko ponašanje, ugrožavanje zdravlja građana i policije, kao i uništavanje imovine.
– Dosadašnja iskustva govore da značajna većina građana poštuje zakon i na miran način izražava svoje stavove, ali također da manje skupine i neodgovorni pojedinci često zlorabljuju ove skupove kako bi liječili svoje frustracije, napadajući policijske službenike i druge građane, uništavajući imovinu, navode u sarajevskom MUP-u, te pozivaju sudionike da se suzdrže od bilo kakvog nasilnog ponašanja, a da izgrednike identificiraju i u suradnji s policijom odstrane s javnog skupa. I u gradu na Neretvi danas se očekuju prosvjedi, a prema informacijama iz PU Mostar, službene najave nema, iako policija raspolaže operativnim saznanjima o okupljanju građana te je shodno tomu spremna za osiguranje javnog reda i mira. Policija je, kako stvari stoje, ovaj put spremnija no što je bila prošle godine, a ostaje nada kako će prosvjedi ovaj put proteći u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi te da se neće ponoviti slike od 7. veljače 2014. godine.

[ad id=”40551″]

facebook komentari